Geyve’de 15 liraya toplanıp Bursa’da 40 liraya satılıyor

Geyve’de 15 liraya toplanıp Bursa’da 40 liraya satılıyor

Geyve’de 15 liraya toplanan Kanlıca mantarı Bursa’da Melki mantarı olarak 40 liradan satılıyor..

Geyve ormanlarında sıkça toplanan ve bölgemizde en çok bilinen Kanlıca mantarı Bursa’da 40 liradan alıcı buluyor.

İki hafta önce Geyve’nin Setçe köyü ormanlık alanında toplanan ve toptan 15 liradan verilen Kanlıca mantarı Bursa’da el yakıyor..

İnsanlar zehirli sanıp korkuyor! ‘Fiyatı 40 liraya kadar çıkıyor’
Türkiye genelinde pek çok bölgede yetişen, vatandaşların ise zehirli sanıp yemekten korktuğu melki mantarının faydaları saymakla bitmiyor.

İnsanlar zehirli sanıp korkuyor! ‘Fiyatı 40 liraya kadar çıkıyor’
Çam ve meşe ormanlarında kendiliğinden yetişen melki mantarına “kanlıca” ve “çam mantarı” da deniyor.

Özellikle eylül ve ekim aylarında toplanan kanlıca mantarı, şemsiyesi turuncu renkli bir mantar.

Başta ızgara olmak üzere et sote ve kavurmalara katılıyor. Ayrıca börek, turşu ve ekmek yapımında kullanılıyor.

Türkiye genelinde pek çok bölgede yetişen melki mantarı yüksek miktarda amino asit içeriyor. Aminoasitler ise vücudun protein dengesini sağlıyor. Bu sebeple belli aralıklar ile melki mantarı tüketilmesi vücuda faydalı.

Melki mantarı, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyumun yanı sıra B ve C vitaminleri de ihtiva ediyor. Önemli bir protein kaynağı olan bu mantar çok lezzetli.

Bursa’da Tuz Pazarı’nda melki mantarı satan Hüseyin Karataş, “Uludağ ormanlarında bol yetişiyor. Taze ve güzel pişirildiğinde çok lezzetli olur. Kilosunu 35 liradan satıyoruz. Fiyatı büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değişip 40 liraya kadar çıkıyor” dedi.

Kanlıca mantarı hakkında
Genellikle sonbaharda yağmurların ardından çam ve köknar ormanlarında ve orman çevresinde çıkan kanlıca mantarı bazen uygun koşullarda yaz ortasında da çıktığı oluyor.

Halk arasında “Kanlıca”, “Elicek” ve “Ebişek” veya bazı yörelerde “Melki” diye bilinen bu mantarın Latince adı “Lactarius”dur. Turuncu rengi ile dikkat çeken şapkalı mantarlardandır. Kırıldığı ya da kesildiği zaman kesit yüzünden turuncu renkli bir süt akar. Bu mantarı daha önce görmemiş olanlar rengini zehirli olduğunun işareti sayarak yemekten korkarlar.

Genelde tuzlanıp kebabı yapılır ve sanki et yeniyormuş gibi bir his verir. Ancak bu mantar köknar ve çam ağaçlarının Başka yerde yetişmez. Kanlıca mantarı salamura olarak da saklanabilir.
Geyve.com

Yayınlama: 13.11.2021
Düzenleme: 18.11.2021 22:17
4.794
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.