Türk Kuşları Solotürk’ten Tarihi Uçuş..

Türk Kuşları Solotürk’ten Tarihi Uçuş..

Solotürk’ten tarihi uçuş
soloturkten_tarihi_ucus13892964720_h1114798Hava Kuvvetleri Komutanlığının gösteri ekibi Solotürk, Sarıkamış Harekatı’nın 99’uncu yılı dolayısıyla yaptığı gösteride akrobasi tarihinde bir ilke imza attı.
Havada yakıt ikmali yapıldıktan sonra gerçekleştirilen ve bu özelliğiyle tek olan gösterinin her aşaması görüntülendi.Kars semalarında beğeniyle izlenen gösteri öncesinde Solotürk ekibinin filolarındaki hazırlıklarını, uçağın Ankara’dan hareketini, Solotürk’ün havadaki yakıt ikmalini, gösteri sırasında pilotun kokpitteki hareketlerini ve “tarihe geçen” gösteriyle ilgili her detay kaydedildi.
4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki “Kurt” çağrı kodlu 141’nci Filo bünyesindeki Solotürk ekibi, son hazırlıklarını gösteri öncesi yaptıkları brifingle tamamladı.
İzlenecek rotanın, gösterinin detaylarının, meteorolojik durumun, arazi şartlarının ve havada gerçekleştirilecek yakıt ikmalinin konuşulduğu toplantıda Solotürk’ün pilotu Yüzbaşı Yusuf Kurt gösteriye ilişkin detayları anlattı.
Toplantının bitiminde Yüzbaşı Kurt, teçhizat odasına geçerek uçuş için hazırlıklarını yapmaya başladı. Uçuş teçhizatlarını kuşanan Kurt, uçuşa ilişkin dijital bilgileri de almasının ardından uçağına gitti.
Uçağın başında Solotürk’ün bakım ve destek ekiplerince karşılanan Yüzbaşı Kurt, teknisyenlerle uçağın kontrollerini yaptı. Kontrollerin ardından kokpite çıkan Kurt, motoru çalıştırdı.
HAVADA YAKIT İKMALİ
Gösterinin Kars’ta olmasından dolayı Solotürk’e gökyüzünde yakıt ikmali yapıldı. Bunun için 10. Tanker Üs 101. Havada Yakıt İkmal Filo Komutanlığına bağlı KC-135 R tipi tanker uçağı yapılan kontrollerinin ardından İncilirlik’ten havalandı. Tanker uçağı Kars üzerinde buluştuğu Solotürk’e yakıt ikmali yaptı.
SOLOTÜRK PİLOTLARINA ÖZEL ARMA
Zorlu gösterilere imza atan Solotürk pilotları, kollarına taktıkları armalarıyla da diğer pilotlardan ayrılıyor. Bir F-16 uçağının tüm kabiliyetlerini kullanan pilotlar, gösteri sırasında insan bünyesinin kaldırabileceği maksimum pozitif ve negatif G kuvvetine maruz kalıyorlar.
İnsan fizyolojisinin limitlerini zorlayan bu durumlarda bazen pilotlara vücut ağırlıklarının 9 katı yük binerken bazen de vücutlarının üç kat hafiflediğini hissediyorlar. Pilotlar bu zorlu durumlarda dahi gösterilerini sürdürüyor.
Tüm bunların anlatıldığı ve G kuvveti göstergesi şeklinde hazırlanan armada, pilotların gösteri sırasında maaruz kaldıkları G kuvvetine atıfta bulunularak “Gel sen ne çektiğimi bir de bana sor” yazıyor. Bu arma sadece Solotürk uçağıyla gösteri yapan pilotlara veriliyor.

Yayınlama: 09.01.2014
Düzenleme: 10.01.2014 10:18
1.009
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.