SESOB Başkanı Alişan Oda başkanlarıyla buluştu.

SESOB Başkanı Alişan Oda başkanlarıyla buluştu.

SESOB Başkanı Hasan Alişan ve oda başkanları SESOB binasındaki toplantı salonunda bir araya geldi. Başkan Alişan bir sene içerisinde yapılan çalışmaları değerlendirerek, 2022 yılındaki hedeflerini anlattı.

SESOB Başkanı Hasan Alişan ve bünyesindeki oda başkanları SESOB binasındaki toplantı salonunda bir araya geldi. Başkan Alişan bir sene içerisinde yapılan çalışmaları değerlendirdi ve 2022 yılı hedeflerini anlattı.

2021 YILI DEĞERLENDİRMESİ

Başkan Alişan; “Geride bıraktığımız 2021 yılında, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimiz 5362 sayılı Kanunun Birliğimize vermiş olduğu sorumluluklar çerçevesinde mevzuata uygun üye memnuniyeti odaklı faaliyetlerimizin yanı sıra birliğimize bağlı meslek odalarımızın yerel ve genel sorunlarının çözümünde de her zaman olduğu gibi talep ve takibimizi sürdürdük. Meslek odalarımızın ve genel sekreterlerimizin pratik ve teknik eğitimleri konusunda mevzuat değişikliklerini de içeren faaliyetlerimizi kalite standartları çerçevesinde sürdürmeye devam ettik. 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da esnaf ve sanatkarlarımız diğer yıllardan daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu sorunların temeli de Çin’in Wuhan kentinden yayılan, 10 Mart 2020’de ülkemizde ilk vakası görülen ve tüm dünyayı etkisi altına alarak halen devam eden COVID-19 (Koronavirüs) salgınıdır. Covid-19 nedeniyle devlet tarafından alınan tedbirler ve getirilen kısıtlamalardan en çok esnaf ve sanatkarlarımız bu süreçte yara aldı. Biz de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak esnaf ve sanatkarlarımızı temsilen onlarla birlikte bu ayakta kalma savaşında mücadele ettik ve her zaman olduğu gibi devam edeceğiz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarının çözümü konusunda milletvekillerimiz ve yerel yöneticilerimizle her zaman işbirliği içerisinde olduk” ifadelerine yer verdi.

BAŞKANLAR KURULU TOPLANTILARI

Başkanlar Kurulu Toplantıları hakkında konuşan Başkan Alişan; “5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 21. Maddesinde belirtildiği üzere; Birlik başkanlar kurulu üyelerinin çoğunluğu ile yılda bir defa eylül ayında kendiliğinden toplanır ve gerektiğinde birlik başkanının veya başkanlar kurulunun çoğunluğunun yazılı çağrısı ile her zaman toplanabilir.

Bu kapsamda;

1.            16 Nisan 2021 tarihinde Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

2.            06 Mayıs 2021 tarihinde Olağan Başkanlar Kurulu Toplantısı

3.            25 Mayıs 2021 Tarihinde Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

4.            03 Haziran 2021 Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

5.            09 Temmuz 2021 Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

6.            09 Ağustos 2021 Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

7.            20 Ağustos 2021 Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı

8.            03 Eylül 2021 Olağanüstü Başkanlar Kurulu Toplantısı olmak üzere 8 adet Başkanlar Kurulu Toplantısı yapıldı. Devlet tarafından alınan Covid-19 tedbir ve önlemleri sonucu kapanan ve faaliyeti kısıtlanan işyerlerinde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla düzenlenen bu toplantılarda; Birliğimize bağlı oda başkanları tarafından esnaf ve sanatkarlarımızın yaşadığı sorunlar hakkında görüşler bildirildi. Öneri ve çözümler hakkında karşılıklı istişarelerde bulunuldu. Bu süreçten etkilenen esnaf ve sanatkarlarımızın yaralarına merhem olmak yaşadığı maddi ve manevi sıkıntılara çözüm getirmek amacıyla bu toplantılarda tespit edilen talepler ve öneriler İlgili makamlara resmi yazılar aracılığıyla iletildi. İlettiğimiz sorun, talep ve önerilerin önemli bir kısmına çözümler getirilmiş olmasından dolayı katkıda bulunanlara ve karar vericilere teşekkür ederiz” dedi.

