Yeni Kurulan Üniversitenin Çalışmalarını Anlattı

Yeni Kurulan Üniversitenin Çalışmalarını Anlattı

‘Birlikte daha güçlüyüz’
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, yeni kurulan üniversitede yapılan ve planlanan çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Rektör Sarıbıyık; İş dünyası, toplum ve öğrenci sacayağı üzerinde nitelikli bir üniversiteyi hayata geçirmeye çalıştıklarını belirterek, “Birlikte daha güçlüyüz” dedi.

50 YILI KURGULAMAMIZ GEREK
Yeni Üniversite’nin Sakarya Üniversitesi Kampusu içerisinde Teknoloji Fakültesi’nin T 2 Bloğunda hizmet verdiğini söyleyen SUBÜ Rektörü Prof.Dr. Sarıbıyık, “Evlendiniz, aileniz ile birlikte oturmaya devam ediyorsunuz. Bu iş öyle oldu. Onun için bizin en kısa zamanda yeni eve çıkmamız gerekiyor. Yani kendi kampüsümüzü kurmamız gerekiyor. Yeni bir üniversitenin oluşumu için en az 600 dönümlük arsaya ihtiyacımız var. Bununla ilgili birçok ilçemizden teklifler var. Kampüs yerinin seçimi sadece bize ait değil. Milli Eğitim ve Gençlik Spor Bakanlığı bakan yardımcıları, Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve o üniversitenin rektörü birlikte karar veriyor. Üniversite minimum bir 50 yılı göz önünde bulundurularak kurgulanması gerekir. Evrensel bir kurum kuruyorsunuz. Günübirlik politikalara, günü birlik beklentilere alet edilmemesi gerekir. O açıdan biz bu işi ince eleyip, sık dokuyarak yapacağız” dedi.

BECERİYE SAHİP ÖĞRENCİ YETİŞTİRMEK
SUBÜ’nün temel misyonunun teorik bilginin yanında, beceriye sahip öğrenciler yetiştirmek, topluma hizmet edecek ARGE çalışmalarını gerçekleştirmek ve diğer taraftan da topluma hizmet ve değer katmak olarak belirlediklerini söyleyen Sarıbıyık; “Yaşam boyu öğrenim merkezi oluşturuyoruz. Kısa süreli insan yetiştirme, bilgi paylaşımı, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda birtakım programları hızlı bir şekilde açmak durumundayız. Ekip oluşturmak oldukça zor. İdari personel alma şansımız olmadığı için mevcut kadrolarımızın dışında akademik hocalarımızı burada değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK”
Üniversitelerinde uygulanan “+1 eğitim modeli”nin Türkiye’ye örnek olduğunu anlatan Prof. Dr. Sarıbıyık, “Bu öyle güzel bir uygulama oldu ki, Türkiye’nin şu anda en az 20 üniversitesinde bu model bizden alındığı şekliyle uygulanıyor. Şu anda Sakarya’da bizden 27 bin 200 küsür öğrenci talep edilmiş ancak biz toplamda 18 bin öğrenci gönderebilmişiz. Tabii sıkıntı yaşadığımız bazı alanlar var ama genel anlamda Sakarya’daki bu aktif uygulamamız, son derece önemli oldu. Hatta bu uygulamalardan sonra hem ‘3+1’ hem de ‘7+1’de kanuni düzenlemeler gerçekleşti” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 90 BAŞARI SAĞLADIK”
Prof.Dr. Sarıbıyık, “7+1″ eğitim modeli” uygulamasında iş dünyasının neredeyse yüzde 50’sinin talebini karşılayabildiklerini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz onun için yeni üniversitemizde, fakülte ve yüksekokullarımızda ‘+1 eğitim modeli’ne geçişle ilgili çalışmalara başladık. Tüm birimlerimizde, bir dönem öğrencimizi tam zamanlı işletmelerde eğitim görecek şekilde eğitim müfredatı dizayn ediyoruz. Bunun çalışmalarını önümüzdeki aylarda gerçekleştirmiş olacağız. Şu anda eğitim ve öğretimimiz devam ediyor. O nedenle devam eden öğrencilerimizle ilgili değişiklik yapmamız doğru değil. Meslek yüksekokullarında yüzde 68, fakültelerde yüzde 50 civarında talepler karşılanıyor. Biz bu modelin yaygınlaşmasını istiyoruz. Çünkü Sakarya’da şu anda organize sanayi bölgeleri kuruldu, çalışmaları devam edenler var. Bunların tamamında nitelikli insana ihtiyaç var. Dolayısıyla bu modelin yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Yapmış olduğumuz anketlerde, bu uygulamanın yüzde 90 oranında başarılı olduğuna dair geri dönüşümler alıyoruz.”

