Devlet karşılıksız 15 bin TL ödeme yapacak, başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor!

Devlet karşılıksız 15 bin TL ödeme yapacak, başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor!

Devlet karşılıksız 15 bin TL ödeme yapacak, başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamayla tekrar gündeme gelen ‘Aile Destek Programı’ milyonlarca haneyi ilgilendiriyor. Şu ana kadar 3.7 milyon kişinin yararlandığı ve toplamda 35 milyar liralık destek ödemesinin yapıldığı programa bu yıl da devam edilecek.

Belli kriterler sonucu tespit edilen aileler, bu kapsamda yılda 15 bin liraya varan ödemeye hak kazanıyor. Peki bu ödemeyi kimler, nasıl alabilecek? İşte detayları…

1-BAŞVURU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Başvurular, e-Devlet üzerinden ya da ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılabiliyor.

2-HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

İhtiyaç sahibi herkes destekten yararlanabilir. Daha önce hiçbir sosyal yardımdan faydalanmamış vatandaşlar da başvuru yapabilir.

3-DESTEK NE KADAR SÜRÜYOR?

Destek 12 ay boyunca aylık düzenli olarak veriliyor.

4-GELİR ŞARTI ARANIYOR MU?

Evet. Destekten yararlanabilmek için hanedeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden (güncel 3 bin 800 lira) az olması gerekiyor. Bu durumdaki kişilerin başvurusu kabul ediliyor.

5-AYLIK ÖDEME NE KADAR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre; hane başına haziran itibarıyla 850 lira ile 1.250 lira arasında destek verildi. Böylece yıllık ödeme 15 bin lirayı buluyor. Ödemelerin tutarı ise her 6 ayda bir memur maaş katsayısına göre güncelleniyor.

6-YARDIM TUTARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Aylık ödenecek tutar hane başına gelire göre belirleniyor. Geliri en düşük kesime daha çok ödeme yapılıyor.

Bu ödemelerin bugün belli olacak memur maaş zammına göre yüzde 30-40 arası artması bekleniyor.

7-HANGİ DURUMLAR DEĞERLENDİRME DIŞINDA KALACAK?

Başvuran kişinin;

  • Türk vatandaşı olmaması
  • Mavi Kart sahibi olması
  • Yerleşim adresinin yurt dışında olması
  • 18 yaşından küçük olması, Hanesinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması durumlarında başvurular değerlendirmeye alınamayacak.
  • Bunun yanında başvuranın; cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü veya tutuklu olması, öğrenci yurtlarında kalan öğrenci olması, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunan kişilerden olması ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/ erbaş statüsündeki askerler olması halinde başvurular hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler program kapsamı dışında tutuldu.

Yayınlama: 05.07.2023
2.339
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.