Soğuk Hava Depoları Geyve’ye Hayat veriyor..

Soğuk Hava Depoları Geyve’ye Hayat veriyor..

 Geyve’de Soğuk Hava Depoları

GEYVE SOĞUK HAVA DEPOLARIGeyve’de faaliyet gösteren onlarca soğuk hava deposu hem vatandaşa taze meyve sebze sunuyor.

Geyve’de faaliyet gösteren onlarca soğuk hava deposu hem vatandaşa taze meyve sebze sunuyor hem de üreticinin ürününden heba olmamasını, daha fazla kar elde etmesini sağlıyor.

Kara kış kapıya dayandı, kışlıklar hazırlandı. Buna rağmen yaz döneminde yetişen meyve ve sebzeleri tüketmek mümkün. Soğuk hava depolarında muhafaza edilen ürünler yaz döneminde kış ; kış döneminde de yaz meyve ve sebzesini tüketme imkanı sunuyor.

8 DERECEYE KADAR MUHAFAZA MÜMKÜN 

Üretim fazlalılığı, pazarda umulan fiyatın oluşmaması ve değişen tüketim alışkanlıkları (…) Soğuk hava depoları, muhafaza edilen tonlarca meyve –sebzeyi bu şekilde tüketim imkanını sunuyor.

Depo işletmecisi Mehmet Ünverin “Buranın çalışma prensibi eylül ayında mal toplanır. Buzhanemize gelir biz bunu belirli bir zaman zarfında muhafaza ederiz.5. ayın sonları 6. Ayın ortalarına kadar yani 7-8 aylık zaman diliminde bunu muhafaza ederiz buzhanemizde.00.30-Genelde elma ağırlıklı. bu zamana kadar elma ağırlıklı. elma fiyatlarından dolayı, bahçeler kesilmeye başlandı. Bizim bu çevremizde biraz daha azaldı. şu anda elma, elmanın yanında ayva ayvanın yanında üzüm bu şekildeki üç meyvemizi koyuyoruz.”dedi.

Her meyve farklı ısıda muhafaza ediliyor. Mesela ayvanın derecesi elmanın derecesinden biraz daha yüksek. Örneğin elmayı -1.5  derecede muhafaza edilirken  Ayva , 0- 1 derecede muhafaza ediliyor.bu şekilde Sonbaharın ayvası ,elması,üzümü,yaz mevsiminin şeftalisi , kirazı,eriği .. Tonlarca çeşit çeşit meyve sofralarımıza tazecik sunulmayı bekliyor.

ÇALIŞMA SİSTEMLERİ NASIL?

Hasad edilen ürünler belli bir kira bedeli karşlığında buralarda korunuyor.Talebe göre muhafaza edilen ürünler, piyasaya sunuluyor. Bu muhafaza yolu sayesinde birçok tarımsal ürün hem tazeliğini koruyor hem de dört mevsim tüketilebiliniyor.

Geyve  Safibey ve Bayat köylerinde Ayva Üreticiliği yapan Erdal Çakır , “Bahçelerden topladığımız mahsülü sandıklayarak soğuk hava depolarında, buzhanelerde muhafaza ediyoruz. İlerleyen aylarda daha iyi fiyatlara daha iyi fiyatlara pazarlayabilmek için buralarda muhafaza ediyoruz. Hem dalından topladığımız gibi tane bir şekilde kalıyor. Her hangi bir bozulma falan olmuyor. Yani başka bir yerde bu ayvayı soğuk bir yerde depolayamayacağımız için öncelikle buraları tercih ediyoruz.İlerleyen aylarda almaya gelenler oluyor. Pazarcılar, tüccar geliyor. Onlara pazarlıyoruz. onlara satıyoruz. Fiyatlar bu döneme göre biraz daha iyi oluyor.”dedi.

Pamukova ve Geyve genelinde 30’ün üzerinde soğuk hava deposunda 150 bin tonu aşkın meyve muhafaza ediyor.Peki bu ürünlerin korunma şekli nasıl , koruma esnasında ilaç uygulanıyor mu , sağlığımız için tehdit oluşturur mu? İşletme Sahibi Ünverin ,-18 dereceye kadar muhafaza imkanı sunan alanlar, üreticiye taze meyve imkanı sunuyor. Buzhanelerin yapılış şekline göre yani isteğine göre 18 dereceye kadar malı düşürebiliyoruz. Şu an da bizim çalışmamız en az -1 ,1.5 dereceye kadar muhafaza ediyoruz.Ayvaya her hangi bir ilaçlama uygulamıyoruz. Elmaya da herhangi bir ilaçlama yok. Sadece soğuk havada muhafaza ediyoruz. Yani soğuk havada? 1. 5 derecede muhafaza ediyoruz. Bunun sizce sakıncası var mı? Yani sağlık açısından sakıncası olabilir mi? bana göre olmaz .” dedi.

TRT Sakarya

Yayınlama: 30.01.2014
Düzenleme: 02.02.2014 13:53
2.371
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.