Çiftçinin Sorunlarını Bakan Pakdemirli’ye İletti

Çiftçinin Sorunlarını Bakan Pakdemirli’ye İletti

ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI TARIM BAKANINA İLETTİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Marmara Bölge Toplantısı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katılımı ile gerçekleştirildi.

Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya Sakarya’daki tüm ziraat odası başkanları da katıldı.Daha önceden tüm oda başkanları kendi bölgesindeki tarımla ilgili sorunları tespit edip bu sorunlar il koordinasyon kurulunda görüşülüp dosya haline getirildi.Aynı toplantı da Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, toplantıda bölge çiftçisinin sorunları ile birlikte Geyve Ayvasının bulunduğu sepeti Bakanı Bekir Pakdemirli’ye takdim etti.

   “1.Üretim maliyetlerinin artması.

Çiftçilerimizin üretim yapabilmesi için satın almak zorunda oldukları ve üretim maliyetimizin temel  kalemlerini oluşturan  gübre, tohum, ilaç, mazot ve kredi faiz oranlarındaki artış, ürün fiyatlarındaki gerilemelerle birlikte bazı ürünlerde üreticimizi çok az kazanmaya bazı ürünlerde ise hiç kazanamamaya bazı ürünlerde de zarar etmeye mahkum etmiştir. Bu sebepledir ki yukarıda zikrettiğimiz temel maliyet kalemlerindeki artış oranları ve ürün satış fiyatları dikkate alınarak desteklemelerde aynı oranda arttırılmalıdır.”

“2.Ayva üreticilerinin alan bazlı destek

İlimizin Geyve ve Pamukova İlçeleri  ülkemizin ayva üretiminin %70’ini  üretmektedir. Ayvanın olmadığı, çok olup ta fiyatının düşük olduğu yıllarda ayva üreticilerinin üretimden kopmamalarını temin amaçlı alan bazlı ayva desteği üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.”

3-Sulama Sorunu

İlçemizde sulanabilen arazinin azlığı ve mevcut sulama sistemi kaynakları etkin kullanılamamaktadır.Sulama sisteminin eski olması hem maliyetlerin artmasına, hem de zaman sıkıntısına neden olmaktadır. Ovada yapılabilecek bir basınçlı ve elektrikli kapalı sulama sistemi bütün bunların önüne geçecektir. Ayrıca Özel idare zamanında sulama amaçlı yapılan göletlerin bakımsızlığı ve arızalarının giderilememesi susuzluk sıkıntısı ile tamirat için büyük masraflar gerektirmektedir.

“4.Arazi toplulaştırılması

Bakanlığımız tarafından ilimizde başlatılan arazi toplulaştırma çalışmalarını son derece önemsiyoruz ve Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. İlimizdeki tarımsal işletmelerin küçük ve parçalı bir yapıya sahip olması üretim maliyetlerini olumsuz etkilediğinden son derece verimli olan alanlarda üretim yapan çiftçilerimiz emsal üreticilere göre daha az kazançla çalışmaktadır. Bu sebepledir ki İlimizdeki arazi toplulaştırma projesinin genişletilerek özellikle birinci sınıf tarım alanı olan bütün Sakarya Ovasında hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”

“5.Alan bazlı fındık desteği ve mısır prim desteğinin devamını talep ediyoruz.

Fındık üretiminde özellikle fındığın olmadığı , fındığın olup da fiyatının ucuz olduğu dönemlerde üreticinin üretimden kopmamalarını temin edecek sosyal tarafı yüksek bu desteğin devamı üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.

“6.Tarsim primlerinin yüksek olması ve bazı hasarların risk kapsamına alınmaması.

Tarsim primlerinin yüksek olması caydırıcı etki yaparak üreticilerimizin önemli bir kısmının ürünlerini sigorta ettirmemesine sebebiyet vermektedir. Üreticilerimizde sübvansiyonlu kredi kullanma mecburiyetinde kalmadıkça kendi isteğiyle ürünlerini Tarsim kapsamında sigortalamamaktadır. Bu sebeple sigorta ağının genişleyebilmesi için ve özendirilmesi amacıyla sigorta prim miktarlarının aşağıya çekilmesi üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir. Aşırı yağışlar sebebiyle özellikle düz ova arazide su durmasından kaynaklanan zararların Tarsim tarafından risk kapsamına alınması üreticilerimiz tarafından talep edilmektedir.”

7-Personel Yetersizliği 

İlçe Tarım Müdürlüğü ile ziraat odalarındaki personel yetersizliği çiftçilerimize hizmet konusunda sıkıntılara neden olmaktadır.Ziraat Odalarına alınabilecek kalifiye elemanlar ile bölgedeki tarım politikaları yeniden oluşturulabilir.

Ercan DEMİR-Geyvemedya.com

Yayınlama: 08.11.2018
Düzenleme: 12.11.2018 15:14
684
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.