Geleneksel Eyüp Sultan Gezileri Yoğun İlgi Görüyor

Geleneksel Eyüp Sultan Gezileri Yoğun İlgi Görüyor

EYÜP SULTAN GEZİLERİNE YOĞUN İLGİ

GEYVE-BELEDİYESİ-EYUP-SULTAN-CAMİİ-GEZİSİ- (2)Geyve Belediyesi her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da Eyüp Sultan cami iftar ve sahur gezisi düzenliyor.

Daha önceki yıllarda da Ramazan aylarında Eyüp Sultan Camii’ne gezi düzenleyen Geyve Belediyesi, bu yıl da İstanbul’a aileleri ile birlikte gitmeyen isteyen vatandaşlara bu imkanı sunuyor.

Geleneksel hale gelen Eyüp Sultan gezilerine ilçe sakinlerinin büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Belediye Başkanı Murat Kaya, geleneği bu Ramazan ayında da sürdüreceklerini belirtti.

Başkan Kaya ” Bu yıl Ramazan etkinliklerimizin içerisine Eyüp Sultan gezisinide dahil ettik. İlçemizde yaşayan Bayanlarımız için her gün Eyüp Sultan’a araç kaldırıyoruz. İlçeden Eyüp Sultan’a gitmek isteyenlerin oldukça yoğun bir başvurusu ile karşılaştıklarını ifade eden Başkan Kaya,Ramazan Ayı’nın manevi iklimini Ebu Eyyüp El Ensari Türbesinde dua ederek yaşamak isteyen bayanlarımızın ilgisi bizi oldukça sevindirdi. hepsine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Ercan DEMİR-Geyvemedya.com

Hz. Ebu Eyüp El-Ensari Kimdir?

eyup-sultan-turbesi-

Hz. Ebu Eyüp El-Ensari Kimdir?

Ebû Eyyûb Hâlid b. Zeyd b, Küleyb el-Ensârî (ö. 49/669) Hicret sırasında Hz. Peygamber’i Medine’de evine misafir eden ve Türkiye’de “Eyüp Sultan” unvanıyla anılan sahâbî.

Rasûlullah’a Medine’de mihmandarlık yapan Ebû Eyyûb, Bedir, Uhud, Hendek ve diğer bütün gazvelerde Rasûlullah’ın yanında İslâm cihad hareketlerine katılmıştır.

Rasûlullah’ın vefâtından sonra da bütün gazâlarda yer almıştır. Hz. Ali’nin hilâfeti döneminde onunla birlikte Hâricilere karşı savaşmıştır. Hz. Ali’nin Medine’deki kaymakamı olan Ebû Eyyûb’un Halid ve Muhammed adlı iki oğlu, Umre adında bir kızı vardı.

Rasûlullah (s.a.s.) İstanbul’un fethini ashâbına anlatıp, “İstanbul elbette fetholunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir” diye müjdelemiştir. Hicrî 52. yılda Muaviye oğlu Yezid kumandasındaki Müslümanlar İstanbul’u kuşattılar. İslâm akîdesinin dünyanın dört bir yanına yayılması husûsunda çok canlı ve diri bir gayrete sahip olan Müslümanlar İstanbul’un fethi ve İslâm devletinin sınırlarına dahil olmasını şiddetle arzuluyorlardı. Hz. Ebû Eyyûb el-Ensârı bu seferin hazırlanması için çok çalışmış ve sefere karşı çıkanlara öğütlerde bulunmuştu. Uzun bir yolculuk yapan Ebû Eyyûb yaşının çok ilerlemesinden dolayı İstanbul’a yaklaştıkları bir sırada hastalanmış, Yezid’e, öldüğü takdirde cenazesinin hemen gömülmeyerek ordunun varacağı en ileri noktaya kadar götürülmesini ve o yerde gömülmesini vasiyet etmişti. Burada defnedilen Ebû Eyyûb Müslümanların İstanbul’da bir sembolüdür.

Fatih, 1453 tarihinde büyük ordusiyle İstanbul önüne geldiği zaman bütün bu rivayetleri biliyor, Eba Eyyub’un kabrini bulmak istiyordu. Padişah bu isteğini hocası Ak-Şemsettin’e iletti ve Şeyh Eba Eyyup’un kabri olduğunu bildirdiği yer bir iki arşın kadar kazılınca bir beyaz mermer çıkacağını anlattı. Orası kazıldı, Ak-Şemsettin’in dediği gibi beyaz mermer meydana çıktı, mermerin üzerinde “Haza kabri Halit İbn-i Zeyd” ibaresi yazılıydı.

Kabir bu suretle belli olunca silâhtar, padişahın emriyle kendisi tarafından yerleri değiştirilen çınar dallarının ne yapılacağını Ak-Şemsettin, dalların sonradan dikildiği yerin Eba Eyyup’un yıkandığı mevki olduğunu ifade etti ki, şimdi Eyyup türbesinin hacet penceresi karşısında etrafı demir parmaklıkla çevrilmiş olan yer bu mevkidir.

Eyüp Sultan’ın kabrinin bulunmasından sonra burada şehrin ilk külliyesi oluşturuldu ve Osmanlı Padişahları asırlar boyunca Eyüp Sultan Türbesi’nde kılıç kuşanarak Eyüp Sultan’a verdikleri önemi göstermişlerdir.

Yayınlama: 30.06.2015
Düzenleme: 05.07.2015 15:34
1.225
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.