Esnaf borcu borçla kapatıyor

Esnaf borcu borçla kapatıyor

Normalleşme sürecinden esnafın umduğunu bulamadığını ve birçok esnafın normale dönemediğini ifade eden SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Eğer ki okullar açılma noktasına geliyorsa, futbol ligleri oynanabiliyorsa, normal yaşama dönülebiliyorsa, normale dönmeyenler anormal insanlar mı?” diye sordu.

“KURUMA NOKTASINDAYIZ”

Normalleşme sürecinde kredilerle ayakta duran esnaflar borç batağına saplanmış durumda. Pandemi sürecinde çektikleri sıkıntıları anlatan Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, “Pandeminin beşinci ayındayız. Her şey değişti. Üretim artmadı, fakat tüketim azaldı. Özellikle hizmet sektöründe ticaret yapan arkadaşların tasarruf etme şansları elinden alındı. İşçi çıkartamazsın deniyor. Ancak örnek veriyorum, 10 işçilik yapacak hizmetim vardı. Şu anki kapasitem 3 kişiye indi, ama 7 kişiyi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Pandemi öncesi ve sonrası yanan ışıklara bakalım. Bir ışık sönmesi demek, sadece o işletmenin ortadan kalkması demek değildir. Çevre ekonomisinde de istihdamından mal teminine kadar geniş yelpazedeki işletmelerin özellikle zarar ettiğini görebiliyoruz. Tam anlamıyla kuruma noktasındayız” dedi.

“YARIN O BORÇ NASIL ÖDENECEK?”

Esnafın mevcut borcunu tekrar borçla kapattığını dile getiren Alişan, “Şimdi alınan borçların geri ödemeleri başladı. Artık kazanmak değil, ayakta durmak önemli hale geldi. Maalesef ekonomik durum bu. Esnaf borcu borçla kapatıyor. Borcu borçla kapatmak bir başarı, borcu borçla kapatmak için borç bulmak da başarı. Soruna nereden baktığınız önemli. Borcu borçla kapatmak, günü kurtarmaktan öteye geçmez. Yarın o borç nasıl ödenecek? İşte bu yüzden yılsonunu atlatan esnaf, çok başarılı bir esnaftır” diye belirtti.

OKUL SEKTÖRÜ DÜŞÜNCELİ

Okulların açılmasıyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Alişan, “Evet, ülkede bir salgın var. Toplumun hiçbir kesiminde bu salgınla ilgili alınan önlemlere aykırı duran kimse yok. Fakat şu var, yetkililer ‘31 Ağustos’ta okullar açılacak’ dedi. Esnaf mal, mamul, ham madde vs. aldı. Bu sektörün ihtiyacını karşılayabilecek ürünleri satabilmek için borçlandı. Şimdi 21 Eylül deniyor. Burada ciddi bir kargaşa var. Bu sektörden etkilenenler ana başlıkta toplamak gerekirse, kitapçılar, kırtasiyeler, okul üniforması satanlar, servisçiler vs. Sağlığı hiçe sayıp ticareti ön plana çıkartalım gibi bir düşüncemiz asla olmadı. Ama şu var. Karar alındıysa o kararın uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘SERVİSÇİ ESNAFI SÜREÇTE DESTEK ALAMADI’

Servisçi esnafının süreç içerisinde devletten hiçbir katkı almadan çalıştığını söyleşen Alişan, “Bu insanların aileleri nasıl geçiniyorlar, hiç düşünen oldu mu? Bu insanlar nasıl geçinecek, nasıl yaşayacak ve ülkede nasıl huzur sağlanacak? Böyle bir endişeyle karşı karşıyayız. Elbette ki eğitimciler ve bilim kurulu karar verecek. Buna itirazımız yok. Ama canları istedikleri zaman karar verilmesine tepkiliyiz. Akşam rüya görüp, sabah uygulanması doğru bir hareket değil” diye konuştu.

‘ESNAF ANORMAL İNSAN MI?’

“Serbest meslek erbabı geleceği endişeyle, güvensizlikle takip ediyor” diyen Alişan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hala kapalı olan sektörler var, bunlara birilerinin kulak vermesi lazım. Evet, pandemi var bunu tartışmıyoruz. ‘Sağlık mı, iş mi?’ gibi kolay sorularla muhatap olmak istemiyoruz. Elbette ki sağlık daha önemli, insan yaşayacak bu bir kural ve tartışılmaz. İnsan yaşadığı sürece olması gereken detaylar var. Bu sektörde çalışan, bu sektörde olup da devlete veya özel kurumlara borcu olan insanlar var. Bunlara bir dur denmesi lazım. Eğer ki okullar açılma noktasına geliyorsa, futbol ligleri oynanabiliyorsa, normal yaşama dönülebildiyse o normale dönmeyenler, dönemeyenler anormal insanlar mı diye sormak gerekir.”

YARININ DÜNYASI FARKLI OLACAK

Hasan Alişan, “Alınacak ve satılacak ürünlerde, her zaman sağlık birinci planda olmalı. Sağlık kurallarına uyan riski bertaraf eden ürünler kullanılmalı. Bunu esnaf satmıyorsa, satılması için altyapı hazırlanmalı. Kendimizi pandemi dönemine göre revize etmeliyiz. Dünkü dünya ile şu anki dünyanın bir olmadığını hepimiz biliyoruz. Dün hepimiz sarılıyorduk, bugün maske ile geziyoruz. Bazı kısıtlamalar ile karşı karşıya kalıyoruz. Demek ki yarının dünyası çok farklı bir dünya olacak. Ona göre kendimizi hazırlamak zorundayız. Bu ürün bazında olabilir, hizmet bazında olabilir. O yüzden buna göre davranmalıyız” şeklinde konuştu.

Haber // Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi

Yayınlama: 26.08.2020
2.856
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.