Dişli, Güney Afrika’da Türkiye’yi Anlattı

Dişli, Güney Afrika’da Türkiye’yi Anlattı

Dişli, Güney Afrika’da Türkiye’yi Anlattı

saban-disli-guney-afrikada- (1)AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli geçtiğimiz hafta içerisinde Başbakan Binali Yıldırım’ın görevlendirilmesiyle MÜSİAD’ın Afrika şubesinin açılışı için Güney Afrika’ya gitmişti

Dişli, burada CNBCE Africa kanalında ‘Power Lunch’ programına konuk olarak Türkiye’yi anlattı.

Dişli sunucunun ”Taa Türkiyeden sizi buralara getiren nedir ve burada kimlerle görüşeceksiniz? ‘sorusuna şöyle cevap verdi:

”MÜsiad burada bir şube açıcak ve bizde bu açilisi yapmak üzere geldik. Güney Afrikalı dostlarımız ve yayın kuruluşları ile buluşup Güney Afrika ve Türkiye arasindaki ikili ilişkiler kapsamın da ekonomik ve diger konular hakkinda bir dizi görüşmeler yapıyoruz. ‘dedi

İşte Dişli’nin programda anlattıkları

Güney Afrika ve Türkiye arasindaki ekonomik gelismeleri konusmamiz neden onemli?

”Güney Afrika ve Türkiye ayni gemideler her ikisininde gelişmekte olan pazarlari mevcut. Bize ayni çerçevenin icinde bakiyorlar yani gelişen ülkeler olarak. Bu birincisi bu ne demek oluyor daha yakin çalışmak zorundayiz. İkinci olarak Türkiye ve Güney Afrika birbiriyle rekabet içinde olan ülkeler degil. Her iki ülkenin de beraber yapabilecegi ciddi yatirimlar var. Biz Güney Afrikadan kömür ve benzeri ürünler ithal ediyoruz. Ayni sekilde Güney Afrikaya Türkiye olarak başta tekstil olmak üzere makina ve benzeri sektörler de ihracatta öncülük yapıyoruz. Bunlarla birlikte gida ürünleri de ihracat ediyoruz ve bu pazarı geliştirmeyi ve büyütmeyi hedefliyoruz. Türkiye yatirim acisindan çok fırsatları olan çok güçlü bir ülke konumunda. Şuan Türkiye de aktif olarak var olan 60 tane Güney Afrika şirketi mevcut ve bu şirketlerin toplam Türkiyedeki hacimleri yaklaşık 500 milyon dolar. Ayrıca değişik sektörlerde faaliyet gösteren uluslararasi büyük Türk şirketleri Güney Afrikada da mevcut. Türkiye olarak bu mevcut şirketleri geliştirmek ve sayısını arttırmayı hedefliyoruz. ”

Musiad Türkiyenin ticaretine katkıda bulunmaya çalışıyor ancak ISIS ve benzeri sorunlar bu süreci nasıl etkiliyor?

15 senedir siyasi bir sürekliliğimiz var ve 15 senedir her sene % 5 büyüme gösteriyoruz. 2008 dünya ekonomik krizi haric tabi. Son 6 yildir her çeyrek Türkiye ekonomisi % 7 artış gösteriyor. Biz AB ile müzakerede olan bir ülkeyiz. Ticaretimizin % 60 ı AB ülkeleriyle yapmaktayiz. Maalesef Türkiyeyinin güneyinde bir ateş var. Bu ateş bazen Türkiye tarafina geçiyor. Bunu uzak tutmaya çalışıyoruz. ISIS yüzünden Türk halkına yönelik çok fazla saldiri var. Özellikle turistik yerlerde canli bomba saldırıları yapılıyor. Öte yandan PKK ile savaşıyoruz. Suriye ile siniriniz 911 km. Sınırımızı korumak zorundayiz. Bunlar hikayenin bir tarafi. Öte yandan biz iş adamları için Türkiyede barışçıl ve huzurlu bir ortama sahibiz ve bunu sürdürmeye çalışıyoruz. Bildiginiz üzere Moodys ve Fitch yatirim notumuzu düşürmeye çalıştılar. Darbeden sonra her sene sonu gelmesi gereken Moodys Türkiyeye ekonomik sağlığımızı kontrol etmek için gelmeye karar verdi.Fitch kredi notumuzu düşürmeme karari aldi ancak sabit görünümden negatif görünümün olarak değiştirdi. Tabi burda önemli olan siyasi , ticari ve büyüme faktörünü sürdürebiliyormuyuz. Bunlarin hepsini ve daha fazlasini başarabildiğimizi onlara kanitladik. Çok genc bir nufusumuz var. Nüfusumuzun %40 ı 20 yaşın altinda. Bu arada Musiad 65 ülkede faaliyet göstermekte olup 11.000?i aşan üyesi ile 46.000e yakın işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1.6 milyon kişiye istihdam sağlayan, Türkiye’nin en önemli işadamları derneklerinin başında gelmektedir.

 

Yayınlama: 07.09.2016
Düzenleme: 09.09.2016 12:07
699
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.