Geyve’de o bölgelere yeni RES için başvuru yapıldı

Geyve’de o bölgelere yeni RES için başvuru yapıldı

Geyve’de o bölgelere yeni RES için başvuru yapıldı!  Projenin yatırım bedelinin de 2 milyar 150 milyon TL olduğu dikkat çekti. AYRINTILAR…

Halihazırda Zonguldak RES (Geyve), Geyve Rüzgar Sanatrali (Geyve), Adapazarı RES (Taraklı) ve Pamukova RES (Pamukova) isimleriyle 4 adet rüzgar enerji santralinin bulunduğu Sakarya’da, Doğan Holding’e bağlı Galata Wind Enerji A.Ş. isimli şirket de Akyazı – Hendek ilçeleri arasında bir RES kurmak için çalışmalara başlamıştı.

YENİ BAŞVURU GEYVE BOĞAZI İLE AKÇAY BARAJI İÇİN

Doğan Yenilenebilir Elektrik ve Enerji Üretim Ticaret A.Ş. isimli firma da Doğan RES adıyla Geyve boğazı olarak bilinen bölge ile Akçay barajı arasında toplam kurulu gücü 62 MWm/61 MWe olan 10 adet türbin ve 61 MWh gücünde elektrik depolama tesisi kurulması için çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı.

2 MİLYAR 150 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Proje kapsamında Geyve’ye bağlı Karaçam, Nuruosmaniye, Akıncı ve Melekşesolak mahallelerinde 10 adet türbin dikilecek ve Melekşesolak’ta Akçay Barajına yakın bir noktada enerji depolama tesisi kurulacak.
Yıllık 244 milyon kWh üretim gerçekleştirilmeyi hedefleyen firma toplamda 2 milyar 150 milyon liralık yatırım gerçekleştirecek.

RAPORDA BİLGİ OLARAK YER ALDI

Bu gelişme, Doğan RES’in ÇED başvurusunu hazırlayan firma tarafından da başvuru dosyasında şu ifadelerle yer aldı:
“Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının “Tanımlar” başlıklı (a) bendinin 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 5 inci alt bentlerinde “Kültür Varlıkları”, “Tabiat Varlıkları”, “Sit” ve “Koruma Alanı” olarak tanımlanan ve aynı Kanun ile 17/06/1987 tarihli ve 3386 sayılı Kanunun (2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bazı Maddelerin Eklenmesi Hakkında Kanun) ilgili maddeleri uyarınca tespiti ve tescili yapılan alanlar içerisinde bulunmaktadır.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü SAYS (Sit Alanları Yönetim Sistemi) uygulamasına göre Kesin Korunacak Hassas Alan (1. Derece Sit Alanı) ve Nitelikli Doğal Koruma Alanı (2. Derece Doğal Sit Alanı) sınırları içerisinde yer almaktadır (T7, T9, T10).

ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Sakarya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından işleme alınan ÇED raporu kamuoyuyla paylaştı.
Süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Sakarya Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) bildirilebileceği ifade edildi.

Yayınlama: 05.10.2023
Düzenleme: 12.10.2023 08:25
1.156
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.