Ünlü Kalp Cerrahı Doç. Yerebakan “GEYVA”ya hayran kaldı

Ünlü Kalp Cerrahı Doç. Yerebakan “GEYVA”ya hayran kaldı

Ünlü kalp cerrahı “GEYVA”ya hayran kaldı

Türkiye’nin en genç kalp ve damar cerrahisi doçentlerinden Dr. Halit Yerebakan Geyve’nin ayvasına hayran kaldı. Dr. Yerebakan, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya ile biraraya geldiği Geyve ziyaretinde ilçenin markası olan “GEYVA” yı konuştu.

Ekim ayında yapılacak olan Ayva festivaline konuşmacı olarak katılacak iken Barış Pınarı Harekatı nedeniyle festivalin iptal edilmesinden dolayı gelemeyen  TRT1 televizyonunda hayatın ritminde programının sunucusu olan ünlü kalp cerrahı Doç. Dr. Halit Yerebakan Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya ile bir araya geldi.

Türkiye’nin gündemine oturan ve ilçede üretilen ürünlerin 40 tane kadın eliyle işlenerek “GEYVA” markası altında tüketicilere sunulduğu Geyve Yöresel ürünler Üretim Merkezinde incelemelerde bulundu.

Tesise ve ürünlere hayran kalan ünlü kalp cerrahı Doç. Dr. Halit Yerebakan Geyve ve bölgesinde yetişen sebze ve meyveden üretilen ürünlerin ‘GEYVA’ markasıyla dünyaya sunulduğu tesisi ziyareti sonrası yaptığı sosyal medya paylaşımında;

 “Dünya toplam üretiminin %25’i ülkemizde olan ayva meyvesini yerinde yani Geyve de Belediye Başkanımız ile konuşma fırsatı buldum. Yunan mitolojisinde altın elmalar olarak anılan bu meyvenin aslında kıymetini yeteri kadar bilmiyorduk. Neyseki artık “Geyva” var” diye yazdı.

Ercan DEMİR-geyvemedya.com

Doç. Dr. Halit Yerebakan Kimdir?

08.08.1982 tarihinde İstanbul’da doğan Halit YerebakanAmerika ve Türkiye’de ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 2000 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime başlayıp başarı bursu ile 2006 yılında tıp eğitimini tamamlamıştır.

Tıp fakültesine girdiği ilk yıl kalp-damar cerrahı olma hayalini kurmaya başlayan ve tüm eğitim dönemi boyunca kendisini bu branşta akademik olarak ilerlemeye adayan Halit Yerebakan, 2007 yılında girmiş olduğu Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda alanında tek tercih yaparak kazandığı Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamıştır.

Kalp cerrahisi konusunda tıp fakültesine başladığı günden itibaren merak ve heyacan duyan Halit Yerebakan, tüm eğitim yılları boyunca sırasıyla Şişli Florence Nightingale HastanesiColumbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi ve Belçika’da OLV Ziekenhuis Hastanesi gibi dünyanın kalp ve damar cerrahisinde önde gelen merkezlerinde öğrencilik yıllarını stajer hekim olarak geçirmiş ve bilimsel yayınlarının yanı sıra sağlık iletişimi konusunda çalışmalarına öğrencilik yıllarında başlamıştır. Tıp Fakültesi’nin sonuna geldiğinde bir yol ayrımına gelen YerebakanCenevre Üniversitesi kalp ve damar cerrahisi kliniğine asistan olarak ve New York Presbyterian Hastanesine ise kalp ve damar cerrahisi alanında kök hücre uygulamalarında araştırma görevlisi olarak kabul edilmiştir. Yurt dışında meslek hayatına başlamak yerine ülkemizde Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde kalp ve damar cerrahisi eğitimini almak üzere ihtisas programına başlamıştır.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde 2008 yılında Prof. Dr. Süha Küçükaksu başkanlığında başlatılan kalp yetersizliği cerrahisi programında Prof. Dr. Süha Küçükaksu’nun asistanlığını yürüten Dr. Halit Yerebakan, bir Vakıf Hastanesi’nde uygulanan ilk kalp transpantasyonu ve İstanbul’da ilk kalp destek sistemleri uygulamalarında cerrahi ekip içerisinde yerini almıştır. İhtisası süresince çalıştığı tüm hocalarının desteği ile uzmanlık eğitimi devam ederken 2011 yılında kabul edildiği Columbia Universitesi College of Physicians and Surgeons Tıp Fakültesi’nde çalışmalarına devam etmek üzere bağlı bulunduğu üniversiteden görevlendirilmiş, buradaki çalışmaları neticesinde ise dünyanın en büyük kalp nakli serisi üzerine yapmış olduğu tezi ile Mayıs 2012 yılında uzman olmuştur.

