Geyveli Prof.Dr.İlhami Çelik’ten yeni başarı

Geyveli Prof.Dr.İlhami Çelik’ten yeni başarı

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim Üyesi Geyveli Prof.Dr. İlhami Çelik’in, aynı üniversitenin Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ercan Durmuş’la ortaklaşa almış olduğu incelemeli patent ürüne dönüşecek.

Geçen yıl alınan “Dental ve ortopedik implant yüzeylerinin organik biyoaktif materyalle kaplanması”  isimli patentin, TÜBİTAK 1702 Yenilik Destek Programı kapsamında, ticari ürüne dönüştürülmesi amacıyla desteklenmesine karar verildi.

Sağlanan destekle, Değirmenci Otomotiv ve Metal Endüstri AŞ (DOME) bu patentin lisansıyla biyoaktif yüzeyli diş implantları üretecek. Bu amaçla,  Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Teknokent ile Değirmenci Otomotiv ve Metal Endüstri A.Ş. (DOME) arasında “Selçuk Üniversitesi Bünyesinde Bulunan Nitelikli İş Gücünün Sanayiye Aktarılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Patenti alınan buluş, diş ve ortopedik implant yüzeylerinin, vücut dokularıyla uyumunu ve bağlanmasını güçlendiren, kemik yapımını uyaran organik kökenli biyoaktif maddelerle kaplanması amacına yöneliktir. Bu biyoaktif yüzey sayesinde, implantlar vücutta yerleştirilen bölgeye daha kısa sürede ve daha güçlü tutunabilecektir.

Yukarıdaki şekilde diş implantının yüzey kaplaması uygulanan bölümü görülmektedir.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy imza protokolünde yaptığı konuşmada
“Selçuk Üniversitesi tarihinde TÜBİTAK 1702 Yenilik Destek Programı kapsamında bir projesi bugüne kadar hiç olmadı. Bir ilki yaşıyoruz. Bu anlamda sevinçliyiz, gururluyuz. İnşallah önemli bir dönüm noktası olur. Bu kapsamda da buna ön ayak olan önce Konya Teknokent’i, sonrasında kıymetli hocalarımız Prof. Dr. İlhami Çelik ve Prof. Dr. Ercan Durmuş’u tebrik ediyorum. Bu proje, nadir projeler arasında yer alıyor ve bu tür projeler, hocalarımızın çok daha fazla görünür olmasını sağlıyor. Bu ve benzeri çalışmaların ortaya konulabilmesi için başarılı bir ekip, akademik kadro ve bununla birlikte vizyoner bir stratejinin olması gerekiyor. Veteriner Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesinden iki hocamızın çalışmalarıyla bir ürünü ortaya çıkarması, Konya Teknokent’in bunu ürüne dönüştürüyor olması, sanayiyle buluşturması çok kıymetli.” dedi.

Konuyla ilgili Geyveli Prof.Dr. İlhami Çelik şunları söyledi:
“Alınan bir patentin ticarileştirilmesine yönelik olarak TÜBİTAK’tan proje desteği alınması üniversitemiz için önemli bir başarı olup, ülkemizin ileri teknolojiye sahip ürünler üretmesinde çok büyük öneme sahiptir.  Bu başarı da ancak üniversitelerle bünyelerindeki teknokentlerin ve yerli ticari firmalarımızın işbirliği sayesinde elde edilebilir.

Bu nedenledir ki, Rektörümüz Sayın Prof.Dr. Metin Aksoy, bu konuya büyük önem vermektedir. Bu çerçevede Değirmenci Otomotiv ve Metal Endüstri AŞ (DOME) ile Selçuk Üniversitesi (SÜ), Konya Teknokent arasında “Selçuk Üniversitesi Bünyesinde Bulunan Nitelikli İş Gücünün Sanayiye Aktarılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü imzalanmıştır. Ülkemize hayırlı olsun.

Son olarak; desteklerini esirgemeyen sayın rektörümüze, bugünlere gelmemde emeği geçen merhum babama ve sevgili anneme, kardeşlerime, Prof.Dr. Ercan Durmuş’a, TÜBİTAK projesinin hazırlanmasında emeği geçen Konya Teknokent görevlilerine şükranlarımı sunuyorum.

İnşallah ülkemiz insanı için büyük yararları olacak olan ticari ürün en kısa sürede piyasaya sunulur”.

Yayınlama: 24.02.2022
1.547
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.