Çalışanlar Hangi Durumlarda Tazminat Öder

Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ kimdir? Gülsüm Çakmak Güneri 28.03.1990 Geyve doğdu. Geyve Meslek Yüksek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bölümünden mezun oldu.Akabinde sırasıyla Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. işletme bölümünden ve Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F. iktisat bölümünden başarı ile mezun oldu.Yüksek Lisans Eğitimini Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı Finans ve İktisat Bölümünde tamamladı. Kasım 2013 tarihinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını aldı.Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak İş yaşamına devam etmektedir. Ayrıca; mali ve finansal konularda bilirkişilik, yenilenen mevzuat ve finansal yönetim konularında da eğitim hizmeti sunmaktadır.

    ÇALIŞANLAR HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT ÖDER 

    Tazminat ödemesi sadece işverene ait bir edim değildir. Bazı durumlar var ki tazminat ödemesini  çalışan üstlenir. Çalışanların aynı işverene bağlı işyerlerinde bir yıllık sürüyesi  doldurmaları durumuna  Kıdem tazminatı almayı hak ederler. Birde ihbar tazminatı hakkı vardır ki onun süreleri ve ödeme biçimleri farlıdır. 

    Bu haftaki konumuz ihbar tazminatı hangi durumlarda kim tarafından ödendiğidir. 

     4857 sayılı İş Kanunu madde 17’de, şu şekilde belirtilmiştir: 

    • Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) 
    • Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) 
    • Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) 
    • Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün) 

    Sürelere uymak istemeyen taraf, bu sürenin ücretini “ihbar tazminatı” olarak karşı tarafa öder. 

    Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin ne zaman sona ereceğine dair tarafları bu süreleri baz alarak yazılı olarak önceden karşı tarafa tebliğde bulunmak zorundadır. Aksi durumda yukarıda yer verdiğimiz sürelerin karşılığında ücret ödemesi yaparlar. 

    İhbar tazminatı ödemesi bu yazımızda değindiğimiz gibi sadece işveren tarafından değil, işçi tarafından da ödenir. Örneğin; çalışan, işverene ait bir iş yerinde 7 aydır aktif olarak çalışmaktadır ve işten ayrılmaya karar vermiştir. Bu düşüncesini 4 Hafta (28 gün) önceden yazılı olarak işverene bildirmesi gerekmektedir. Çalışan haber vermezse; 28 günlük ücretin ödemesi şarttır. 

    Haklı Nedenlerle Fesih 

    İş sözleşmesi ,İş Kanunu’nun 24. Maddesine göre çalışan tarafından, 25. Maddesine göre işveren tarafından,  haklı nedenle fesih halinde sözleşmeyi kim sona erdirmiş olursa olsun bildirim süresi verilmesi gerekmiyor. Böylece iş sözleşmesi haklı olarak fesih edildiği için  fesheden taraf tazminat ödemesi gerekmiyor.  

    Saygılarımla 

    Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 

    Gülsüm ÇAKMAK GÜNERİ 

     

     

     

     

    Yayınlama: 21.11.2019
    978
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.