Ölüm Üçgenine ,İlk Kazma Vuruluyor.

Ölüm Üçgenine ,İlk Kazma  Vuruluyor.

Eski polis Ayhan Çarkın’ın MİT’çi Tarık Ümit ile işadamı Behçet Cantürk’ün gömüldüğü yerleri göstermesi için mahkemeden karar çıktı. Ölüm üçgeni de denen  Düzce-Sapanca-Hendek bölgesinde kazı yapılacak.

ÖLÜM ÜÇGENİ denen Düzce-Sapanca-Hendek bölgesinde 1993-96 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili ilk somut adım atıldı. 18 yıl sonra ilk kazma Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla faili meçhule kurban giden eski MİT’çi Tarık Ümit’in mezarına vurulacak.

 Mahkeme, dün saat 14.00’te başlamak kaydıyla Ayhan Çarkın’ın göstereceği yerin bir hafta içinde kazılması kararı aldı. Soruşturmayı yürüten Savcı Hakan Yüksel önceki gün Çarkın’ın üçüncü kez ifadesine başvurmuş ve Çarkın, ifadesinde Tarık Ümit’in mezarını gösterebileceğini ve öldürülen öğrencilerin de mezarlarını bildiğini aktarmıştı.

 Bunun üzerine Savcı Yüksel, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimliğine başvurarak Çarkın’ın yer göstermesi için izin talep etti. Nöbetçi mahkeme önce bugün saat 08.00’den başlamak üzere bir hafta içinde “yer gösterme” yapılmasına karar verdi.

Ancak Savcı Yüksel karara itiraz ederek, sürenin dün saat 14.00’ten başlaması başvurusu yaptı. Talep kabul edildi. Çarkın, 7 gün süreyle Sincan’da tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’ndan, yer gösterme işlemi için İstanbul’a götürülecek.

Çarkın başta Behçet Cantürk ve Tarık Ümit olmak üzere yerlerini bildiğini ifade ettiği tüm mezarları tek tek gösterecek. Cantürk’ün Sapanca’da, Tarık Ümit’in ise Yalova yolu üzerinden bir köy yolu dönüşünde olduğu ileri sürülmüştü.

Çarkın’ın yer göstermelerinde ipucu bulunması halinde, soruşturma kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan özel harekatçı polisler için yeniden yakalama kararı çıkarılabilecek.

Faili meçhul cinayetlerin 4 Kasım 1993’te dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in “PKK’nın haraç aldığı işadamları ve sanatçıların isimlerini biliyoruz, hesap soracağız” açıklamasından hemen sonra başlaması dikkat çekmişti.

Ergenekon gizli tanığı da anlattı

İkinci Ergenekon davasının ek delil klasörlerinde yer alan gizli tanık Poyraz’ın  ifadesinde de faili meçhul cinayetlerle ilgili detaylı bilgiler yer aldı. Gizli Tanık Poyraz, Tolga Atalay’ın (Peker) öldürülmeden önce kendisinden yardım istemek için aradığını belirtmiş ve şu detayları anlatmıştı: “Sedat Peker benim kalemimi kırmış… bu teşkilat içerisinde senin bilmediğin daha çok olaylar oldu. Sedat Peker, Veli Küçük’le beraber hareket edip, bizi kullanarak çok işler yaptı, tıpkı senin de bildiğin gibi Nihat Yazıcı, Zarif İlhan ve Halim Kırnap’ın öldürülüp yok edilmesi gibi çok olaylar oldu. Sapanca Kavşağı’na atılan cesetlerin tamamı bizim teşkilatın işiydi, ben de bu olayların bizzat içerisinde yer aldım. Bu öldürülüp atılanlardan birisi Behçet Cantürk’tü. “

ÖLÜM TARLALARI

1990’lı yıllarda çok sayıda faili meçhul cinayet kurbanlarının cesetlerinin bulunduğu için Ölüm Üçgeni diye anılan Adapazı-İzmit-Sapanca hattına ilk kazma vuruldu. Daraltılmış haliyle Düzce-Sapanca-Hendek kesişme alanı daha önce Ergenekon soruşturması kapsamında da gündeme geldi. 19 Mart 1993 – 15 Ağustos 1996 tarihleri arasında Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanı olarak görev yapan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük, babasının ismiyle anılan bölgedeki faili meçhullerin araştırılması için mahkemeden talepte bulundu ancak dilekçede sadece Kocaeli il sınırları belirtildi.

