Oldukça Zehirli Olan Engerek Yılanı Geyve’de Görüldü..

Oldukça Zehirli Olan Engerek Yılanı Geyve’de Görüldü..

Geyve’de şeritli engerek görüldü… Geyve’nin Melekşe Oruç köyünde (mahalle) şeritli engerek görüldü. Yavru olanları bile yetişkin bir insanı öldürebiliyor..

Havaların ısınmasıyla Geyve’de yaban hayvanlarıda doğada boy göstermeye başladı. Yavru olanları bile yetişkin bir insanı öldürecek kadar zehir taşıyan şeritli engerek yılanı Geyve’nin Melekşe Oruç köyünde görüntülendi.

Marmara, Ege, ve Batı Akdeniz Bölgesinde sıklıkla görülen şeritli engerek oldukça zehirli bir yılan.

Geyve Melekşe Oruçlu’da çiftlik sahibi Yahya Özen (48) hayvan otlatırken yol kenarında fark ettiği engerek yılanını videoya kaydetti. Zarar görmemesi için yoldan araziye yönlendiren Yahya Özen, yaptığı açıklamada

“Yılanı yolda ilerlerlerken tesadüfen fark ettim. Çok saldırgan tavırlar göstemeyen bu yılanın sonradan çok zehirli bir yılan türü olan engerek olduğunu öğrendim. Yaklaşık 80-90 cm uzunluğunda olan engerek yılanının zarar görmemesi için yoldan araziye yönlendirdim ve gözden kayboldu” açıklamasında bulundu.

Şeritli Engerek (Vipera xanthina), engerekgiller (Viperidae) familyasından sırt bölgesi genel olarak kül renginde ya da grimsi kahverengi bir engerek türü.

Özellikleri: Sırtta, baştan kuyruğa kadar uzanan siyah ya da koyu kahverengi büyük benekler bulunur. Bu benekler bazen birleşip baklava desenli, dalgalı ya da zikzaklı bir şerit oluşturur. Vücudun yan taraflarında da bir benek sırası bulunur. Başın üzerinde küçük siyah benekler ve arka kısmından yanlara doğru sarkan iki büyük siyah benek bulunur. Siyah renkli şakak bandı da açıkça görülür.Karın bölgesi sarımsı beyaz ve üzerinde küçük siyah noktalar bulunur.Boyları ortalama 70-80 cm (en fazla 150 cm) kadardır.Kendilerini koruma amaçlı saldırabilirler. Oldukça ağır hareket ederler ama saldırırken çok hızlı olabilirler. Sıkıştarilmadikça insanı ısırmayan zehirli bir yilandır. Zehirleri İnsanlar için tehlikeli olabilir. Yavru olanları bile yetişkin bir insanı devirecek kadar zehir taşır.

Yaşam alanları: Dağlarda, ormansız ve taşlık olan yerlerde yaşarlar. Bazen orman içi ve harabelerde de görülür. Yüksekliği 2000 metreye kadar olan yerlerde bulunabilirler.

Avlanma ve beslenme: Genel olarak küçük kemiriciler, diğer yılanlar, kertenkeleler ve kuşlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlıdırlar. Gündüzleri oyuklarda ve taş altlarında saklanan bu hayvanlar, avlanma işlerini gece yaparlar.

Üreme: Bir dişi 2-15 yumurta bırakır.

Geyve.com

Yayınlama: 20.05.2020
Düzenleme: 21.05.2020 21:30
27.332
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.