Geyve İçin Gelecek Arayışı-1

02.02.1992 tarihinde Geyve’de doğdu.Sırasıyla Cemal Gürsel İlköğretim Okulu, Bağlarbaşı İlköğretim Okulu, Kazımpaşa İlköğretim Okulu’nda okuduktan sonra lise eğitimini Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde tamamladı. 2011 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2015 yılında mezun oldu.Askerlik vazifesini Balıkesir 9. Ana Jet Üssü’nde asteğmen olarak tamamladı.Sakarya Barosu’nda staj eğitimini tamamlayarak avukatlık mesleğine başlamıştır.Çeşitli ulusal dergilerde şiirleri yayımlanmış ve 2016’da S isimli ilk şiir kitabını yayınlamıştır. ‘Yaşadığımdır Bir Vakit\Geyve Notları’ isimli kitabını 2018 yılında yayınladı. Çeşitli yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapmıştır.

    GEYVE İÇİN GELECEK ARAYIŞI-1

    ‘Geyve İçin Gelecek Arayışı’ başlığı adı altında bir dizi yazılarımız olacak. Temel birtakım sorunların irdeleneceği bu yazı dizisini birkaç hafta içerisinde bitirip daha ulusal yazıları bu köşede bulacaksınız. Şehrimizin sorunlarını tespit edip çözüm önerileri sunmadan, ulusal bağlamda konuşmanın çok da gerekli olduğu kanaatinde değilim.

    Günümüzün en değerli unsuru ‘reklam’dır. Bir şeyi değerli yapan, kalitesi değil, reklamıdır. Kalite de elbette, bir reklamdır. Ama öncelik her zaman reklamdadır. Bugün dünyanın en kaliteli ürünü elinizde olsa dahi, pazarlamasını yani reklamını yapamadığınız sürece ürün, sadece kaliteli bir üründür o kadar.

    Geyve’yi profesyonelce ele alıp, satılması gereken bir ürün gibi düşünüp neler yapabiliriz düşünmeliyiz. Bir ürünün satılabilmesi için öncelikle ürünü çok iyi tanımak gerekir. Elimizde bir Geyve var. Peki Geyve’nin satılabilir neleri var?

    Geyve ve Meyve

     Geyve, büyük bir meyve bahçesi gibi. 12 ay boyunca toprağın işlendiği, yetiştirilebilecek her şeyin yetiştirilebildiği, yetiştirilmekle kalmayıp ürün kalitesi olarak da mükemmel denebilecek ürünlerin alındığı bir cennet bahçesi. Karasal iklimin karakteristik ürünü olan buğdayın, Akdeniz ikliminin karakteristik ürünü olan zeytinin, Karadeniz ikliminin karakteristik ürünü olan fındığın yetiştiği kaç tane yer sayılabilir?

    • Eskiden çokça yapılan festivallerin Geyve’ye kattığı katma değeri düşününce, geç de kalınmış olsa Belediye Başkanı Murat Kaya’nın önderliğinde yapılan Ayva Festivali, Geyve’nin reklamı açısından hayati derecede önemlidir. Geyve ayvasının coğrafi işaret olarak tescili ile başlayan, festivalle süslenen, Geyva markası ile farklı bir boyuta taşınan bu hizmet için Belediye Başkanı Murat Kaya’ya teşekkür etmek gerekir. Ancak salt belediyenin gayreti ile bu festival ve yapılanlar hak edilen değeri bulamayacaktır. Kişisel olarak her Geyveli’nin, kişisel sosyal medya profillerinden bu festivalin reklamını yapması, festival zamanı Geyveli olmayan eşini dostunu bu festivale davet etmesi gerekir. Bu sayede festival ulusal bir hal alabilir, Geyve’nin reklamı yapılır ve en önemli ihraç ve reklam malzememiz olan ayva gerekli öneme kavuşur. Bunu her Geyveli’nin kendisine bir ödev olarak kabul etmesi gerekir.
    • Ancak ayva özelinde Geyve’nin bir meyve bahçesi olduğu vurgusunun yapılması elzemdir. Lakin Geyve’mizde yalnızca ayva üretimi yapılmayıp, erikten kiraza, şeftaliden incir ve üzüme kadar akla gelebilecek tüm meyveler ihraç edilmektedir. Festivallerin ürüne yaptığı katma değer düşünüldüğünde ayvanın ön planda tutularak diğer meyvelerin geri plana itilmesi yapılacak çalışmaları kısır bırakacaktır. Ayvaya gösterilen ve festivalle taçlandırılan çalışmaların birer birer tüm ürünlere yapılması gerekir. Belki zahmetli bir iş olacaktır ancak, mayıstan itibaren her ay, ayva festivali kadar büyük olmasa da her meyve için festival benzeri çalışmaların olması gerekir. İşte o zaman gerçek bir meyve bahçesi haline geliriz ve tüm ürünlerimiz gerçek değerlerine kavuşur. Yapılacak bu çalışmalardaki sloganın da ‘Geyve\Meyve Bahçesi’ olması gerekir.
    • Basit ama çok değerli bir çalışma da ilçe girişlerine yapılan tabelalardır. Öyle ki Geyve, tam anlamıyla bir kavşaktır. Günde binlerce insan şehrimizin içinden geçmesine rağmen bunun farkında bile değildir. Bu sebeple şehrimizin girişine gösterişli bir ‘Meyve Bahçesi Geyve’mize Hoşgeldiniz’ ve çıkışa da ‘Güle Güle’ benzeri tabelaların asılması ve güzergah boyunca meyve satıcılarının ürünlerini sergiyebileceği ve satış yapabileceği otantik yerlerin kurulması, basit ancak çok değerli çalışmalar olacaktır. Şehrimizden akıp giden binlerce kişiden şehrimize ve şehrimizde üretilen meyvelere katma değer sağlayacak çalışmaların yapılması elzemdir.
    • Bunların yanında tüm meyvelerin, çiçek açmasından ürün almasına kadarki sürelerinin belgeseli çekilebilir. Geyve Kirazı, Geyve Şeftalisi vs. şeklinde bir belgesel dizisinin teker teker tüm ürünlere katkısı olağanüstü olacaktır.
    • ‘Geyve ve Meyve’ ismiyle bir fotoğraf yarışması düzenlenerek, fotoğraf meraklılarının ilgisi ve bu ilgi neticesinde bir reklam çalışması da yürütülebilecek faaliyetlerden olabilir.
    • İstanbul gibi bir metropole yakınlığı düşünüldüğünde şehrimizde hobi bahçelerinin kurulması da şehre ve meyvelerimize katkısı olacaktır. Hafta sonunu, dalından meyvesini toplayıp yiyebilme imkanı sağlandığında gelebilecek kişi sayısını tahmin dahi edemezsiniz.

    Elbette bu konuda yapılabilecek çok fazla şey söz konusudur. Bu saydıklarım, yapılması olağan ve eksik olarak tespit ettiğim hususlardır. Kendi tespitlerinizi bu yazının altına yazarak hem idarecilerimize hem de müteşebbislerimize fikir sunabilir ve şehrimiz için değerli çalışmalar için öncü olabilirsiniz.

    Avukat/Özkan DURSUN

    30 Eylül 2018

    Yayınlama: 29.09.2018
    Düzenleme: 03.10.2018 09:01
    704
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.