SAÜ’den Geyve Deprem Fayı İçin Uyarı…

SAÜ’den Geyve Deprem Fayı İçin Uyarı…

FAY HATTI İÇİN BİR UYARI DA SAÜ’DEN: GÜNEY KOLUNA DİKKAT

SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi yetkilileri hafta sonunda Gölyaka’ki deprem için endişeye gerek olmadığını, asıl tehlikenin Kuzey Anadolu Fayının Güney kolu olan Geyve-Mekece-İznik Hattında olduğunu belirtti.

d_839012eee93a2f3a7aa37527d3aa4c53Yapılan değerlendirmeyle ilgili olarak  Afet Yönetim Uygulama ve araştırma Merkezi  görevlisi Prof.Dr. Murat Utkucu, depremler karmaşık yapıya sahip  yerkabuğu içinde uzun bir zaman döneminde oluşan enerji birikim ve boşalım süreci olduğundan kısa dönemli olarak yer, zaman ve büyüklüklerinin önceden tahmin edilmesi günümüzde deprem bilimin geldiği seviye açısından imkansız olduğunu belirtti. Utkucu bu nedenle meydana gelen depremin daha büyük bir depremin öncüsü olduğunu da söylemek imkansız olduğunun altını çizdi. Marmara Bölgesi’nde önemli bir deprem tehlikesinin mevcut olduğunu belirten Utkucu, bu tehlikenin kaynağının Kuzey Anadolu Fayı olduğunu belirterek, bu fayın bölgemizde 3 kol halinde uzandığını hatırlattı. 
HATIRLATICI DEPREM
Son 1600 yıl içinde bölgede büyüklüğü 6.8 ve daha büyük olan 41 adet deprem meydana geldiğini vurgulayan Utkucu, “20. Yüzyıl içinde büyüklüğü 6.8 ve daha büyük 8 deprem ve büyüklüğü 5.0 ve daha büyük 53 deprem  meydana gelmiştir. Büyüklüğü 3.5 ile 4.0 arası depremler ele alındığında bu sayı binlerle ifade edilecek ve 2000’den az olmayacaktır. Bu bağlamda 13 Aralık 2015 tarihinde meydana gelen deprem gibi her 3.5-4 büyüklüğündeki depremin ardından paniğe kapılmaya gerek yoktur. Bu büyüklükteki depremler sadece bölgenin deprem bölgesi olduğunun bir işareti ve hatırlatıcısı olarak ele alınmalı ve büyük depremlere hazırlıklı olunmalıdır” diyerek uyarıda bulundu.
TEHLİKE OLUŞTURMUYOR
Kuzey Anadolu Fayı Zonu’nun Hendek ilçesi güneyi ve batısından ve Akyazı ilçe merkezinden geçen Kuzey Kolu 17 Aralık 1999 İzmit depreminde,  Kuzey kolun Mudurnu vadisinden geçen kısmı da 1957 Bolu-Abant ve 1967 Adapazarı depremlerinde kırıldığını belirten Utkucu,  “Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey Kolu’nun  ilimiz için 6.8 ve daha büyük depremler açısından bir tehlike oluşturmadığı ileri sürülebilir” dedi.
GÜNEYE DİKKAT
Ancak, aynı şeyin Geyve-Mekece-İznik hattından geçen Güney Kol için söylenemeyeceğini vurgulayan Utkucu , “ Kuzey Anadolu Fayı’nın bu kısmı büyük olasılıkla 1065 ve 1419 depremleri ile kırılmış ve 600-1000 yıl arası bir süre içinde kırılmadan beklemektedir. Bu fay Kuzey Kol’a göre çok daha az hareketli bir fay olmasına rağmen uzun süredir sessiz olmasıyla 7 büyüklüğünde yada biraz üzeri deprem üretecek enerjiye sahiptir” ifadelerini kullandı.
HENDEK ARAŞTIRILMALI
Kuzey Anadolu Fayı  ile bağlantılı ikincil bir fay olan Hendek fayı hakkında kısıtlı bilginin olduğunu belirten Utkucu, bu fayın  Gümüşova-Hendek-Adapazarı hattında uzandığını ve Adapazarı ovası içinde çökeller altında kaldığını için izlenemediğini belirtti.  Utkucu ancak bu hattın  Kuzey Anadolu Fay’ının kollarına göre daha az tehlikeli olduğunu vurguladı.  1943 Hendek depreminin bu fayın ne kadarlık bir kısmını kırdığını bilinmediğini  belirten Utkucu, , 1878 yılında Sapanca ve Adapazarı’nda da yıkıma yol açan depremin hangi fay üzerinde olduğu da bilinmediğini söyledi. Bu nedenle  Hendek Fayı’nın yerbilimleri açısından araştırılması gerektiğini belirten Utkucu, “ 13 Aralık 2015 Gölyaka depremi 17 Ağustos 1999 İzmit depremi sırasında kırılan Karadere fay parçasının Gölyaka ucunda oluşmuştur. Karadere fay parçası yakın geçmişte kırıldığından bu fay parçası üzerinde yakın gelecekte yıkıcı bir deprem olma olasılığının çok az olduğu söylenebilir” dedi.
DEPREM TEHLİKESİ
Utkucu yaptığı değerlendirmede, ilimiz için Geyve-Mekece-İznik hattından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı, Güney Kol’unun daha önemli bir deprem tehlikesi oluşturduğunu söyledi. Hendek Fayı’nın iyi çalışılmamış olmasından dolayı ne derecede bir deprem tehlikesi oluşturacağı konusunda bir belirsizlik olduğunu hatırlatan Utkucu, “Büyüklüğü 3.5 ile 4.0 arası her depremden sonra paniğe ve endişeye kapılmanın gereği yoktur. Deprem ne zaman olacak sorusunu sormaktansa depremlere hazırlıklı olmak daha akıllıca olacaktır” diyerek uyarıda bulundu.

sau-sakaryanin-guney-fay-hattina-dikkat-

Yayınlama: 17.12.2015
Düzenleme: 20.12.2015 23:03
1.538
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.