Karı Koca Hakları

KARI KOCA HAKLARI

Cenab-ı Hak insanları bir erkek ve bir kadından yaratmıştır. Allah u Teala nın gönderdiklerine iman edenler din kardeşi olarak ilan edilmişlerdir. “Muhakkak bütün inananlar kardeştir,” ayeti kerimesi buna delildir. Rabbimizin bildirmesiyle nikahlanan kadın ve erkeklerin kardeşlik bağı kalkmış, karı ve koca olmuşlardır. Nikah öncesi birbirine haram olanların haramlığı Nikah ile kalkmış ve birbirlerine helal duruma gelmişlerdir. Bundan sonra da karı koca hakları başlamıştır. Evlilik sadece şehvete bağlı münasebet değildir. Hal böyleyse evlilikte karı ve kocanın görevlerini bilmek her evlenen Müslümanın başlıca görevidir. Rabbimiz “Erkeklerin hanımları üzerinde bulunan hakları gibi kadınların da kocaları üzerinde hakları vardır. Erkeklerin hakları kadınlardan bir derece daha fazladır” buyuruyor (Bakara -228). Peygamber Efendimiz S.A.V şöyle buyuruyor: “ Dikkat edin, sizin kadınlarınız üzerinde, onların da sizin üzerinizde hakları var.”

Aile içinde meydana gelen bütün hadiseler aile örtüsü altında kalacak, dışarıya yayılmayacak. Erkek hanımının ayıplarını, hatalarını ; kadın da erkeğin ayıp ve kusurlarını örtecek. Bu hata ve kusurları başkası bilmeyecek ki o evde huzur olsun. Şimdi İslami çerçevede önce kadının erkeği üzerindeki haklarını görelim:

1- MEHİR: Evlenme esnasında nikahla beraber, erkeğin kadına ödediği ve ödeme yükümlülüğü altına girdiği paradır. Bu, kadının erkek üzerindeki ilk hakkıdır. Nedir mehir: erkek ölür veya kadını boşarsa, kadın 4 ay 10 gün başka bir erkekle evlenemez. İşte bu zaman içinde kadına ev kirası, yeme içme giyme ve diğer zaruri ihtiyaçları için verilen paraya mehir denir. Bu da altın hesabıyla belirlenir. Kadın ve erkeğin nikah şahitleri aralarında anlaşır ve 4 ay 10 günlük hesap çıkarılır ve altına çevrilerek mehir konur. Ya hemen veya gecikmeli ödenir. Erkek “ben verdim” diye kadından bu mehri rızası olmadan alamaz, yiyemez. Yerse haram olur. kadın da bu mehrin karşılığı ZEKAT hesabına giriyorsa zekatını verecek ve kurbanını kesecektir.

2-  NAFAKA: Erkek boşadığı kadının ve çocuklarının giyecek, yiyecek-içecek masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Bu kadının erkek üzerindeki hakkıdır. Rabbimiz “Kadının ve (çocukların) beslenmesi ve giyimi uygun bir şekilde babaya aittir.” buyuruyor(Bakara-233).

Kadının erkeği üzerindeki hakları

1- Kocasına saygılı olmak, onun meşru isteklerini yapmak, ailenin huzur ve düzenini bozacak davranışlardan sakınmak, bilhassa tesettürüne dikkat etmek, kocası için ev içinde süslenmek fakat dışarıya karşı örtülü olmak

2- Kocasına sevgi ile bağlanmak ve kadınlık görevini yerine getirmek. Kocasının cinsel isteklerine meşru dairede cevap verip kocasının gözünü dışarıdan alıkoymak. Kadın kocasına saygı ile bağlı kalacak, manevi değerlere sahip çıkacak. Eve az getirdin, hiç getirmedin ve çok getirdiğinden ziyade eve helal mı geliyor, haram mı ona dikkat edecek.

3- Kadın ailenin namus ve şerefini koruyacak. Evini ve malını muhafaza edecek. Bilhassa kadın harcamalarda İSRAFTAN kaçınacak. Karı ve koca karşılıklı olarak görevlerine riayet ettiklerinde hem kendileri mutlu olur, hem de böyle bir yuvada yetişen çocuklar anne, babaya ve topluma faydalı ve saygılı olur.

Aziz kardeşlerim,

Kurana ve sünnete göre olmalı evlilik hayatı. Rabbimizin ve Peygamberimizin tavsiyeleri ile  devam ederse öyle evlilikler boşanma ile sonuçlanmaz. Zira Peygamberimiz S.A.V “Meşru mazeret olmadan kocasından kendisini boşamasını isteyen kadın  ve (ailesini sebepsiz boşayan erkek) CENNET kokusunu alamaz.” Buyuruyor.

Cumanız Mübarek olsun,

Evliliklerimiz huzurlu olsun.

Selam ve sevgi ile kalınız.

Yayınlama: 05.07.2019
Düzenleme: 05.07.2019 10:28
840
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.