Sakarya’daki bu festival kimi neden rahatsız etti?

Sakarya’daki bu festival kimi neden rahatsız etti?

Sakarya’daki lise öğrencilerinin “Roman Kahramanları Festivali” konuşulmaya devam ediyor. Bir siyasetçinin akıl dışı eleştirisinin ardından, etkinliğin Milli Eğitim Bakanlığına şikayet edildiği de ortaya çıktı. Hürriyet yazarı “Roman kahramanları neden rahatsız eder” diye yazdı.

Sakarya’daki Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü dolayısıyla bu sene 4’üncü kez Roman Kahramanları Festivali düzenledi. 20 – 24 Aralık tarihleri arasındaki festival kapsamında paneller, söyleşiler ve müzik dinletileri düzenlenirken, her yıl olduğu gibi öğrenciler okudukları romanlardaki ana karakterleri canlandırdıkları bir gösteri yaptı.

İL MÜDÜRÜ TEBRİK ETTİ

Festival açılış programına Sakarya İl Millî Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı ile Adapazarı İlçe Millî Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş birlikte katıldı. “Roman Kahramanları Festivali”nin gelenekselleşmesinde öncü olan Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi idareci, öğretmen ve öğrencilerini tebrik eden Savaşçı, öğrencilerin bu festivalle fark yaratıp kitapların dünyasına yapılan yolculukta ses getiren bir etkinliğe imza attıklarını belirterek başarılarının devamını diledi.

BU YIL ÜLKE GÜNDEMİNE “OLUMSUZ” OLARAK YANSIDI

Aynı zamanda tanınmış bir şair olan edebiyat öğretmeni Ercan Yılmaz’ın girişimleriyle başlatılan ve Sakarya’da oldukça ilgiyle takip edilen etkinlik bu yıl olumsuz bir şekilde ülke gündemine geldi…

MHP’Lİ İSİMDEN İLGİNÇ BİR ÇIKIŞ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Ferhat Çakıroğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda festivali eleştirerek; “Şehir Sakarya, Okul Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, Ders taklitçilik, eziklik, Batı orta çağ kompleksi. Cemil Meriç’in kavgası içte derinleşirken bile Olimpos dağı çocuklarıylaydı. Türk gençliğini onlara benzetme kavgası değildi” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada tartışma konusu olan bu paylaşımın ardından vatandaşlar, Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi yönetimi ve öğrencilere destek mesajları paylaştı.

BAKANLIĞA ŞİKÂYET EDİLMİŞ

Hürriyet Gazetesinde kültür-sanat yazıları yazan İhsan Yılmaz ise bugünkü köşe yazısında “Roman Kahramanları Festivalinin” Milli Eğitim Bakanlığına şikâyet edildiğini yazdı.

BAŞKA OKULLARDA DA KUTLANIYOR

Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz’ın “Roman kahramanları neden rahatsız eder” başlıklı köşe yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Yer, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi. Öğrenciler okudukları roman kahramanlarının kıyafetlerini giymişler, 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü’nü kutluyorlar.

Raskolnikov da var aralarında Zebercet de. Bir yanda Çalıkuşu Feride’yi görüyorsunuz diğer yanda Emma Bovary. Hafize Ana’nın koluna girmiş Eugenie Grandet. İnanılmaz renkli görüntüler.

Son dört yıldır düzenleniyormuş okulda bu festival. Okulun edebiyat öğretmeni, şair Ercan Yılmaz’ın yönlendirmesiyle hayata geçirilmiş.

2012 yılında Maltepe Üniversitesi ve Roman Kahramanları Dergisi’nin girişimiyle kutlanmaya başlanmıştı 21 Aralık ‘Dünya Roman Kahramanları Günü’ ve aynı hafta ‘Dünya Roman Kahramanları Edebiyat Festivali’.

Türkiye’deki çeşitli okullarda da kutlanıyor son yıllarda.

Öğrenciler Dostoyevski, Charles Dickens, Honore de Balzac, Reşat Nuri Güntekin, Orhan Pamuk ve Yusuf Atılgan gibi yazarların romanlarındaki kahramanların kostümlerini giyiyor, kendi imkânlarıyla kitaplardaki mekânları okulda dekore ediyor.

Ercan Yılmaz, festivalin öğrencilerin sadece roman kahramanları gibi giyinmesinden ibaret olmadığını, bir hafta boyunca söyleşi ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtiyor.

Yapılan panellere pek çok tanınmış edebiyatçı da katılıyor. Öğrenciler empati kurdukları roman kahramanlarını kendilerince yorumluyor ve panellerde de anlatıyorlar.

ŞİKÂYET EDEN DE VAR

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nin video ve fotoğrafları sosyal medyada hayli ilgi gördü. Beğenenler çoktu ama eleştirenler de çıktı. Roman kahramanları konusunda bile hemen kamplara ayrıldık.

Kimisi yapılan etkinliği Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyet edip “Milli Eğitim’in amacı ortalama TC vatandaşı yetiştirmektir” diye buyururken, “Lise öğrencisini romanla yetiştirmek çok saçma bir düşünce” diyenler çıktı. Çok büyük destek de geldi Ercan Yılmaz’a. Edebiyat dünyasından pek çok isim tebrik mesajı yayınladı.

 

Kitap okunmuyor diye şikâyet edilen, dilin fakirleşmesinden dert yanılan bir dönemde öğrencilerin kitap okumasını teşvik eden, daha önemlisi roman kahramanlarıyla empati kurmalarını sağlayan bir festivali eleştirmek akıl alır gibi değil.

Eleştirilere en güzel cevaplardan biri Oscar Wilde’ın ‘Dorian Gray’in Portresi’nden alıntı yapan bir sosyal medya kullanıcısından geldi:

“Güzel şeylerde çirkin anlamlar bulan kişiler hatalıdır. Güzel şeylerde, güzel anlamlar bulan kişiler kendilerini yetiştirmeye çalışmaktadır. Bunlar için umut vardır. Güzel şeylerde yalnızca güzellik görenler seçkindir.”

Siz bildiğiniz yolda, güzelliklerin peşinde festivalinizi yapmaya devam edin Ercan Hoca.

Haberin Kaynağı için tıklayın  / Medyabar.com

 

Yayınlama: 28.12.2021
2.849
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Seçkin dedi ki:

    Kimi rahatsız ettiği o kadar belli ki ! söylenecek çok şey var esasında ama anlayana. Bravo Ercan Hoca, bravo çocuklar