Çocuklarımız Sosyal Mecralardan Ne Kadar Etkileniyor? 

Berzah Güneş Kimdir? Yakın Doğu Üniversitesinde öğretim görevliliği yapmaktayım. Uzman Klinik psikoloğum. Aslen Sakarya'lıyım.

    Çocuklarımız Sosyal Mecralardan Ne Kadar Etkileniyor? 

    İnternetin en yaygın kullanım gerekçelerinden biri olan sosyal medya, kişinin kendi kimliğinin sanal ortamlarda yeniden şekillendiği soyut bir dünyadır. Kişiler sanal kimliklerini arzularına, dürtülerine, gerçek dışı aktarımlara bağlı olarak hazırlayabilmektedir. Herkesin rahatlıkla girip istediği şekilde kimlik oluşturabildiği bir ortamda çocukların bulunması ve dünyadaki insanların onunla iletişim kurabileceği düşüncesi oldukça korkutucudur. Kişilerin paylaştığı resim, video ve ses gibi filtrelenmeksizin sergilenmesi birçok olumsuz sonuç doğurabilir. Bu olumsuzluklardan korumak için öncelikle çocukların tablet, telefon, bilgisayar kullanımı ebeveynlerin gözetiminde ve süreli olmalıdır. Özellikle okul öncesi dönem çocuklarında zaman kavramı oturmadığı için ve ilkokul sürecindeki pek çok çocuğun da öz kontrol becerisi gelişmemiş olabileceği için (mutlaka çocuğun bireysel gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak) çocuğa internetle serbest vakit geçirmesinden ziyade süreli anlaşmalarla çocuk eksiklik hissetmeden tatmin edilebilir. Kendini denetlemekte zorlanan çocuk için sosyal medya zaman yönetimini etkilemekte ve birçok çocuk için zaman kaybına neden olmaktadır. 

    Çocuklarda ergenlik sürecinin sonuna kadar tam anlamıyla kişilik özelliklerinden söz etmek mümkün olmamakla birlikte olaylara karşı tutum ve davranışları çevresel pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çocukların benlik ve kimlik gelişimini etkileyen pek çok faktörden biri de sosyal medya kullanımı olabilir. Kimlik olarak ifade ettiğimiz kavram içerisinde pek çok alt kimlikleri barındırmaktadır. Sosyal kimlikte bu kimliklerden biridir. Sosyal kimliği besleyen bir kanal olarak sosyal medya çocukta öğrenmenin en etkin yollarından biri olan model alma yoluyla takip ettiği, gözlemlediği uygunsuz kişileri örnek almasıyla öğrenme gerçekleşebilir. Yani çocuk beğenilen ve uygunsuz şekilde popüler olan pek çok kişiyi gözlemleyerek kendisinin beğenilme, popüler olma ihtiyacını bu kişileri rehber edinerek gerçekleştirebilir. Sonuçta birbirine benzeyen ve birbirini taklit eden pek çok çocuk, genç kitlenin oluşturduğu akımlar, yeni ve farklı imajlar, giyim şekilleri, danslar, davranış şekilleri…vs. gözlemlenebilir. Sosyal medyalarda rastgele sergilenen şiddet ve travmatik sahneler çocuklarda gece korkuları, uyku sorunları gibi etkileri olabilmektedir. Ayrıca bu sahneler çocukta şiddete eğilimi artırmakta karşılaştığı sorunlara tepki olarak şiddete başvurmasına neden olmaktadır. Çocuğun öfke kontrolünü zorlaştırmakta, saldırganlık davranışlarını tetiklemekte ve sosyal ilişkilerinde zedelenmelere neden olabilmektedir. 

    Sosyal medyada saatler harcamak teknoloji bağımlılığı ile sonuçlanabilir. Bağımlılık kendini çeşitli belirtiler olarak gösterebilir, hatta çocuğunuzun fiziksel sağlığını da etkileyebilir. Baş ağrıları, dikkat ve konsantrasyon sorunları, zihinsel gelişiminde bozulmalar, yaş grubuna bağlı olarak dil gelişimi ve ifade becerisine etkisi gözlemlenebilir. Bağımlılık neticesinde çocuk dış dünyadan sanal sosyalliğe geçerek kendini insan ilişkilerine kapatabilir. İçe kapanıklık, asosyallik ve depresif tutumlara neden olabilir. Dışarı çıkma istememe, insanlarla yüz yüze iletişim kurmak istememe, okuldaki ilişkilerinde bozulmalar gözlemlenebilir. Bu durum, okula gitmek istememe, ödev yapmak istememe…vs okul sorunlarına dönüşüp çocuğun akademik yaşamını olumsuz yönde etkileyecektir. Çocuk kendine ve aile bireylerine dair kişisel bilgilerini açığa çıkarak paylaşımlarda bulunmamalıdır. Paylaşımları ve takip ettiği kişilerin ebeveynin kontrolünden geçmelidir.  Gerekli güvenlik, profil ayarları ebeveyn kontrolüyle yapılmalıdır. Ebeveynin bilgisi dışında değişiklik yapılmayıp, gizli bilgiler kimseyle paylaşılmamalıdır. Tanımadığı kimseyle mesajlaşmayacağı, görüntülü konuşmayacağı kararlaştırılmalı, gireceği sitelerle ilgili ebeveyn bilgilendirilmelidir. Çocuğun mevcut profili dışında farklı hesapları olmadığından emin olunmalıdır. Ödev yapımını ve yatma vaktini etkilemeden ikisi arasında belirlenen süreyi geçmeden internet kullanımına izin verilebilir. 

     

     

    Yayınlama: 04.01.2019
    Düzenleme: 04.01.2019 14:56
    768
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.