407 AKADEMİK PERSONEL
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Turizm, Teknoloji ve Spor Bilimleri fakülteleri, 2 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 407 akademik kadro ve 143 idari personelle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Sarıbıyık, “Şu anda 209 doktora, bin 42 yüksek lisans, 6 bin 848 lisans ve 23 bin 934 ön lisans olmak üzere toplamda 32 bin 33 öğrencimiz var. Bunun yanında Sağlık Bilimleri, Ulaştırma ve Lojistik, Batı Karadeniz Deniz Bilimleri ile Tarım Bilimleri ve Teknolojileri fakültelerinin kurulması planlanıyor. Yeni bölüm açmayla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz.” İfadelerine yer verdi.

AKYAZI’YA SAĞLIK MESLEK YÜKSEK OKULU
Akyazı’nın Termalde öne çıkmış bir ilçe olduğunun altını çizen Rektör Sarıbıyık; “Öğrendiğimiz kadarıyla oraya birkaç otel yatırım yapıyor. Bizim orada sağlık ve rehabilitasyonda geniş bir yer oluşturmamız gerekir. Başarabilirsek Akyazı’da ki MYO’ muzu Sağlık M.Y. O’na dönüştürmek için çalışma başlattık” dedi.

ZİRAAT VE VETERİNERLİK FAKÜLTELERİ
Sakarya’da ihtiyaç olan Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi kurmak içinde çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Sarıbıyık; “Fakülte açarken hangi bölümler olmalı, hangi bölümlere bu bölgenin ihtiyacı var, hangi bölümlere öğrenci gelir. Öğrenci gelmiyorsa oraya okul açmanın bir mantığı yok” şeklinde konuştu.

ARAŞTIRMA VE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ALINACAK
Rektör Sarıbıyık, acil Gıda Mühendisi, Makine Mühendisi, Elektrik Mühendisi ve İnşaat Mühendisi ihtiyaçları olduğunu da belirterek, şu ifadelere yer verdi;

“Bulamadığımız takdirde önümüzdeki sene KPSS’den mühendis talep edeceğiz. Bu alanda biraz sıkıntımız var. 14- 20 araştırma görevlisi ihtiyacımız var. 5-6 da öğretim görevlisi. Bununla ilgili ilan verdik. Çok fazla personel alamadığımız için, alacağımız personellerde de nokta atışı yapmamız gerekiyor. Hem akademik, hem idari personeli güçlendirmemiz gerekiyor.”

GELİŞMİŞLİK PLANI
5 ve 15 yıllık gelişim planı hazırladıklarının da altını çizen Prof. Dr. Sarıbıyık, “Bir üniversitenin belli başlı yapılanması ve yerine oturması için en az 15 yıla ihtiyacı var” dedi. Sarıbıyık, yeni kurulan MYO hakkında da bilgi verirken, her ilçeye MYO kurulumunun da doğru olmadığını vurguladı. “Öğrenciye siz sadece binayı vaat ederek oraya götüremiyorsunuz” diyen Sarıbıyık; “Öğrenci artık yurdu istiyor, öğrenci sosyal mekan istiyor, kafeterya istiyor, gezeceği yerler istiyor. Biz burada MYO nu kapatamayız, ancak niteliği arttırmak çalışması yapmamız gerekiyor” dedi.

Ercan DEMİR-Geyvemedya.com

Yayınlama: 28.12.2018
Düzenleme: 02.01.2019 14:30
942
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.