Altın Karınca ödülü Geyve Yöresel Ürünlerin

Altın Karınca ödülü Geyve Yöresel Ürünlerin

Marmara Belediyeler Birliği (MMB) tarafından iyi uygulama ve projelerin ödüllendirildiği Altın Karınca Ödül Töreni gerçekleşti. Toplam 49 belediye projesinin ödüllendirildiği törende; Geyve Belediyesi’nin ‘Geyve Kadınlarla Güçleniyor’ projesi, Kırsal Kalkınma ve Yerel Kalkınma kategorisi ödülüne layık görüldü. Kadınlar için istihdam sağlayan projenin geliriyle ayrıca 168 yetim ya da öksüz çocuğa yardım ediliyor.

Marmara Belediyeler Birliği, tarafından Marmara Bölgesinde bulunan belediyelerin gerçekleştirdiği iyi uygulama ve projeleri ‘ Altın Karınca 2022 Ödülleri ile taçlandırıldı. İstanbul’da 1 Kasım’da gerçekleştirilen ödül töreninde; toplam 10 ayrı kategoride 49 proje ödüllendirildi. Geyve Belediyesi’nin 2014’te ilk adımını attığı ‘Geyve Kadınlarla Güçleniyor’ projesi ödülünü projede çalışan 20 kadınla alan Geyre Belediye Başkanı Murat Kaya, ödül aldıkları için Geyve halkı olarak hem gururlu hem de mutlu olduklarını belirtti.  SATSO ve Sakarya Üniversitesi’nin de işbirliği ile doğan Geyva markası, ‘Yüzde yüz doğal’ sloganıyla tüketiciyle buluşuyor. Sadece kadınların çalıştığı ve geleneksel yöntemlerle modern, Geyve Yöresel Ürünler üretim Merkezi’nde üretilen ürünler ‘Geyva’ markasıyla raflarda ki yerini alıyor. Anadolu’da yaygın kullanılan eli belinde kadın figürünün gizlendiği kurumsal kimlik ve logo tasarımı ile hazırlanan marka, şehrin tanıtımına, üreticinin ürünün değerlenmesine ve kadın istihdamına katkı sağlıyor.

“ÇİFTÇİNİN DE KAZANMASINA VESİLE OLUYORUZ”

Başkan Murat Kaya, “Kalkınma ve kadınlarımızı desteklemek amacıyla bu projeyi gerçekleştirdik. İçeriği; ilçemizde ürün üreten çiftçilerimize yaptıkları üründen dolayı bir katma değer sağlamak kadınlarımıza iş imkânı sunmak ve ihtiyaç sahibi öğrencilerimize, yetim ve öksüzlerimize burs, harçlık vermektir. Yaklaşık 34 kadın kardeşimle Geyve’de yetişen tüm ürünleri işleyebilecek bir tesis kurduk. Burada ürünler; katkısız, renklendirici olmadan, tertemiz olarak yapılıyor. 170 farklı ürünümüz var bu tesiste. Şu anda Türkiye’nin dört bir köşesine bu ürünleri rahat rahat satabiliyoruz. Satışlarımızla elde ettiğimiz gelirle Geyve’de yaşayan tüm yetim ve öksüzlere cep harçlığı sağlıyoruz. Bu yüzden oldukça mutluyuz. Çünkü üreten çiftçimizi de hayatın içine dahil etmiş oluyoruz. Onlar da elde ettikleri gelirle hayatını devam ettiriyor. Bu proje ile hem çocuğunu okutan hem de ailesine bakan birçok çalışanımız var. Büyük sosyal bir proje oldu. Böyle bir ödül aldığımız için de çok mutluyuz. Şimdi de Geyve olarak muhteşem bir tesis dizayn ediyoruz. İnşallah Türkiye’de bulunan kadın kooperatiflerinin mallarını da burada satarak kadın kooperatiflerinin başkenti olmayı istiyoruz” açıklamasını yaptı.

“DOĞAL OLDUĞU İÇİN TALEP ÇOK”

Yöresel Üretim Merkezi sorumlusu Sevilay Çınar, “Beş yıldır buradayım. Merkezimizde; tarhanalar, erişteler, sebzeli makarnalar, reçeller, marmelatlar kısacası aklınıza gelebilecek bütün ürünleri değerlendiriyoruz. Bizim oraların toprağı çok verimlidir. Meyveleri, ayvası çoktur. Genelde ayvalı ürünleri daha çok ön plana çıkartmaya çalışıyoruz. Ayva ekşisi, ayva reçeli, ayva marmelatları, lokumu, kahvesi, çayı yapıyoruz.  Projemiz sıfır atık hedef almıştır. Ürünlerimizi e ticaret sayfalarında, sosyal medyada ve satış reyonlarında sergiliyoruz. Ürünlerimiz doğal olduğu için talep de fazla. Proje sayesinde yetimlere yardımcı olmak bizim için mutluluk verici. Ayrıca çalışanlarımızın hepsi maaş ve sigortalı” dedi.

Merkezin yöresel ürünler restoran bölümünde pasta işi yaptığını belirten Güler Yüksel de şunları söyledi:

“Biz ev kadınlarıydık. İşimiz yoktu. Açılan bu yer sayesinde iş sahibi olduk. Çok mutlu olduk.  Kızım var, onun eğitimine ve eve ekonomik katkı sağlayabiliyorum. Burada olup ödül almaktan mutluluk duyuyoruz.”

Yayınlama: 01.11.2022
Düzenleme: 06.11.2022 22:09
1.837
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.