Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tarihi oturumu

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tarihi oturumu

hüseyin özçelikSakarya Büyükşehir Belediye Başkan’ı Zeki Toçoğlu, 30 Mart Yerel Seçimleri sonrası oluşan ilk büyükşehir belediye meclisi toplantısı öncesi Sakarya’daki STK’lara, sözü ve şehir ile ilgili görüşü olan her grup ve kişiye çağrı yaparak, onları belediye meclisine davet etmişti. Meclisin ikinci oturumunda Başkan Toçoğlu’nun davetine icap eden SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, Mimarlar Odası Sakarya Temsilcisi Sami Kafadar, Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkan’ı Selçuk Başak, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, engelli dernekleri, muhtarlar ve STK temsilcileri büyükşehir belediye meclisine katıldılar.

Büyükşehir belediye meclisi oturumuna hür teşebbüs camiası ve meslek odaları temsilcileri ile STK’ların katılması Türk yerel yönetimler tarihinde ilk kez olan bir uygulama. Bu yönüyle de dünkü Büyükşehir Meclisi tarihi bir oturum gerçekleştirdi. Başkan Toçoğlu’nun  her kesim ve grupla şehri birlikte yönetme ve yetkilerini bölüşme arzusu da Türk demokrasi ve yerel yönetimleri açısından tarihi öneme sahip bir olay.

Başkan Toçoğlu’nun şehri paydaşları olan STK’larla birlikte yönetmesi tam anlamıyla doğrudan demokrasi uygulamasıdır. Günümüzde hür teşebbüs camiası, emek ve esnaf örgütleri ile STK’lar ekonomiye, toplumsal yaşamdan, sosyal dayanışmaya kadar birçok faaliyet alanının temel aktörleri olmuş durumdalar.  STK’ların belediye meclislerine katılması yerel katılım açısından büyük bir öneme sahip. STK’ların büyükşehir meclisine katılmalarıyla birlikte yerel yönetimler ve STK’lar arasında kurulacak olan ilişkiler kentsel yapıda köklü dönüşümlere de yol açarak, geçmiş dönemlerden farklı bir kentsel yapının şekillenmesini sağlayacaktır.

Büyükşehir meclislerine katılacak olan STK’lar yerel sorunların dile getirilmesinde, sorunlara çözüm üretilmesinde güçlü bir role sahip olacaklardır.  STK’lar artık belediye hizmet, proje ve çalışmalarında direk söz sahibi olacaklar.  Böylece belediye hizmet ve çalışmaları mahalli şartlar ve ihtiyaçlara göre şekillenecek, ortak akıl ve şehri birlikte yönetme uygulamasıyla herkes kendi mahallesi, sokağı, köyü ve yaşam alanını şekillendirme imkânına sahip olacaktır.

Ayrıca STK’ların büyükşehir meclisine katılmaları halkın sesinin mecliste daha çok duyurulmasını sağladığı gibi gerektiğinde yerel yönetimler üzerinde de baskı unsuru oluşturacaktır. Böylece yönetimin halk adına denetlenmesi de güçlendirecektir.  STK’ların belediye meclislerine katılarak görüş bildirmeleri, yerel yönetimlerin yaptıkları faaliyetlere ışık tutması açısından da önemlidir.

Başkan Toçoğlu’nun  hür teşebbüs camiası, emek ve esnaf örgütleri ile STK’larla yetkilerini paylaşması, onları şehrin yönetime katması Türkiye’de demokrasi ve yerel yönetimler açısından devrim niteliğinde bir uygulamadır. Başkan Toçoğlu bu uygulamasıyla Sakarya’yı  demokrasi açısından Türkiye’nin bir adım önüne geçirmiştir. Türkiye’de, Sakarya kadar doğrundan demokrasiyle yönetilen bir başka kent yok. Yerel yönetimler açısından Sakarya artık bütün Türkiye’ye rol model olmuştur. Bu yönleriyle de önceki gün ki büyükşehir meclisi tarihi bir oturum gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

Yayınlama: 14.05.2014
541
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.