Bu Proje’de Yok, Yok..

Kadın istihdamı, sosyal belediyecilik, yerli üretim, tanıtım, kalkınma…

Hemen meseleyi çok abarttığımı söylemeyin.

Önce bir hikâyeyi okuyun sonra kararınızı verirsiniz…

2014 seçimlerinin ardından ilçesinin kaderini değiştirmek isteyen belediye başkanı “Yerli üretim” “Doğal gıda” “markalaşma” “tanıtım” ve “pazarlama” konularında anlatılanları dinleyip Geyve Ayvasının marka tescilini yaptırdı. Ardından neler yapılacağının fizibiletisini yaptı. O gün belliydi 13 Ekim’de açılacak tesis. İlçeden çıkacak marka belki bugün tanıtımı yapılan değildi ancak bir markaya yatırım yapılmasının şart olduğunda fikir birliğine varılmıştı.

Türkiye’de ki ayvanın yüzde 75’inin üretildiği Geyve’den marka çıkarmak ve o markanın lokomotif olduğu gıda üretim tesisi kurmak 4 yıl önceden planlanıp ilmik ilmik işlenmeye başlandı. 4 yıl önce marka, tanıtım falan diyemezdi kimse. Zira ilçe çamur deryasıydı.

Çamur meselesini çok irdelemeyelim.

Önce fuarlara gidildi. Sonrasında ayvanın tanıtımı için festival düzenlendi. Bir yandan tanıtımı yapılırken yeni markanın diğer taraftan da tesis için çalışmalar başladı. SATSO Kadın Girişimciler Kurulu ile işbirliği yapıldı.

İlk düşünülen marka Geyve Yöresel idi. Ardından işin içine Sakarya Üniversitesi de dahil oldu. Sakarya Üniversitesi meseleye daha global bakalım önersiyle gelince yeni marka Geyva oldu. Geyve markası uzunca bir süre daha ülke gündemini meşgul edecek. Şimdilik markanın lansmanını yapmak yerine asıl varmak istediğim meseleye gidelim hep birlikte…

Benim asıl meselem yazımın başlığında anlatmaya çalıştığım proje…

Geyve Belediyesi yaklaşık 5 milyon harcayarak 12 dönüm alan üzerine bir tesis kurdu. Tesisin iç dizaynında SATSO Kadın Girişimciler Kurulu’nun ciddi emeği var. Sakarya Üniversitesi’nin eğitim ve kurumsal çalışmaya verdiği de unutmamak lazım. Bu tesis ilçede ki sosyal belediyeciliğin merkezi olacak aynı zamanda kadın istihdamına ciddi katkı sunacak. Üstelik tesiste birçok detay düşünülmüş. Çalışan kadınlar çocuklarını tesis içerisinde ki kreşe getirecek…

Tesis üreticinin ürününü işleyip katma değer sağlayacak. Artık kimse köylünün malını haraç-mezat alamayacak. Çünkü yeni pazarlar açılıyor.

İlçenin kadınları aile bütçesine katkı verecek. Üstelik bunu evinde otururken bile yapabilecek.

Şehrin yeni bir markası olacak. Doğal gıdaya insanlar daha ucuza ulaşabilecek.

13 Ekim’de resmi açılışı yapılacak tesisten elde edilecek gelirle yetim ve öksüz çocuklar okul harçlıklarını almaya devam edecek. Düğün yapamayan gençlere düğün, barınma sorunu yaşayanlara başlarını sokacak ev yapılacak.

4 yıl önce “Ayvanın Başkenti Geyve” sloganıyla başlayan markalaşma sürecinde sonuca doğru gidiliyor.

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya’nın seveni olduğu gibi sevmeyeni de vardır. Ancak rutini kovalayan başkan olmadığı için takdir edilmeyi hak ettiğini düşünüyorum. 50 bin nüfuslu bir ilçede şehrin tanıtımına katkı sunacak, üreticiye yeni pazarlar açacak en önemlisi doğal gıda tüketmenin her insanın hakkı olduğu gerçeğiyle hareket ederek büyük iş başardı.

Geyve Yöresel ürünler Üretim Merkezi yukarıda saydığım sebeplerden ötürü sadece bir proje değil. Gerçek manada bir merkez…

Sosyal belediyeciliğin, ekonomik kalkınmanın, kadın istihdamının ve yeniliğe açılan bir merkez oldu…

Ayva Festivali’nde resmi açılışı yapılacak tesis market raflarına üretim yapmakla kalmayıp doğal kahvaltı hizmeti de verecek…
 

Yayınlama: 25.09.2018
Düzenleme: 29.09.2018 17:34
719
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.