Yaşlılık döneminde beslenme..

Yaşlılık döneminde beslenme..

Geyve İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde Diyetisyen Tuğçe Yurdakul ” Yaşlılık döneminde beslenme”  ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Yaşlılık bir ayrıcalık, sosyal bir başarı ve bir meydan okumadır. Yaşlanma, anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden bir süreçtir. Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, gereksinme duyulan besin ögelerinin vücuda alınması, kronik hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, osteoporoz, bazı kanser türleri vb.) oluşumunun önlenmesi, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır.

Peki bu dönemde nasıl beslenmeliyiz? Öncelikle besin çeşitliliği sağlamalıyız yani besin değeri birbirinden farklı olan besinlerin birlikte tüketilmesini sağlamalıyız. Her öğünde süt ve süt ürünleri, et ve benzeri besinler (et, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar), taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıl (pirinç, bulgur, makarna…) grubundaki besinleri gereksinmemiz kadar tüketmeliyiz. Günlük 3 porsiyon süt ve süt ürünleri, 1,5 porsiyon et, tavuk, balık, yumurta, 1 porsiyon yağlı tohumlar ve haftada 2 porsiyon balık, 3 porsiyon kuru baklagiller( kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya…), günlük 2,5-3 porsiyon sebze, 2-2,5 porsiyon meyve ve ekmek grubundan kadınlar yaklaşık 3,5 porsiyon, erkekler ise yaklaşık 4-4,5 porsiyon tüketmesi yeterli olmaktadır. Örneğin günde 1 su bardağı süt, 1 kase yoğurt ve 3 parmak boyutunda peynir, 1 el ayası kadar et veya tavuk, 1 yumurta, 1 havuç yağlı tohum ve haftada 2 el ayası büyüklüğünde balık ve haftada 3 kere 8-10 yemek kaşığı kuru baklagil, 1 büyük kase salata, 10-12 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 elma, 1 mandalina, 3-4 kuru kayısı, kadınlar için 2 kase çorba, 4-5 yemek kaşığı pilav veya makarna, 50 gram( 2 ince dilim) ekmek, erkekler için 2 kase çorba, 4-5 yemek kaşığı pilav veya makarna, 100 gram ( 4 ince dilim) ekmek tüketilmesi günlük ihtiyacı karşılamaktadır. Şeker içeren besinlerin tüketimi ve tuz, sodyum tüketimi azaltılmalıdır. Alkol ve sigara içilmemelidir

Yaşlılarda sindirimi kolaylaştırmak için az miktarlarda sık beslenilmesi ve yemeklerin iyi çiğnenmesi yararlıdır. Günde en az 3 öğün yapmaları gerekmektedir. Öğün atlamaları yetersiz beslenmenin bir göstergesidir. Yaşlılıkta susama duyusunun azalması nedeniyle sıvıların yeterince tüketilmemesi, dehidrasyona neden olabilmektedir. Sık idrara çıkma ve vücutta daha az sıvı tutulması sonucunda, toplam vücut suyu azalır. Yaşlılar için günde en az 2000 mL sıvı tüketmelidir. Gereksinmeyi karşılamak için günde 8-10 su bardağı su tüketilmesi gereklidir. Yaşlı bireyler susamasalar bile belirli aralıklarla su içmeleri sağlanmalıdır.

Fiziksel aktiviteyi artırmak için her gün veya en azından haftada bir kaç gün 30 dakika, orta düzeyde
aktivite yapılması önerilmektedir. Düzenli fiziksel aktivite, ideal vücut ağırlığının korunmasının yanı
sıra kalp-damar sağlığının sürdürülmesine yardım eder. Kan basıncı, kolesterol ve şekerinin
düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca uykuyu düzenler, sindirim ve iştahı artırır. Aktif olmak yaşlının
kendisini her yönden iyi hissetmesini sağlar.

Tuğçe YURDAKUL / Diyetisyen 

 

 

 

Yayınlama: 23.03.2021
Düzenleme: 23.03.2021 23:28
4.947
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.