Çalışanlara iyi haber: Artık istifa edenler de tazminat alacak

Çalışanlara iyi haber: Artık istifa edenler de tazminat alacak

İş değişiklikleri sırasında istifa eden çalışanlar, genellikle kıdem tazminatı hakkını kaybederler. İş Kanunu’na göre, istifa durumunda işveren, kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Bu nedenle, çalışanlar iş değişiklikleri öncesinde kıdem tazminatı haklarını dikkatlice değerlendirmelidirler.

Kıdem tazminatı, bir yılın üzerinde çalışılan süreler için işten çıkarma ya da emekli olma durumlarında almaya hak kazanılan ücret olarak kabul edilmektedir.

Bu durum iş değişiklikleri sırasında istifa edenlerin de dikkat etmesi gereken bir konudur.

Bir şirkette 5 yıl boyunca çalışan bir kişi, 5. yılında işten çıkarılması halinde, son olarak aldığı aylık ücretin brüt hesaplaması üzerinden 5 katı oranında bir tazminat elde etme hakkı kazanır.

Tazminat, bazı durumlarda ele geçen toplu para nedeniyle ‘kurtarıcı’ bir özellik taşıyor olsa da, istifa sonucu işten ayrılmalarda işveren, tazminat ödememe hakkını kullanabiliyor.

İSTİFA ETSE DE TAZMİNAT ALABİLECEK

Ancak  Türkiye’de son yıllarda İş Kanunu’nun büyük ölçekli değişikliklere uğraması, üzerinden yıllar geçmiş olsa dahi ihlal durumlarında çalışana istifa ve tazminattan eksiksiz faydalanma hakkı sunuyor.

 

Siz de çalışma hayatınız boyunca aşağıdaki durumlardan birine maruz kaldıysanız, bulunduğunuz şirketten istifa etme ve kıdem tazminatınızı eksiksiz alma hakkına sahipsiniz.

İşte o şartlar:

– Maaşınız zamanında yatmamışsa
– Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
– İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
– Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
– Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

Bu maddelerin dışında, tıpkı askere gidecek kişinin eksiksiz tazminat alabilmesi gibi, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılan kişi de kıdem tazminatına hak kazanmakta.

Örneğin bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan işçi, bir doktordan ‘gürültülü yerde çalışması uygun değildir’ şeklinde bir rapor alması halinde, mevcut işine devam edemeyeceğini gerekçe göstererek tazminat hakkı alabilir.

Yayınlama: 06.02.2024
1.507
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.