ESBİS KAYITLARINA GÖRE İŞYERLERİNİN GÜNCEL DURUMU

Toplantıda işyerlerinin güncel durumu hakkına istatistikleri paylaşan Hasan Alişan; “Birliğimizde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü tarafından esnaf ve sanatkarlarımızın kayıtları gerek ESBİS’de elektronik ortamda gerekse manuel olarak güncel bir şekilde tutulmakta ve arşivlenmektedir. ESBİS kayıtlarına göre 01 Ocak 2021-30 Kasım 2021 tarihleri arasında açılan iş yeri sayısı 3.864 kapanan iş yeri sayısı 1.196’dır. Önceki yıllarda açılan ve kapanan işyeri sayıları ile karşılaştırıldığında 2021 yılında çok önemli bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir.

2021 yılında işyerlerinin kapanma sebepleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir;

Meslek Değişikliği                         225

Dönem İçi İş Yürütemeyen          276

Ruhsat Alamayan                            12

Ticaret Siciline Geçiş                      83

Emeklilik Talebi                              172

Vergi Kaydı Eski Kapatmış            420

Vefat Eden                                       8

TOPLAM                                           1.196

Esnaf ve sanatkârlarımız ülke ekonomisinin bel kemiği olarak istikrarlı bir şekilde içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sürecinde ve her türlü ekonomik şartlarda hem kendini hem ülkesini ayakta tutmak için çabalamaktadır” şeklinde konuştu.

ESKK KOOPERATİFLERİNDEN KULLANDIKLARI KREDİLER

YIL          KREDİ KULLANAN ESNAF VE SANATKÂR SAYISI   KULLANILAN KREDİ MİKTARI

2020      6.480     408.808.920₺

2021      3.383     446.780.600₺

2021 Kasım ayı sonu itibariyle Sakarya ili ESKK Kooperatiflerinin

Kredi riski: 948.009.026₺

Kredili esnaf ve sanatkâr sayısı: 9.877’dir.

GENEL SEKRETERLER EĞİTİM VE DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI

Genel Sekreterler Eğitim ve Değerlendirme Toplantıları’na da değinen Alişan; “5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 57. Maddesinde belirtildiği üzere Birlik genel sekreterleri birliğe üye odaların genel sekreterleri ile Temmuz ve Aralık aylarında, birlik başkanının gözetiminde yılda en az iki defa eğitim ve değerlendirme toplantısı yaparlar. Genel Sekreterler Eğitim ve Değerlendirme Toplantılarının Amacı; Esnaf ve sanatkarlarımızı temsil eden ilgili tüm odaların yetkilileri olan oda genel sekreterlerinin; Esnaf sanatkarlarımızı aydınlatacak, haklarını koruyacak ve işlemlerini yürütebilecekleri şekilde yetkin, bilinçli ve mevzuata hakim olmaları gereğidir. Bu kapsamda 2021 yılında ağırlıklı olarak 2022 yılında gerçekleştirilecek Olağan Genel Kurullarda yapılacak iş ve işlemlerle ilgili olmak üzere çeşitli konularda 25 adet telekonferans yöntemiyle, 1 adet yüz yüze olmak üzere toplam 26 adet Genel Sekreterler Eğitim ve Değerlendirme Toplantıları yapılmıştır” ifadelerine yer verdi.

GENÇ YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİ LİDERLER YETİŞTİRME PROJESİ

