Günde 600 Ton Tehlikeli Atık Geyve’de İşlenecek

Günde 600 Ton Tehlikeli Atık Geyve’de İşlenecek

GÜNDE 600 TON TEHLİKELİ ATIK GEYVE’DE İŞLENECEK

Geyve ilçesi D-650 karayolu kenarında bulunan ve günde 600 ton tehlikeli atık işleyecek olan geri dönüşüm tesisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli izinleri aldı.

Adayorum.com haber sitesinden Safa Polat’ın haberine göre:

Geyve ilçesinde yaklaşık 3 yıldır faaliyet gösteren plastik ve kauçuk ürünleri üreten fabrika, bünyesinde tehlikeli geri atıkların işleneceği tesis kurmak için gerekli izinleri aldı. Kurulacak tehlikeli Atıkların Geri Kazanım Tesisi, İzolasyon Maddeleri ve İzolasyon Katkı Maddeleri Üretim Tesisinde günde 600 ton tehlikeli atığın işlenecek. İşlenecek olan tehlikeli atıklar karayolu ile Türkiye’nin dört bir yanından toplanarak Geyve ilçesindeki tesise getirilecek.

Tesiste işlenecek tehlikeli atıklar arasında petrol ayrıştırmasından kalan atık maddeler, doğal gaz saflaştırma ve kömürün pirolitik işlenmesinden kaynaklanan atıklar, asit çamurları, asit ziftleri, sentetik işleme yaşları, atık hidrolik yağlar petrol döküntüleri, Atık Motor, Şanzıman ve Yağlama Yağları gibi maddeler yer alıyor.

Tesiste tehlikeli atıkların işlenmesinin ardından elde edilen mamüller İzolasyon Katkı Maddeleri Üretim Tesisinde hammadde olarak kullanılacak. Kurulacak tesisin ömrü ise hazırlanan rapora göre 50 yıl olacak.

Sakarya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ise açılacak atık dönüşüm tesisinde ortaya çıkacak koku problemi konusunda çekincelerini iletti. Müdürlük, ortaya çıkacak koku sorununu gidermek için gerekli önlemlerin alınmadığını ifade ederek firmayı uyardı.

Müdürlük İnceleme Değerlendirme Komisyonuna yazdığı görüş yazısında, “Proje kapsamında tesise ilave olarak alınacak atıklar herhangi bir geri kazanım işletmesinde işleme tabi tutulmadan “ham” atık olarak kabulü yapılacağından daha yüksek koku konsantrasyonlarına sahip olması muhtemeldir. Şayet yukarıda da belirtildiği üzere proses için ilave koku tedbirleri alınmayacak ise, tesiste işlem görecek ilave hammadde ve atık türleri artarken neden ekstra koku yükü olmayacağı ve mevcut koku tedbirlerinin yeterli olacağı hususları raporda açıkça ortaya konmalıdır” uyarısını yaptı.

7 Haziran 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırlanan ÇED Raporunu kabul etti. Raporun nihai halinin bakanlık tarafından kabul edilmesinden sonra ise, İl Sağlık Müdürlüğü 12 Haziran 2018’de yazdığı değerlendirme raporunda, “Tesisin toplum sağlığına etkileri göz önüne alınarak uygun görülen sağlık koruma bandı mesafesi bırakılması” maddesinin projeye eklenmesini istedi.

İlgili kurumların temsilcileri ile 13 Haziran’da yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu ise tehlikeli atık dönüşüm tesisinin ÇED Raporunu kabul etti. Rapor 17 Temmuz tarihinde 10 gün süre ile görüşe açıldı. Bu süre içerisinde kurum ve vatandaşlardan bir itiraz gelmemesi durumunda proje resmen start alacak.

KAYNAK:Adayorum.com

Yayınlama: 19.07.2018
Düzenleme: 27.07.2018 08:54
946
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. seher dedi ki:

    kime şikayet edelim alanen yapılan devletten onay alan bi projeyi nasıl durduralım yol gösterin