Lezzeti ile Büyüleyen Çikolata Aslında Nedir?

Lezzeti ile Büyüleyen Çikolata Aslında Nedir?

Lezzeti ile Büyüleyen Çikolata Aslında Nedir?

Çikolata, kakao ağaçlarının tohumlarından elde edilen ve şekerle tatlandırılarak elde edilen bir besindir. Kakao ağaçları, tropik ortamlarda yetişmekte ve her sene yalnızca 2 kez meyve vermektedir. Bu meyveler soyulduğu zaman her birinin içerisinde 50 ila 60 tane kadar çekirdek çıkmaktadır. Bu çekirdeklere ise tohum adı verilmektedir.

Çikolata, hem lezzeti hem de pozitif etkileri ile günümüzde en sık tüketilen yiyeceklerin başında yer almaktadır. Aynı zamanda sağlık açısından da sayısız faydasının bulunduğu kanıtlanmıştır. Hazz ailesi, çikolatanın tüm faydalarının yanı sıra eşsiz lezzeti ve estetik sunumları ile de ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle tüm çikolata tutkunlarının Hazz lezzetlerini mutlaka tatmaları tavsiye edilmektedir.

Çikolatanın İlgi Çekici Tarihi

Çikolatanın tarihi, MÖ dönemlerine kadar uzanmaktadır. İlk kakao ağacı Mezoamerika’da yetiştirilmiştir. Yerliler, bu besinin kendilerine bir tanrı tarafından gönderildiğine inanmıştır. Hayvanların kakao ağacından meyve kopardıklarına şahit olan Mayalar, zaman içerisinde bu meyvenin nasıl tüketileceğini öğrenmişlerdir. Tarihi araştırmalara göre yaklaşık olarak MS 6. yüzyılda, ilk çikolatalı içecek üretilmiştir.

Arkeolojik araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular, en eski çikolata kalıntılarının 2600 sene öncesine dayandığını göstermiştir. Bu kalıntılar, bir çömlek içerisinde bulunmuştur. Aynı zamanda bu dönemlerde çikolata, tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.

Tarihin ilk çikolatalı içecekleri kraliyet ailesi mensupları için hazırlanmıştır. Yüksek rütbeli askerler, rahipler, bazı tüccarlar ve yöneticiler bu içeceklerin yalnızca tadına bakabilmiştir. Halkın diğer kesimlerinde ise yalnızca özel durumlarda tüketilebilmiştir. İçecek, öğütülerek toz haline getirilen kakao çekirdekleri ve suyun karıştırılması ile hazırlanmıştır. Ancak Aztekler içerisine baharatlar, mısır unu ve biber gibi ilaveler yaparak soğuk bir şekilde tüketmeyi tercih etmişlerdir.

  1. yüzyılda Kolomb tarafından yapılan Amerika keşfi sırasında, çikolatalı içecek tarifi paylaşılmıştır. İspanyollar, bu içeceğin içerisine şeker ilave etmeyi tercih etmişlerdir. 80 senenin ardından ise içecek yapmak için hazırlanan katı çikolatalar, tarihte ilk kez İngiltere’de satışa çıkarılmıştır. Çok kısa süre içerisinde tüm Avrupa ülkelerinde çikolata evleri hizmete başlamıştır.

1825 senesinde üretilen bir makine sayesinde kakao yağı ve toz nun ayrılması çok pratik bir hale gelmiştir. Bir İsviçreli olan Daniel Peter, 1875 senesinde çikolatanın içerisine süt tozu ilave etmiştir. Bu yöntemle hazırlanan çikolatalar daha lezzetli bulunduğu için, süt tozu kullanımı günümüzde de sürdürülmektedir.

Ülkemizde ilk çikolata fabrikası, 1927 senesinde ve Feriköy’de hizmete başlamıştır. Zaman içerisinde çikolata; kuruyemişler, alkollü içecekler, aromatik baharatlar, kabuklu yemişler, kuru meyveler ve benzeri içeriklerle daha lezzetli hale getirilmiştir. Ancak günümüzde çikolatalar, kullanılan süt ve süt tozu miktarına bağlı olarak; bitter, sütlü ve beyaz çikolata olmak üzere 3 temel gruba ayrılmaktadır. Hazz ailesi, binlerce yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmayı başaran bu tarifleri, en lezzetli haliyle müşterilerine sunmaktadır.

Çikolata Nasıl Hazırlanır?

Günlük hayatın en lezzetli molalarını sunan çikolatalar, oldukça sabır ve emek gerektiren süreçlerle hazırlanmaktadır. Bu maceranın ilk adımı, senede yalnızca 2 kez meyve veren kakao ağaçlarının meyvelerini toplamak ve içerisinde bulunan tohumları çıkarıp kurutmaktır. Ardından fabrikalara teslim edilen bu tohumlar, geniş eleklerden geçirilerek saplardan ve diğer kalıntılardan arındırılmaktadır. Daha sonrasında ise yüksek ısı veren özel makinelerde bekletilmektedir. Bu sayede kabuklar, çekirdeklerden çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ayrılmaktadır.

Kakao çekirdekleri kabuklarından ayrılmaya başladığında tekrardan elekten geçirilmekte ve kabukları tamamen çıkarılmaktadır. Çekirdeklerin dolgun kısımları, uygun ısı ve süre boyunca kavrulmaktadır. Bu sayede kakao çekirdeklerinin kalitesi artış göstermektedir. Ardından çikolatanın sıvı hale gelmesini sağlayan bir makine yardımıyla kakao likörü hazırlanmaktadır. Bu aşamada kakao yağını ayırmak mümkün olmaktadır.

Yağı çıkan kakao, tekrardan ayırıcı makinelere taşınmaktadır. Bu aşamada yağın tamamen çıkarılması, kakaonun ise toz ve kuru halde kalması gerekmektedir. Oluşan toz, yüksek ısılı bir makine yardımıyla tekrardan sıvı hale gelmektedir. Bu sayede kakaoyu acı tadından arındırmak mümkün olmaktadır. Ardından sıvı haldeki kakao tatlandırılmakta ve kalıplara dökülerek soğutulmaktadır.

Tatlandırma işlemlerinin tümünde süt tozu ve şeker kullanılmaktadır. Daha sonrasında ise tercihe bağlı olarak baharatlar ya da diğer aromalar ilave edilebilmektedir. Tamamen soğuyan ve kalıp haline gelen çikolatalar, paketlenerek müşterilere dağıtılmaktadır. Tüm bu sürecin sonunda çikolata kalıpları işlenmekte ve daha küçük gramajlarla tüketime hazır halde satışa sunulmaktadır.

Çikolatanın Şaşırtıcı Faydaları

Makaron Çikolata, tüm dünya genelinde severek tüketilen bir tatlı çeşididir. Her damak tadına uygun olması için birçok farklı aroma ile hazırlanan bu besin, aynı zamanda sağlık üzerinde de sayısız faydaya sahiptir. Çikolatanın faydalarını ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İçerisinde güçlü antioksidan maddeler barındırmak,
  • Beyin hasarını önlemek,
  • Sindirim sistemini korumak,
  • Bağışıklık sistemini desteklemek,
  • Kan şekerini dengelemek,
  • Depresyonu önlemek,
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sağlamak,
  • Mineral takviyesi yapmaktır.

Bilinen en sağlıklı çikolata türü, bitter çikolatadır. Aynı zamanda çikolatanın aşırı tüketimi, yarardan çok zarara neden olmaktadır. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi ve dengeli bir beslenme programının izlenmesi büyük bir önem taşımaktadır.

Yayınlama: 21.11.2022
412
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.