Türkiye’de Vatandaşlık Almak İçin Ne Yapılmalı?

Türkiye’de Vatandaşlık Almak İçin Ne Yapılmalı?

Türkiye’de Vatandaşlık Almak İçin Ne Yapılmalı?

Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancı uyruklu kişiler Kanun’da belirtilmiş olan şartları karşıladıkları takdirde yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığı alma hakkı kazanabilirler. Bununla birlikte kişinin belirtilen şartlara haiz olması Türk vatandaşlığı kazanma konusunda mutlak hak sahibi olarak kabul edilmesine neden olmaz. Her biri önemli yasal prosedürler izlenmesini gerektirdiği için hem Türkiye’de vatandaşlık almak hem genç girişimci şirketi kurmak konularında sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesinin sağlanması SMMM desteği alınmasını gerektiren durumlardır.

Yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunulması için sağlanması  gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kendi milli kanununa eğer vatansızsa Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olunması,
  • Başvuru tarihinden geriye dönük olarak beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet edilmesi,
  • Kişinin Türkiye’ye yerleşmeye karar verdiğini davranışlarıyla teyit etmesi,
  • Kişide kamu sağlığı bakımından tehlike oluşturan bir hastalık olmaması,
  • Kişinin iyi ahlak sahibi olması,
  • Kişinin yeterli derecede Türkçe konuşabilmesi,
  • Kişinin Türkiye’de kendisinin de eğer varsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin de geçimini sağlayabileceği bir gelire ya da mesleğe sahip olması,
  • Kişinin milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel teşkil edecek bir durumunun bulunmamasıdır. Bu şartlara haiz olan ve Türkiye’de vatandaşlık almak için başvuruda bulunan kişinin elde ettiği Türk vatandaşlığı genel yolla Türk vatandaşlığı kazanma olarak adlandırılmaktadır.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Almak

Milli güvenlik ve kamu düzeni noktalarında engel teşkil edebilecek herhangi bir durumu olmayan ve aşağıda belirtilmiş olan şartlardan herhangi birini taşıyan yabancılar yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alma hakkına sahiptir.

  • En az 500.000 USD, karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı Türkiye’ye getirme,
  • Satın alma tarihinden itibaren 3 yıl içinde satışını yapmama kaydıyla en az 250.000 USD, karşılığı döviz ya da değerinde taşınmaz mal satın alma ya da satış vaadi sözleşmesi imzalama,
  • Türk bankalarına 3 yıl içinde çekmeme kaydıyla en az 500.000 USD yatırma ya da devlet borçlanma aracı satın alma,
  • En az 500.000 USD, karşılığı döviz ya da Türk lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı ya da girişim sermayesi yatırım fonuyla katılım payı satın alma,
  • En az 50 kişilik istihdam sağlama.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alma hakkı elde eden kişi, eşine ve 18 yaşının altındaki çocuklarına Türk vatandaşlığı almak için başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Bu durumda, başvuruda bulunan yabancı yatırımcının kanunda belirtilen yatırımı yapmış olması şartı aranır.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancı uyrukluların aile bireyleri için de Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunmak istemeleri halinde aile bireylerinin kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunması ya da ek bir yatırım yapılması şartı bulunmaz. Yalnızca yatırımı yapan yabancı yatırımcının aranılan şartları karşılaması, yabancı yatırımcılara aile bireyleri için başvuruda bulunma imkanı sunmaktadır.

İlgili bakanlıklar tarafından oluşturulan komisyon tarafından yabancı yatırımcıların yaptıkları başvurular değerlendirilir. Daha sonra Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduğundan bu konudaki son karar Cumhurbaşkanı’na ait olmaktadır.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancı uyruklu kişiler özel bir vekaletname ile uygunluk belgesi alma, kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunma, vatandaşlık başvurusu için gerekli bilgi ve belgeleri sunma işlemlerini uzaktan sonuçlandırmayı tercih edebilirler.

Diğer yandan başvurunun sonuçlandırıldığı son aşamada başvuru sahibinin de adına başvuruda bulunulan 1.derece aile bireylerinin de bizzat en yakın nüfus müdürlüğüne gitmesi, parmak izi vermesi ve kendi Türk vatandaşlığı kimlik ve/veya pasaportlarını alması için hazır bulunması gerekliliği vardır.

Yapılan yatırıma göre ilgili kurumdan uygunluk belgesi alınması gerekir. 6458 sayılı Kanun kapsamında kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunan yabancı yatırımcılar Türk vatandaşlığı başvuru işlemlerini İstanbul ve Ankara’da bulunan Göç İdaresi’nin özel ofisinde tamamlayabilirler.

Başvurunun ne kadar zamanda sonuçlanacağına ilişkin hukuki bir düzenleme bulunmaz. Bununla birlikte kısa dönem ikamet izni başvuruları çoğunlukla 1 ila 2 hafta, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma başvuruları ise 3 ila 6 ay içinde bir sonuca bağlanır.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı hakkı kazanan kişiler istedikleri takdirde yeni bir Türk ismi ve soy ismi seçebilirler. Bu durumda kişinin Türk kimliği ve/veya pasaportu tercih edilen isim ve soy isme göre düzenlenmektedir.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma süreci her ne kadar yapılan düzenlemeler sonucunda daha kolay bir hal alsa da başvuru sürecinde herhangi bir hata yapıldığı durumlarda başvurunun reddi ya da başvuru sürecinin uzaması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılması riski göz ardı edilmemelidir.

Bu sürecin doğru ve eksiksiz bir şekilde ilerlemesi için bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip olan profesyonellerden yardım alınması çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Çoğu kişinin düşündüğünün aksine bir Türk vatandaşıyla evlenmek kişiye doğrudan Türk vatandaşlığı kazandırmamaktadır. Bununla birlikte bir Türk vatandaşıyla en az 3 yıldır evliliğini sürdüren kişiler Türk vatandaşı olmak için başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Bununla birlikte bu durumda da karşılanması gereken farklı şartlar bulunmaktadır.

Yayınlama: 03.11.2022
455
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.