Köylerin Hayalleri Yıkıldı

Köylerin Hayalleri Yıkıldı

güven hasbaşKaç zamandır yazmayı planlıyorum. Büyükşehir Yasası ile birlikte Paris olacağını sanan köyler resmen hayal kırıklığına uğradı. Belli aralıklarla koyulan çöp konteynırlarının dışında hizmet alamayan köyler, su parası başta olmak üzere gelen ekstraları sindirmeye çalışıyor.

Aslında planlanan, hayali kurulan tam olarak bu değildi. Dünün köyü bugünün mahallesi şehir modernliğinde bir yaşam bekliyordu.

Yolları asfalt olacak, kanalizasyonları yollara değil alt yapıdan akacaktı. Kısaca belediyeler hizmet yağdıracaktı köylere. Toplu taşıma hizmeti alacaklarını sanıyordu köylüler. Ucuz ulaşım dahil birçok hayalleri vardı. Hayalleri yıkıldı köylülerin.

Köylere hizmet yağdırması beklenen belediyelerin gelirlerinde bir değişiklik olmadığı gibi kesintileri de arttı. İşçisinin maaşını bile güçlükle öder oldular. Hizmet bölgeleri genişlemiş ancak gelirleri eskisinden daha az belediyeler çaresiz durumda.

Şimdi durup dururken neden b.unları dile getiriyorum. 30 Mart seçimleriyle birlikte köy statüsünü kaybeden yerlere yolumuz düştüğünde dinlediğim sitemler birikti. Bırakın köyleri birçok ilçeden şehir merkezine hala ulaşım yok. Eski düzen devam eden bir durum söz konusu.

Yetkililer konu Büyükşehir Yasası olunca, “Biz hazırlığımızı yapmıştık” falan diyorlar ya hani. Yapılan hazırlığın içerisini açıklanmasını istiyorum artık. Hangi konuda hazırdı bizim kentimiz Büyükşehir Yasası’na.

Mesela ulaşım ile ilgili planlamalar yapılmışmıydı. Ya da belediyeciliğin diğer nimetlerinden ne kadar faydalanacak eski köy yeni mahalleler? Örneklemek gerekirse Kaynarca’nın Arifağa Köyü ne kadar Büyükşehirli oldu? Ya da Geyve’nin Akdoğanları… Taraklı’nın, Karasu’nun ve Pamukova’nın kısaca Büyükşehir sınırlarına dahil olan ilçeler ve köyleri için ne değişti?

Köylülerin kendi imkanlarıyla evlerine getirdikleri sulara saat takmakla, belli aralıklarla konan çöp konteynırlarıyla Büyükşehirli olunuyor diyorsanız sorun yok.

Eğer birileri çıkıp “elimizde sihirli değnek yok, zamanla hepsi olacak” diyecekse dinlemeyeceğim. Her fırsatta ‘biz bu yasaya hazırdık’ diyenlerin daha iyi bir bahane sürmeleri gerekecek.

Konuyu kısaca özetlemek gerekirse, planlaması ve alt yapısı yeterince düşünülmeden yapılan değişiklikle köylerin adının mahalle olması, yaşam kalitesini artırmamış beyler. Aksine köylüye, kırsal bölgelerde geçinmek için çırpınan vatandaşa gereksiz bir yük getirilmiş. Bilesiniz istedim…

Yayınlama: 08.12.2014
494
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.