Mevsimsel Depresyon..

1984 yılında Sakarya/ Geyve'de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Geyve'de tamamladım. Займы безработным без отказа на карту. Lisansımı Psikoloji üzerine KKTC Yakın Doğu Üniversitesi'nde tamamladım. Kısa bir süre Engelli Bireylerle çalışıp aynı zamanda da yüksek lisansımı ''Uygulamalı Klinik Psikoloji'' alanında Haliç Üniversitesinde tamamladım.Şu an Kocaeli'de özel bir hastanede danışan görmeye devam etmekteyim.

    Mevsimsel Depresyon..

    emre aytekin mevsimsel deprasyon“Bütün kışı hasta geçiriyorum, kendimi yorgun, halsiz ve mutsuz hissediyorum” diyenler dikkat :

    Kış aylarında değişen havayla birlikte sabah uyanmakta güçlük, enerji kaybı, yorgun ve bitkin uyanma, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve karamsarlık gibi belirtilerin mevsimsel bir depresyonun habercisi olabilmekte.

    Mevsimsel depresyon Eylül, Ekim aylarında başlıyor ve Nisan ayı bitimine kadar devam edebiliyor. Daha önce depresyon tanısı olanlarda sonbahar ve kış aylarında depresyonun tekrarlama veya şiddetlenme ihtimalinin de artıyor. Mevsimsel depresyonda olduğunu fark edip gerekli önlemleri almadığınız taktirde ağır rahatsızlıklara neden olabilir ve dikkate alınması gereken bir sendrom olan tükenmişlik sendromunu tetikleyebilir

     

    Mevsimsel Depresyon Kimlerde Görülür?

     

    Mevsimsel depresyon, kişilerde duygusal, davranışsal, zihinsel ve bedensel olarak bir takım belirtilerle kendini gösterir. En dikkat çekici belirtileri mutsuz olma, çökkün duygu durumu, endişe, günlük işlerde ilgi kaybı, uyku düzeninde bozulma, iştah kaybı ya da iştahta artış, enerjide azalma, güvensizlik, değersizlik ve suçluluk duyguları, kararsızlık, dikkat eksikliği ve konsantre olmada güçlük çekmedir. Bahsedilen fiziki ve ruhsal belirtilerin en az beşini hissediyorsanız uzman desteği almalısınız.

    Mevsimsel depresyon sadece insanlara özgü bir durum da değildir, doğadaki tüm canlıların yeni bir mevsime geçerken yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişim dönemidir. Özellikle bazı hayvanlar bu durgunluk dönemini kış uykusuna yatarak sona erdiriyor.

     

    Alınacak Önlemler

     

    Mevsimsel depresyona karşı korunmada dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar;

     

    -Yaşamınızı düzenli ve öngörülebilir bir yaşam şekline dönüştürün,

    -Hava güneşli olmasa da sabah veya öğlen saatlerinde 25-30 dakika dışarıda yürüyüş yaparak güneş ışığından faydalanın,

    -Düzenli olarak spor yapın, sağlıklı beslenin ve bol bol su içmeye çalışın,

    -Kendinizi sabah yataktan erken kalkmaya isteklendirin,

    -Yaşamınıza dair yeni hedefler ve yeni planlar yapın,

    -Vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri almaya çalışın.

     

    Unutmayın!

     

    Depresyonun her biçimi ciddi olabilir. Şayet ki herhangi bir şekilde depresyon belirtilerini kendinizde olduğunu hissediyor ve ya yaşıyorsanız klinik pratiğinde tedavi olmalısınız.Depresyon tedavisinin ertelenmesi hastalığın boyutunun önemli ölçüde artıracağını unutmamak gerekir…

     

    *** Depresif durumda olan birine karşı yardım etmek amacıyla da olsa, kaş yaparken göz çıkarmayalım..

     

    + selam naber?
    – iyi değilim.
    + neyin var? konuşmak ister misin?
    – hayır..
    + konuş arkadaşım rahatlarsın. ne derdin var?

    – bak işine arkadaşım yaa…

     

    *** yazılarla ilgili olumlu/olumsuz eleştiri veya yorumlarınızı beklerim, bir sonraki yazı da görüşmek ümidiyle… 

    Yayınlama: 09.09.2013
    Düzenleme: 08.11.2013 19:35
    1.229
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
    1. Kevser Topçu dedi ki:

      depresyon aynı zamanda beyin kimyasallarının dengesinin bozulması sonucunda da gelişebilir.Bu yüzdendir ki halk arasındaki genel intiba olan “bu tarz ilaçları kullanma” yanılgısı son derece yanlıştır.Gerektiği takdir de ilaç tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.Bu tarz tedaviler genellikle 4 aydan önce cevap vermez.İlaçlar konusunda düzenli ve sabırlı olmak gerekir.
      yapılan bir çok araştırma sonucunda da aynı zamanda depresyonun genetik geçişliliği olduğu tespit edilmiştir.Eğer ailede depresyon öyküsü varsa çocuğunda bu rahatsızlığı geçirmesi olasıdır.

      saglıklı günler dilerim.