O deprem Geyve’den geçen fayı hatırlattı!

O deprem Geyve’den geçen fayı hatırlattı!

“7 ve üzeri büyüklüklere ulaşan sarsıntılar olabilir”… Sabah saatlerinde Marmara Denizi’nin Bursa açıklarında meydana gelen deprem Kuzey Anadolu Fay Hattının güney kolunu hatırlattı. Yer bilimleri uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Geyve’den geçen fay hattıyla ilgili tehlikeye dikkat çekti.

MARMARA DENİZİ’NDEN DOKURCUN’A KADAR UZANIYOR
AFAD verilerine göre saat 08.28’de Bursa’nın Karacabey ilçesinin 14 kilometre açığında Marmara Denizi’nde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde oluştu. İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hissedildi ve endişeye neden oldu.
Kuzey Anadolu Fay Hattının güney kolunda yaşanan bu deprem; Bursa’nın Gemlik ve İznik ilçeleri ile Sakarya’nın Pamukova ve Geyve ilçelerinden geçip Akyazı’da Dokurcun vadisine kadar uzanan fay hattıyla ilgili endişeleri gündeme getirdi.

BU KOLU GÖRMEZDEN GELMEK DOĞRU OLMAZ
Hürriyet gazetesinden İsmail Sarı; Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı, jeoloji uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal ile KAF’ın güney kolu hakkında görüştü.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, fayın güney kolunu uzmanlar olarak çok sık konuşup değerlendirdiklerini belirtirken; “Fakat yakın tehlike kuzey kolda olduğundan ve İstanbul’un da etkilenme ihtimali bulunduğundan haliyle o bölgenin gündemdeki yeri daha sıcak. Ama güney kol da tehlike içeriyor. Bu kolun Gemlik Körfezi’ne kadar olan uzantısında özellikle önemli üç parça bulunuyor. Bunlar doğudan batıya doğru Geyve Fayı, İznik-Mekece Fayı ve Gemlik Fayı olarak adlandırılıyor. Hepsi birbirinin devamı niteliğinde faylar. Bunlar dışında başka faylar da bulunuyor. Özetle bu kolu unutmak ya da görmezden gelmek doğru olmaz” dedi.

GEYVE’DEN GEÇEN FAYDA ÜÇ METREYE VARAN YER DEĞİŞTİRME MİKTARINA KARŞILIK GELEN ENERJİ BİRİKTİ

Son yıllarda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar, İznik ve Gemlik segmentine karşılık gelen güney kol üzerinde 1419 ve 1857 depremlerinin geliştiğini ve deprem tekrarlama periyodunun 438 yıl olduğunu gösterdi. İznik Gölü ile Dokurcun Vadisi arasındaki kesimde ise üç metreye varan bir yer değiştirme miktarına karşılık gelen enerjinin biriktiği belirtiliyor. Bu sonuç güney kolun da kuzey kol kadar deprem tehlikesi ve riski içerdiğini gösteriyor.
( Kahramanmaraş merkezli depremlerde yer değiştirmenin ortalamasının 4 metre olduğu varsayılıyor)

KUZEY KOLDAKİ YENİ KIRILMANIN 10 YILDA GERÇEKLEŞME OLASILIĞI YÜZDE 50’NİN ÜZERİNE ÇIKTI

Gölcük ve Düzce depremleriyle Marmara’nın altındaki kabuğun aşırı yüklendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Bu kabuğun 1999’dan itibaren 30 yıl içinde kırılacağı söyleniyordu. İlk 20 yıla baktığımızda öngörüler gerçekleşmedi ama son 10 yılda kırılma olasılığı pek çok uzmana göre yüzde 50’nin üzerine çıkmış durumda. Sonuç olarak kuzey kol üzerinde büyük bir deprem bekliyoruz. Özellikle İstanbul’u da etkilemesi beklenen olası deprem için senaryolar 7-7.2 büyüklüğüne göre yapılıyor.”

GÜNEY KOLDAKİ DEPREM İÇİN 7 VE ÜZERİ BEKLENTİSİ
Hürriye’ten İsmail Sarı’nın sorularını cevaplayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Peki Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolu için kaç büyüklüğünde bir deprem olma olasılığından bahsedebiliriz?” şeklindeki soruya ise; “Bu kol da en az kuzey kol kadar diri… Bu nedenle kuzey koldaki kadar depremler görebiliriz. 7 ve üzeri büyüklüklere ulaşan sarsıntılar olabilir” cevabını verdi.

UZMANLAR GEYVE İÇİN UYARIYOR
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, 2021 yılında yayınladığı raporda KAF’ın güney kolu işaret edilmişti.

1419’DA GEMLİK’TE KIRILDI
Söz konusu raporda, “Kuzey Kol”un Doğu Marmara Denizi içinde kalan kısmının 1766’dan beri deprem üretmediği, Marmara Bölgesi içinde Kuzey Kol üzerinde 250 yıldır kırılmamış tek kesim ve sismik boşluk olarak özellikle İstanbul için büyük tehdit arz ettiği anlatılan raporda, “Doğu Marmara Denizi altındaki sismik boşluğun Sakarya’da hasar oluşturması uzak olasılık değildir. Geyve-Mekece-İznik hattından geçen Güney Kol, büyük olasılıkla en son 1419 depremi (Gemlik) ile kırılmıştır. Bu fay Kuzey Kol’a göre çok daha az hareketli olmasına rağmen uzun süredir sessiz olmasıyla M 7 büyüklüğü ya da biraz üzeri deprem üretecek enerjiye sahiptir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

GEYVE’DEKİ 1000 YILA YAKLAŞTI
KAF’ın güney kolundaki dair depremlere ilişkin daha önce başka uzmanların yaptığı araştırmalarda Geyve’deki kırılmanın son olarak 1065 yılında gerçekleştiği kayıtlara geçmişti.
Yani Geyve’deki fayın kırılmasının üzerinden neredeyse 1000 yıl geçmesi tehlikenin daha büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

Yayınlama: 09.03.2023
2.162
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.