-BEHÇET CANTÜRK: Ölüm Üçgeni’nde işlenen cinayetler serisi 14 Ocak 1994’te işadamı Behçet Cantürk ve şoförü Recep Kuzucu’nun polis kimliği taşıyan kişilerce kaçırılmasıyla başladı. Cantürk’ün cesedi bir gün sonra Sakarya’nın Sapanca ilçesi Kırkpınar kasabası yakınlarında otoyol kenarında bulundu. 25 Şubat 1994 tarihinde Cantürk’le ilişkisi olduğu öne sürülen avukat Yusuf Ekinci, Ankara çıkışında ölü olarak bulundu.

-ASLANLAR:

28 Mart 1994’te aynı alanda iki ceset daha görüldü. İstanbul Aksaray’da, oto galerisi sahibi olan Liceli Fevzi Aslan ve yeğeni Salih Aslan, polis olduklarını söyleyen kişilerce gözaltına alındı. Bir gün sonra cesetleri, Kınalı-Sakarya TEM Otoyolu’nun Hendek gişelerine yakın bölgeye atıldı. Balistik incelemede Cantürk cinayetinde kullanılan silahla Fevzi ve Salih Aslan’ı öldüren silahın aynı olduğu ortaya çıktı.

BULDAN, YILDIRIM, KARAY: 3 Haziran 1994’te, Behçet Cantürk’e yakınlığı ile bilinen ve Cantürk’ün kimler tarafından öldürüldüğünü bilen Savaş Buldan, yakın arkadaşı Adnan Yıldırım ve Hacı Karay, Düzce Yığılca yakınlarında ölü olarak bulundu.

TARIK ÜMİT: MİT elemanı Tarık Ümit Mart 1995’te kaçırıldı. Arabası terk edilmiş halde Silivri’de bulundu. Ergenekon sanıklarından Yalçın Tanfer CHP’li Sinan Aygün’e gönderdiği mektupta Ümit’in cesedinin Susurluk sanıklarından Sami Hoştan’ın Trakya bölgesinde bulunan çiftliğinde betona gömülü olduğunu iddia etmişti.

-ÜNİVERSİTELİLER: Çarkın şunları söylemişti: “1992 ‘de İstanbul’da gözaltına alınan 2 öğrenci Hüsamettin Yaman ve Mehmet Soner Gül, özel harekat polisleri tarafından infaz edildi. Öğrenci Ayhan Efeoğlu ise 6 Ekim 1992’de yine polislerce kaçırıldı ve İstanbul Emniyeti’nde öldürüldü.

Efeoğlu’nu ben elimle gömdüm, üçünün de infaz yerini gösterebilirim.”

Faili meçhul cinayeti kurbanları

-11 Kasım 1994’te Cantürk’ün avukatı Medet Serhat öldürüldü.

-28 Ocak 1995’te kaçırılan İran asıllı Asker Simtko ve Lazem Esmaili’nin cesedi

Silivri yakınlarında bulundu. Mehmet Eymür cinayetleri Susurluk ekibinin işlediğini söyledi.

-8 Kasım 1995’te tefeci Nesim Malki Bursa’da öldürüldü. Malki’nin alacak defteri kayboldu.

– Aralık 1995’te Borsacı Yener Kaya İstanbul’da arabasının içinde yakılarak öldürüldü.

– 8 Temmuz 1996’da Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal İstanbul Sarıyer’deki evinin önünde çapraz ateş ile öldürüldü. Silahta Çatlı’nın parmak izi bulundu.

Star

Yayınlama: 22.12.2011
Düzenleme: 24.12.2011 23:03
19.269
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.