Tarihte Bugün : 7 Temmuz – Dünyanın 7 Harikası

Tarihte Bugün : 7 Temmuz – Dünyanın 7 Harikası

Fazlı Köksal’ın hazırladığı Tarihte Bugün köşesinde 7 Temmuz’da yaşanan dikkat çeken olayları aktarırken; Dünyanın yedi harikasını yazdı..

1521 – Türk ordusu Böğürdelen’i fethetti.

1828 – Kars, Emin Paşa’nın teslim kararı alması üzerine, Rus işgaline uğradı.

1920 – Ankara, Oltu’dan çekilmeleri için Ermenilere kesin süreli bir nota verdi.

1921 – Batum’u sınır dışında sayan, onun yerine Artvin’i il yapan ve Üç İl’de (Kars, Ardahan, Artvin) idare kuruluşunu yeniden düzenleyen yasa kabul edildi.

1929 – Mussolini, Papa ile anlaşınca bağımsız Vatikan kuruldu.

1939 – Hatay’da bir il kurulması kararlaştırıldı.

1942 – Eski sağlık Bakanı ve Başbakanlardan Hıfzısıhha Enstitüsü’nün kurucusu Dr.Refik Saydam öldü.

1943 – İstanbul-Londra uçak seferleri başladı.

1948 – İdil Biret ve Suna Kan’ın yurt dışında eğitim görmelerini sağlayan ve kamuoyunda Harika Çocuklar Yasası olarak bilinen 5245 sayılı özel yasa çıktı.

1962 – Besteci, güfteci ve tamburi Neveser Kökdeş vefat etti.

1964 – Metin Erksan’ın yönettiği Susuz Yaz filmi, 14. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü’nü kazandı.

1980 – İran’da devlet  şeriat esaslarına göre yönetilmeye başlandı.

1993 – Şair ve yazar Rıfat Ilgaz vefat etti.

2005 – Londra’da metro istasyonlarına yapılan terör saldırılarında 56 kişi hayatını kaybetti.

2007 – Dünyanın yeni 7 Harikası belirlendi.

Dünyanın Yeni Yedi Harikası

Tarihçi Heredot tarafından ortaya atılan ve uzun yıllar genel kabul gören Dünyanın Yedi Harikası’nda yer alan eserlerden Keops Piramidi dışında kalanlar yok olduğundan, çoğunun kalıntısı bile kalmadığından “Dünyanın Yok Olmuş Yedi Harikası” durumuna geldiğini düşüncesinden hareket eden bir İsviçreli orgabizasyon, tüm dünya insanlarının görüşüne baivurarak  “Dünyanın Yeni Yedi Harikası”nı belirlemeye karar verdi.

Cep telefonu ve internet aracılığıyla yapılan zincirleme oylamalar sonucunda, Dünyanın Yedi Harikası’na alternatif olarak seçilmiş ve 7 Temmuz 2007 tarihinde açıklanmıştır. UNESCO ise bu seçimi, oy kullananların şahsi görüşlerini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini ve klâsik Dünyanın Yedi Harikası listesinin korunmaya ve benimsenmeye devam edileceğini açıklamıştır. İsviçre merkezli New7Wonders Vakfı’nın, dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek için başlattığı yarışmaya aralarında Ayasofya’nın da bulunduğu 21 finalist eser katıldı. Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 100 milyon kişi cep telefonu ve Yeni Yedi Harika  adlı internet sitesinde 6 yıl boyunca oy kullanarak dünyanın yeni 7 harikasını seçti. Cep telefonu ve internet oylarıyla belirlenen dünyanın yeni 7 harikası, Portekiz’in başkenti Lizbon’da ilan edildi.

Dünyanın Yeni 7 Harikası; 

Ürdün’deki Petra Antik Kenti,

Çin Seddi,

Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli,

Peru’daki Machu Picchu Antik Kenti,

Meksika’daki Chichen Itza Piramidi,

İtalya’nın Roma kentindeki Kolezyum ve

Hindistan’daki Tac Mahal Anıtmezarı şeklinde sıralandı.

Bu yedi yeni harikadan Çin Seddi’nin Türk boylarının saldırılarından korunmak isteyen Çinliler tarafından yapılmış olması, Tac Mahal’in de büyük Türk Hakanı Şah Cihan’ın genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm için yaptırdığı bir anıt olması Türk Milletinin büyüklüğünü tüm dünyaya anlatması bakımından çok önemlidir… Ve tabii ki Türklerin kadınlarına verdiği değeri göstermesi açısından…

Yayınlama: 07.07.2020
1.713
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.