Uzman olarak mesleğine adımını attığı ilk gün dünyanın en iyi kalp nakli eğitim merkezi Columbia Universitesi’nde kalp nakli araştırma ve koordinasyon ekibinde doktora sonrası araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır.  Meslek hayatının daha ilk yıllarında olmasına rağmen tamamı uluslararası ve önemli kongrelerde sunulmuş 100’e yakın literatür çalışması bulunmaktadır. 2013 yılında kalp cerrahisi konusunda dünyanın en önemli derneği olan American Association of Thoracic Surgeons da tüm dünyada sadece 25 kalp cerrahının aday olduğu 2013 yılı Evarts Graham ödülüne Columbia Universitesi tarafından, çalışmaları göz önünde bulundurularak aday gösterilmiştir. 2011-2014 yılları arasındaki yoğun bilimsel çalışmaları sonucunda Tübitak’tan araştırma burs ödülü, American Heart Association araştırma ödülüAmerican Association of Thoracic Surgeons Öğrenci Programı ödülü ve ayrıca Columbia Üniversitesi Enstitü destekli araştırma projeleri fonu kapsamında 4 ayrı ödül almıştır. Bilimsel çalışmalarında daha meslek hayatının başında olmasına rağmen akademisyen indeksinde yükselmeye başlayan Yerebakan, 2017 yılının Mart ayında Türkiye’de girmiş olduğu doçentlik sınavını kazanarak Türkiye’nin en genç kalp cerrahisi doçentleri arasına adını yazdırmış ve öğretim üyesi olarak halen Yeditepe Üniversitesi’nde çalışmaktadır.

Kalp cerrahisi dışında kendisini sağlık sisteminin ve toplumsal sağlığın geliştirilmesi çalışmalarına adayan Yerebakan, uluslararası kalite belgelendirme kuruluşlarından eğitim almış ve medikal cihaz üreten firmalarda kalite yönetim sistemi uygulamalarında baş denetçi olarak Auditor Training Institute tarafından sertifikalandırılmıştır. Tıbbi cihaz üretimi konusunda teknik uzmanlık deneyiminin yanı sıra ülkemizde Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Balkanlığı Çalışma Hayatı Kurulu’nda görevlerde bulunmuştur. Halen aktif olarak Yeşilay Cemiyeti’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Doktor olmanın latince öğretmen kelimesinden geldiğine, insanlara sağlık bilgilerini tıp terminolojisini kullanmadan ve keyif alarak öğretebileceğine inanan Halit Yerebakan toplum sağlığının geliştirilmesi üzerine çalışmalarına devam etmiş ve 100’den fazla bölümden oluşan 3 sezon boyunca TRT1 ekranlarında İyi Fikir’de sağlık günü sunuculuğu, ATV‘de yayınlanan Sağlıklı Mutlu Huzurlu programında 100’den fazla bölümde daimi konuk ve 2017 yayın yılında TRT1 ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Doktor Geldi programında sunuculuk yapmıştır. Daily Sabah ve Günaydın Gazeteleri’nde haftada 3 gün köşe yazarlığı yapan ve araştırarak her konudan sağlık içeriği yazarlığı yapan Halit Yerebakan ayrıca Amerika’da ulusal en çok satanlar arasında yer alan ¨Fat Chance¨ ve “Sweet Poison” gibi eserlerin ön sözünü yazmıştır. Yine 2017 yılında, kalp dostu bir günlük hayatın gereklerini anlatan ve okuyucularına kalplerini daha yakından tanıtan “Dr. Halit Yerebakan’la Hayatın Ritmi” adlı kitabını çıkarmıştır.

Halen aktif olarak kalp ve damar cerrahı olarak görevinine devam edip ve aynı zamanda sağlık okur-yazarlığının geliştirilmesi adına sağlık iletişimi konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Dr. Halit Yerebakan’ın en büyük hayali sağlığını sürekli geliştiren bir toplum ve ülkemiz gençlerinin geleceklerine destek olup ülkemizdeki bilimsel alt yapıyı güçlendirmektir.

Yayınlama: 10.11.2019
Düzenleme: 14.11.2019 15:50
2.347
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.