Komisyondan Göletlere Gezi

Komisyondan Göletlere Gezi

İl Özel İdaresi tarafından 2011 ve 2012 yılları içinde muhtelif ilçelerde yaptırılan içme suyu, hayvan içme suyu ve arazi sulama suyu temini amaçlı olarak yaptırılan göletler, iki aşamalı program dâhilinde İl Genel Meclisi Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu üyeleri tarafından teknik elemanlar ile mahallinde incelenerek, hizmet durumları hakkında bilgiler alındı.

 

 Göletlere komisyon gezisi

 

İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmalar ile sayıları arttırılan göletlerde yapılan çalışmalar ve göletlerin çalışmalarındaki son durumların incelemesi yapılmak üzere İl Genel Meclisi Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu üyeleri Komisyon Başkanı İbrahim REÇBER başkanlığında göletlerin bulunduğu bölgelere giderek mahallinde incelemelerde bulundu. Göletlerin yapılacağı yer etüdünden, projelendirilmesine ve yapımının sağlanmasına kadar işlemlerini yürüten İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Su ve Kanal Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalar, Daire Başkanı Dursun Ali DAL ve Müdür Şeref KURT tarafından teknik olarak komisyon üyelerine anlatıldı.

 

İl Genel Meclisi Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu Başkan İbrahim Reçber başkanlığında Üye Mehmet Boğaz, Üye Âdem Öz, Üye Şükrü Çelik, Üye Mehmet Boğaz, Üye Hasan Filizfidanoğlu ve Meclis Grup Başkan Vekili Salih Okutan katılımları ile incelemesine gidilen ilçenin il genel meclisi üyelerinin katılımları ile gerçekleştirildi. Komisyon tarafından yapılan ilk mahallinde inceleme gezisi Geyve İlçesinde bulunan Hisarlık ve Akdoğan Göletleri’ne yapıldı. İlk gidilen Akdoğan Göleti mahallinde teknik eleman nezaretinde yapılan inceleme ve değerlendirme çalışmalasında göletler hakkında açıklayıcı bilgiler alındı.

 

Geyve ilçesi Akdoğan Köyü sınırları dâhilinde yapılan göletin su depolama hacminin 1 milyon 355 bin m³ olarak projelendirildiği, maksimum su derinliğinin 28 metre olarak hesap edildiği ve tarımsal faaliyetlere yönelik arazilerin tarımsal sulamasında kullanılmasının planlandığı belirtildi. Komisyon Akdoğan Göleti’nde yaptığı incelemesinden sonra ikinci olarak Geyve ilçesi Hisarlık Göleti’ne giderek burada da incelemede bulundu. Göletin su toplama hacminin 555 bin m³ olduğu, maksimum su derinliğinin 17,50 metre olarak projelendirildiği ve arazi sulamasında kullanılmak üzere inşaa edildiği bilgisi verildi. Gölet çevresinde bulunan ekili arazilerin sulama suyu almasını kolaylaştıracak gölet inşaatının büyük kısmının bititirldiği yılsonuna kadar deneme işletme çalışmalarının tamamlanacağı belirtildi.

 

İl Genel Meclisi Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu, Akdoğan Göleti ve Hisarlık Göleti’nde yaptığı inceleme gezisi sonrasında Taraklı’da inşaa edilen Kayaboğazı Göleti’nde yapılan çalışmaları mahallinde inceleme fırsatı buldu. Burada yapılan değerlendirmede göletin arazi sulama amaçlı olarak projelendirildiği ve göletten sulama şebekelerinin kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiği belirtildi. Komisyon burada tamamladığı incelemesi ardından yapımını önceki yıllarda var olan çalışma kapasitesi arttırılarak başlatılan “Taraklı Karagöl Yaylası İçmesuyu Göleti”nde incelemelrde bulundu.

 

Bölgede bulunan yağmur ve kar sularını toplayarak çevresinde bulunan yedi köyün içme suyu ihtiyacı kullanımını sağlama amaçlı içme suyu göleti’nde önceki yıllarda 10 metre olan gölet seviyesinin teknik ve yeniden projelendirilen bir çalışma ile 4 metre 70 cm. yükseltilerek gövde yüksekliği sayesinde su depolama ve biriktirme hacmi oranı yükseltildi.

 

İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılında bititrilerek deneme çalışmasına alınan 2011 yılındada tam olarak faaliyete geçirilen gölette 170 bin m³ içme suyu biriktirilmesi ve depolaması sağlanırken göletin çevresinde bulunan yedi köyün su kaynağı olması çevresinde memnuniyete yarattı. Yapılan bu çalışma sonucunda Karagöl Yaylası çevresinde bulunan Esenyurt Köyü’nde 46 hanede 206 nüfus, Dışdedeler Köyü’nde 62 hanede 344 nüfus, İçdedeler Köyü’nde 90 hanede 350 nüfus, Avdan Köyü’nde 32 hanede 167 nüfus, Kemaller Köyü’nde 45 hanede 266 nüfus, Mahdumlar Köyü’nde 68 hanede 402 nüfus, Uğurlu Köyü’nde 28 hanede 122 nüfus ve Alballar Köyü’nde 28 hanede 142 nüfus olmak üzere toplam 399 hanede kayıtlı bin 999 nüfusun söz konusu kaynaktan yararlanması sağlandı.

 Göletin önceki yıllarda sahip olduğu işletme kapasitesi ile içme suyu kaynağı olarak kullanılmasının mümkün olmadığı, İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanlığı Su ve Kanal Müdürlüğü’nde görevli teknik elemanların çalışmaları ile sonucu 40 dönüm alanı bulunan göletin gövde yüksekliği 14 metre 70 cm. ye çıkartıldı. Bu çalışma sonucunda ilçeye bağlı Mahdumlar Yurdu Mevkii’nde bulunan göletin kapasitesi arttırıldı. Şebeke çalışmalarının 200’lük HDPE boru ile yaklaşık 30 km. hat ile tamamlanması sonrasında göletten içme suyu verilmesine başlanıldı. 2011 yılı içinde tamamlanan yapımı sonucu yaylada ve çevre köylerde öncelikle kişisel kullanım su ihtiyacını giderilmesinin yanı sıra Karagöl Yaylası’na yeni bir doğa güzelliği kazandırıldığı ayrıca belirtildi.

  

Göletin daha önceki yıllarda adının Mahdumlar İçme Suyu Göleti olduğu, daha sonra isminin “Karagöl Yaylası İçme Suyu Göleti” olarak değiştirildiği, ihale bedelinin 372 bin 703,81 TL olduğu, inşaatın devamı sırasında meydana gelen % 17,90’lık bedel artışı ile maliyetinin 517 bin 791,99 TL’ye çıktığı ve tesisin bu bedel ile tamamlandığı ifade edildi.  Projenin bir bütün olarak değerlendirmesi ile de içme suyu göletinden çevrede bulunan köylere içme suyu isalesinde kullanılmak üzere bin 944 metre 50’lik; 7 bin 668 metre 63’lük; 3 bin 669 metre 75’lik; 8 bin 33 metre 90’lık HDPE borunun döşendiği belirtildi. Aynı proje kapsamında 7 bin 114 metre 100’luk ve 2 bin 428 metre 200’lük HDPE boru olmak üzere toplam 28 bin 328 metre içme suyu borusunun döşenmesi sağlandı.

 

 

 

Yayınlama: 12.06.2012
Düzenleme: 15.06.2012 10:10
2.071
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.