Yazılım Şirketi Kurmak İçin Ne Yapmalı?

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Ne Yapmalı?

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Ne Yapmalı?

Yazılım sektörü yalnızca ülkemizde değil aynı zamanda dünya genelinde de çok büyük potansiyele sahip ve en hızlı gelişen sektörlerden biri olma özelliğine sahiptir. Ülkemiz genelinde bireylerin ticari hayata katılımını artırmak ve ekonomik hayatı canlandırmak için çeşitli sektörlerdeki girişimlere ve girişimcilere KOSGEB bazı hibeler ve kredi destekleri verir. Sağlanan desteklerin türleri ve oranları her ne kadar dönemsel olarak farklılık gösterse de yazılım sektörü KOSGEB tarafından en çok desteklenen sektörlerin başında gelir.

KOSGEB desteklerinden faydalanmak ve yazılım sektöründe faaliyet göstermek isteyen girişimcilerin, KOSGEB eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlaması ve sundukları projelerin kabul edilmesi şartından bahsedilebilir. Gerekli şartların sağlanmasının ardından şirket açılış masrafları ödenir, yatırımcılar KOSGEB hibelerinden ve faizsiz kredi desteklerinden faydalanabilirler.

Yazılım sektöründe farklı ölçeklerde faaliyetlerde bulunmak isteyen girişimciler yazılım şirketi kurmak için herhangi bir ticari şirket türünde şirket kuruluşu yapmayı tercih edebilirler. Yazılım şirketlerinin kuruluş işlemleri seçilen şirket türüne göre yaklaşık 1 hafta sürer. Ayrıca şirketin resmi olarak kaydedilmesi ve gerekli izinlerin alınması amacıyla gereken süre kurulması tercih edilen şirket türüne göre değişebilir. Bu süre sonunda şirket kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra kuruluş işlemlerini tamamlayıp gerekli izinleri tamamlayan şirketler faaliyetlerine ve fatura kesmeye başlayabilirler.

Hangi Şirket Türünü Seçmelisiniz?

Yazılım şirketi kurmak isteyen kişiler kurulum yapmak istedikleri şirket türüne göre şirketin resmi kaydı ve gerekli izinlerin alınması sürecinde farklılık yaşayabilirler. Şahıs şirketi türünde yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler, gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması halinde birkaç gün içinde vergi levhası alabilirler. Bu süre anonim ve limited şirketlerde 4 ila 6 iş gününü alabilir. Yazılım şirketlerinin kuruluşu sürecinde vergi levhası daha sonra belediyeden İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı belgeleri temin edilmelidir.

Küçük ölçekli faaliyetlerde bulunacak ve yıllık net karının 30.000 TL’den daha az olacağı beklenen yazılım şirketlerinde kuruluş maliyetleri düşük olduğundan genellikle şahıs işletmeleri tercih edilir. Diğer yandan yıllık karın 30.000 TL’den daha fazla olması beklenen durumlarda vergi oranı attığından şahıs şirketi kurmak avantajlı bir durum olmaktan çıkar.

Diğer sektörlerde olduğu gibi yazılım sektöründe de limited şirket sık tercih edilen bir şirket türüdür. Limited şirket şahıs şirketlerine oranla ticari ilişkiler açısından ve finans kurulumları nezdinde çok daha itibarlı olarak kabul edilirler. Limited şirketler aynı zamanda şirket karı yükseldiği durumlarda vergi oranının sabit kalması nedeniyle de karlıdırlar. Bu yüzden yüksek karlılığa sahip şirketler tarafından sıklıkla tercih edilirler.

Büyük ölçekli yazılım şirketleri söz konusu olduğunda genellikle anonim şirket kurmak tercih edilir. Anonim şirketler de limited şirketler gibi ticari hayatta prestijli olarak kabul edilen şirket türlerindendir. Limited şirketlerde olduğu gibi anonim şirketlerde de şirket karı yükselmesine karşın vergi oranı sabit kalır. Bu da karlılık oranı yüksek olan şirketlerin vergi yükümlülükleri açısından son derece önemli bir avantaj olarak kabul edilir.

Anonim şirket, limited şirket ve şahıs şirketi kuruluş süreçleri muhasebeci desteği ile sağlıklı bir şekilde yürütülebilen süreçlerdir. Ayrıca şirket kuruluş masrafları şirket türü başta olmak üzere çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. İzmir SMMM yani İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak bilinen kuruluş, tüm İzmir mali müşavir hizmetleri için kriterlerin belirlenmesini buna bağlı olarak sektörde bir denge sağlamaktadır.

Bordro Danışmanlığı Nedir?

Bordro danışmanlığı her geçen gün daha fazla sayıda şirket tarafından faydalanılan bir hizmet olma özelliğine sahiptir. Bordro danışmanlığı hizmeti kapsamında ülkemiz Sosyal Güvenlik Yasaları uyarınca işletmelerin personellerine yönelik olarak dönemsel hazırladığı bordro ve buna bağlı yasal beyannameler, personel işe giriş-çıkış, işten çıkış, çalışma izni ve kişisel maaş hesaplamalarıyla ilgili süreçler teknik bilgi ve gizlilik standartları en üst seviyeye taşınarak gerçekleştirilir.

Bordro danışmanlığı hizmeti kapsamında şirket personeli ile ilgili tüm yasal işlemlerde hızlı ve çözüm odaklı hizmetler sunulur. Şirkete ait dönemsel bordro hesaplamalarını yapmak, yerli ve yabancı işçilere yönelik olarak uygulanan teşvikleri hesaplamak, personel giriş-çıkış-çalışma izni ve sicil kayıtlarını tutmak başta olmak üzere son derece geniş bir yelpazede sunulan hizmetlerin yanı sıra bordro ve sosyal güvenlik mevzuatı konularında danışmanlık yapmak da bu süreç dahilindedir. Şirket bünyesinde personel yönetimine ilişkin ek bir pozisyon ayırmak istemeyen ve ücret bilgilerinin şehir içinde paylaşılmasını uygun görmeyen şirketler için bordro danışmanlığı son derece faydalı bir hizmettir.

Bordro danışmanlığı hizmetleri dahilinde yapılan işlemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bordro kayıtlarını işlemek ve incelemek,
  • Sosyal güvenlik bildirgelerini hazırlamak,
  • İhbar, kıdem ve diğer tazminat yükümlülüklerini hazırlamak,
  • İşe giren ve işten ayrılan personelle ilgili işlemleri yapmak,
  • Bordro raporlarını ve ilgili muhasebe kayıtlarını hazırlamak,
  • Personel Sicil Kayıt sistemini oluşturmak,
  • Türkiye İş Kurumu evraklarını düzenlemek,
  • Yıllık izin bakiyelerinin takibini yapmak,
  • İnsan kaynakları raporlarını hazırlamak,
  • Yıllık personel maliyet bütçesini hazırlamak,
  • Şirket içi eğitim ve koordine hizmetlerini sağlamak.

Yayınlama: 29.12.2022
358
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.