Ankara Büyükelçilik Destekli Genç Yenilikçi Girişimci Lider Yetiştirme projesi hakkında bilgi veren Başkan Alişan; “ABD Ankara Büyükelçilik Destekli Doğu Marmara Bölgesinde STE(A)M Alanlarında Genç Yenilikçi Girişimci Liderler Yetiştirme adlı projeye pandemi öncesinde Yalova ve Sakarya illerinde yüz yüze eğitimler vererek başladık. Tüm dünyayı etkileyen salgın neticesinde diğer Bolu, Bilecik ve Düzce illerinde de yapmayı planladığımız eğitimleri ertelemek zorunda kalındı. Akabinde biz de tüm dünyaya ayak uydurarak eğitimleri telekonferans yöntemi ile uzaktan eğitim şeklinde yapma kararı aldık ve toplamda 460 genç girişimciye 16 saat Birinci Faz Temel Girişimcilik Eğitimi verildi. Birinci Faz eğitimleri bu şekilde tamamlanırken İkinci Faz İleri Derece Girişimcilik Eğitimleri 60 kişi ile telekonferans yöntemi ile uzaktan eğitim şeklinde devam yapılmıştır. İkinci Faz eğitimleri ile beraber katılımcıların tamamına proje yazma eğitimleri ve yazdıkları projeleri nasıl değerlendirmeleri gerektiğini göstermeyi hedeflediğimiz bire bir mentörlük eğitimleri verilmiştir. Tüm bu eğitimlerin neticesinde 24 katılımcı iş fikirleri ve projelerini, alanında ve konusunda uzman üyelerden oluşan alt ve üst değerlendirme komitelerine sunmuşlardır. En iyi ilk üç proje fikri belirlenmiş dereceye giren girişimcilere ödülleri verilmiştir. Projeyle ilgili finans ve faaliyet sonuç raporları hazırlanarak ABD Ankara Büyükelçiliğine gönderilmiş ve Covid-19 salgını nedeni ile oluşan tüm olumsuzluklara rağmen projemiz başarı ile sonuçlandırılmıştır” dedi.

AHİLİK KÜLTÜR HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Ahilik Kültür Haftası Etkinlikleri hakkında bilgi veren Alişan; “Cumhurbaşkanlığının 20 Şubat 2021 tarihli ve “2021 Yılının Ahi Evran Yılı Olarak Kutlanması” hakkında Genelgesi ile 2021 Yılı Ahi Evran Yılı olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda 2021 yılının hemen hemen her haftasının ilk gününde belirli esnaf ve sanatkarların yoğun olarak bulunduğu bölgelerinde yerel yöneticiler ile bir araya gelinerek esnaf duaları ile işyerleri açılmıştır. Ayrıca her sene olduğu gibi 2021 yılında da Birliğimiz tarafından yürütülen ve tüm sorumlulukları titizlikle yerine getirilen Ahilik Kültür Haftası Etkinlikleri kapsamlı bir şekilde, yoğun bir katılımla ve coşku ile kutlanmıştır” şeklinde konuştu.

SESOB MESLEKİ SINAV MERKEZİ FAALİYETLERİ

SESOB Mesleki Sınav Merkezi Faaliyetlerine değinen Başkan Alişan; “Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği iştiraki olan Mesleki Sınav Merkezi Türkiye Akreditasyon Kurumu tarafından TS EN ISO/IEC 17024 Personel Belgelendirme standardına uygun olarak; İnşaat Sektöründe: Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İnşaat İşçisi Seviye 2, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3 olmak üzere 10 meslek; Ulaştırma Lojistik ve Haberleşme Sektöründe: Taksi Şoförü Seviye 3, Minibüs Şoförü Seviye 3, Servis Şoförü Seviye 3, Kamyon Şoförü Seviye 3, Şehir İçi Toplu Taşıma Otobüs Şoförü Seviye 3, Tehlikeli Madde Taşımacılığı Seviye 3 olmak üzere 6 meslek; Otomotiv Sektöründe: Otomotiv Kaportacısı Seviye 4, Otomotiv Elektrikçisi Seviye 4, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Ön Düzencisi Seviye 3 olmak üzere 4 meslek; Elektrik ve Elektronik Sektöründe: Cep Telefonu Tamir Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, Elektrik Pano montajcısı Seviye 3, Elektrik Pano montajcısı Seviye 4, Elektrik Pano montajcısı Seviye 5, Elektronik ve Elektrikli Ürünler Servisçisi Seviye 4, İşletme Elektrik Bakımcısı Seviye 5 olmak üzere 6 meslek; Toplumsal ve Kişisel Hizmetler: Kuaför Seviye 4 olmak üzere 1 meslek, ulusal yeterlilikte TÜRKAK tarafından akredite olmuş ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş ilk ve tek esnaf ve sanatkârlar kuruluşudur.

