Bipolar Bozukluk !

Berzah Güneş Kimdir? Yakın Doğu Üniversitesinde öğretim görevliliği yapmaktayım. Uzman Klinik psikoloğum. Aslen Sakarya'lıyım.

    EN SIK GÖRÜLEN PSİKOLOJİK SORUNLARDAN BİRİ: BİPOLAR BOZUKLUK! 

    Toplumsal, aile içi sorunlar, iş ortamındaki gerginlikler, kötü giden ilişkiler, alınan sorumlulukların yükü gibi etmenler, kişiler üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Tüm bunlara ilave olarak stresin eklenmesiyle ortaya bir takım psikolojik sorunlar çıkabiliyor.

    İşte bunlardan biri: Bipolar bozukluk… 

    Genellikle ergenlik veya erişkinlik döneminin başlarında başlayan ve hayat boyu devam edebilen bipolar bozukluk, insanların ruh halinde değişiklikler, duygudurumlarında iniş ve çıkışlar gibi belirtiler göstererek devam eder. Öfke, sevinç, üzüntü, coşku, keder, huzursuzluk ve endişe gibi duygular yaşanabilir. Ancak bipolar bozuklukta; uzun süre yaşamsal olaylara kısmen veya tamamen ilgisizlik, keskin iniş çıkışlar, yoğun duygudurum değişimleri yaşanır. Bu değişimler; düşünceleri, duyguları, fiziksel sağlığı, davranışları ve kişinin  işlevlerini, yaşamını etkiler. 

    Bipolar bozukluğu olanlar, sıklıkla aşırı yükselmelerden çöküşlere dönen, arada normal duygudurum dönemleri bulunan süreçler yaşanabilir.  Bipolar bozukluğun sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte, birinci derece akrabalarında görülen insanların etkilenme oranı, yüzde 11-12’ye yükselebildiği biliniyor. 

    Bipolar bozukluk genelde depresyon dönemiyle başlar, manik dönemler sonraki yıllarda ortaya çıkar. Bu yüzden hastalar doğru tanı ve doğru tedavi ile karşılaşana kadar yıllar geçebilir. Temel tedavisi ilaçlarla yapılır. Hastalığın niteliğinden dolayı, çoğu zaman hem manik hem depresif belirtileri kontrol altına almak için tek ilaç yeterli olmayabilir. İlaç tedavisinin amacı, manik ve depresif dönemlerin sayısını azaltmaktır.  

    Bipolar bozukluğun tedavisinde ataklar başladığında ilaç tedavisi uygulanır, bununla birlikte destekleyeci psikoterapi önerilebilir. Hastaların çoğu iyiyken ilaç kullanmaları gerektiğini kabul edemeyebilir ve bu sebepten tedaviyi yarım bırakabilirler. Koruyucu tedavi uzun zamana yayılır ve yıllarca sürebilir. Bu uzun süreç kişiyi zorlasa da, tedaviye bağlı kalınmalıdır. 

    Yayınlama: 20.05.2018
    Düzenleme: 24.05.2018 08:59
    1.017
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.