Sakarya’yı bekleyen 4 tehlike!

Sakarya’yı bekleyen 4 tehlike!

14 kent belediyesinin oluşturduğu Marmara Belediyeler Birliği; ekonomik durum, iklim krizi, göç, doğal afetlere yönelik ‘risk’ haritasını oluşturdu. Haritada Sakarya’yı bekleyen riskler de tek tek sıralandı.

HARİTA ÇIKARTILDI

Marmara Belediyeler Birliği; Marmara Bölgesi için Risk Haritası hazırladı.  Nüfus ve yerleşmeler sistemi, ekonomi ve özel uzmanlaşma bölgeleri, ulaştırma ve lojistik, enerji altyapısı ve doğal-kültürel yapı ve iklim değişikliği olmak üzere beş temel çalışma konusu üzerine hazırlanan haritada; deprem başta olmak üzere doğal afetler ve iklim krizine ilişkin tespitler geniş yer tuttu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında haritayı kamuoyuna açıkladı.

SAKARYA’DA 4 RİSK

Haritada, Marmara Bölgesi’ndeki tüm iller için riskler tek tek sıralandı.  Haritada Sakarya’nın karşı karşıya kaldığı en önemli riskler, deprem, su kıtlığı, tehlikeli atık ve iklim krizi olarak sıralandı. Hazırlanan haritayla ilgili Hürriyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın, “Hazırlanan belge, bize hangi alanlarda hareket etmemiz gerektiğine ilişkin çerçeve sağlıyor. Mesela su yönetimi; İstanbul’a su sağlarken; Sakarya, Kocaeli ve Düzce’yi görmezden gelemezsiniz. En son müsilaj örneğinde de karşılaştık. Tek başına bir belediyenin bu sorunu çözmesi mümkün değil” diye konuştu.

“İŞ YAPMA BİÇİMİ DEĞİŞMELİ”

Hazırlanan çerçeve belgesiyle, sorun çıkmadan öneriler üretmeyi amaçladıklarını belirten Başkan Büyükakın mevcut tabloyu ise “Bu iş yapma biçimini değiştirmemiz gerekiyor. Biz hep sorun çıktıktan sonra ne yapacağımızı konuşuyoruz. Ancak artık sorunları önceden görüp üzerine plan ve projeler yaparak yolumuza devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; bu anlayışı kesin çözümü beraberinde getirmiyor” diye açıkladı.

ÇARPICI TESPİTLER

Marmara Belediyeler Birliği’nin ilgili bakanlıklar başta olmak üzere kamu kurumlarına ‘tavsiye’ niteliğindeki raporda; Yakın bir gelecekte Marmara Bölgesi’nde olacağı tahmin edilen büyük depreme ilişkin çalışmanın yer aldığı belgede riskin boyutuna dikkat çekildi. Bölge için sanayi işletmelerinin yüküne işaret edildi. Nüfusun ve sanayi alanlarının yoğun olduğu İstanbul-Sakarya aksının aynı zamanda da deprem riskinin en yüksek olduğu aks olduğu belirtildi. Göç, ulaşım, lojistik ve doğal afetler ilişkisi değerlendirildiğinde gelişmiş ulaşım ağlarına sahip olan, lojistik üs açısından önem taşıyan ve net göç hızı oldukça yüksek olan çalışma alanının aynı zamanda deprem açısında da riskli durumda olduğu vurgusu yapıldı. Doğal kaynaklar ve nüfus ilişkisi incelendiğinde; yıllık kullanılabilir su miktarına bakılarak bölgenin büyük bir bölümünün su fakiri olduğu ve kendi aralarında su transferi yapma şanslarının olmadığı vurgulandı.

Yayınlama: 24.10.2021
Düzenleme: 24.10.2021 20:32
6.072
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.