2021 yılında 5 sektör ve 27 meslekte toplamda 929 kişi Personel Belgelendirme sınavına alınmış, bunlardan;

  • 683 kişi başarılı olarak MYK Belgesi almaya hak kazanmış,
  • 17 kişi başarısız olmuş,
  • 229 kişinin sınav hakkı ve süreci devam etmektedir.” dedi.

2022 YILI BEKLENTİLERİ

2022 yılından beklentilerini paylaşan Başkan Alişan; “2022 yılından en başta ve en öncelikli beklentimiz Covid-19 salgınının artık sona ermesidir. Geçen sene olduğu gibi 2022 yılında da Covid-19 salgınının oluşturduğu yaraların ve zararların esnaf ve sanatkarlarımız açısından giderilmesi için devlet tarafından gerekli kararların alınarak nakit ve kredi destek paketlerinin açıklanması Vergi ve SGK kolaylık getirecek yasal düzenlemelerin yapılması en önemli beklentilerimizden diğeridir. Bu kapsamda 2022 yılında da esnaf ve sanatkarlarımızı temsilen oda başkanlarımız ile sık sık toplantılar gerçekleştirerek esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına dair istişarelerimizi, çözüm önerilerimizi, talepleri ilgili resmi kuruluşlara iletmeye ve esnaf ve sanatkarlarımızın her alanda sesi olmaya devam edeceğiz. Birliğimize bağlı 61 meslek odasının 2022 yılı 1 Ocak- 31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecekleri Olağan Genel Kurul toplantılarının ve seçimlerinin yasal mevzuata uygun, tertip düzen ve huzur içinde yapılması için SESOB olarak ilgili ve yetkili makamlarla gerekli görüşmeler koordineler ve planlamalar yapılmıştır. Birliğimize bağlı 61 meslek odasının Genel Kurul toplantılarının teşkilatımıza yakışır hakkaniyetli ve demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi ve esnaf ve sanatkarlarımız için hayırlara vesile olması en büyük beklenti ve temennimizdir. Covid-19 salgının bize öğretmiş olduğu dezavantajların yanında bazı olumlu yönleri de bulunmaktadır. E-Ticaretin önemi ortaya çıkmıştır. Uzaktan eğitimin ve teknolojinin imkanlarını kullanarak birçok şeyi başarabilmenin hayatımıza girdiği görülmüştür. Esnaf ve sanatkarlarımızı da e-ticaret gibi online işlemler konusunda bilgilendirmek bilinçlendirmek ve kendilerini bu yönde geliştirmelerini sağlamak beklentilerimiz arasındadır. Hizmet içi eğitimler ve meslek eğitimlerimiz 2022 yılında da devam edecektir. Ayrıca Mesleki Sınav Merkezinde Personel Belgelendirme ve kapsam genişletme çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Artık eski normale dönmek mümkün olmayacağı görülmekte. Yeni normal ile birlikte yeni alışkanlıkların ortaya çıktığını gördük. Buna yönelik esnaf ve sanatkar kesimi olarak buna uyum sağlamalı. İleride oluşabilecek Covid-19 salgını benzeri felaketlerde hazırlıklı olmak 2022’de çok önemlidir. Ayrıca son dönemde marjinal olarak büyük bir artış gösteren döviz kuru bizleri ticari olarak büyük bir zorluğun altına itmiş, ancak yapılan düzenleme ile ateşi sönen döviz kuru bizleri memnun etmiştir. Temennimiz kurun kararlılıkla daha da aşağılara çekilerek marjinal hareketlerin bizleri zorlamamasıdır. Bu beklentilerimizin gerçekleşmesi için Birliğimiz ve Birliğimize bağlı Meslek Odası Başkanlarımızla birlikte müşterek karar vericilerimiz ile çözüm odaklı işbirliği içinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz. 2022 yılının ülkemiz, milletimiz ve temsil ettiğim esnaf ve sanatkâr kesimimize sağlık, barış ve huzur getirmesini ve hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederim” ifadelerine yer verdi.

Yayınlama: 28.12.2021
728
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.