Bakan Fakıbaba, Sakarya’da

Bakan Fakıbaba, Sakarya’da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından Sapanca’daki bir otel de düzenlenen ‘Sakarya Tarım Sektörü Raporu’ sunumu toplantısına katıldı. Fakıbaba, Dünya’nın 7. Tarım gücüne sahip olduğumuzun altını çizerek, “Bu toprakların gerçek sahibi çiftçilerdir” dedi.

Sakarya’da; Vali İrfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ve  İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinin karşıladığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Sakarya ziyaretine Geyve Kaymakamı İlyas Memiş, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Saban da katıldı.

TARIM BİLİNÇLİ YAPILMALI

Tarım Bakanlığı’nın yapmış olduğu faaliyetlerin, insan yaşamı için çok önemli faaliyetler olduğunun altını çizen Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, “Tarım insan için ne kadar önemliyse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’da o derece önemli. Tarım alanlarımızı arttıramayacağımız için verimini arttırmamız gerekiyor. Tarımın bilinçli yapılması ve bunu yaparken besinlerin sağlıklı olması son derece önemli. İnsan kendi mezarını dişleriyle kazar diye bir söz okumuştum, bu çok önemlidir. Yediğimiz gıdalar bize sağlık ya da hastalık getirebilir. Çok üreteceğiz, kaliteli ve sağlıklı ürün alacağız. Bu son derece önemli bir konudur. Sakarya’da tarım çok önemli, yapılan çalışmanın faydalı neticelerini göreceğimizi umuyorum” ifadelerine yer verdi.

BUGÜNLERİMİZİ ARAYACAĞIZ

Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise, sunulacak rapora destek için burada bulunduklarını belirterek, “Üzülerek belirtmeliyim ki bu yetki dağınıklığı böyle devam ederse korkarım ki birkaç yıl sonra dahi bu günlerimizi arayacağız. Özellikle imar konusundaki belirsizlikler sebebiyle sorunlar yaşıyoruz, yetki konusunu bu konuda da önem arz ediyor” dedi.

BU TOPRAKLARIN GERÇEK SAHİBİ

Sofralarımızda tükettiğimiz her gıdada çiftçilerimizin alın teri ve emeği olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Yaz kış demeden üretim yapan fedakar Türk çiftçisi bu toprakların gerçek sahibidir. Avrupa’nın en büyüğü, Dünyanın 7’nci büyük tarım gücü haline bu arkadaşlarımızla geldik. Bu topraklar ilk kez tarımın yapıldığı topraklardır, bu sebeple Anadolu tarımda çok özel bir yere sahiptir. Türk tarımına ve çiftçisine hak ettiği değeri ve desteği her zaman sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

ÖNCE KIRSALDA KALKINMA

Çiftçilerimizin daha iyi şartlarda üretmesi ve daha çok kazanması için çalıştıklarının da altını çizen Bakan Fakıbıbı, “Büyük reformlar yaptık. Çiftçimizi gerçekten yaptığımız projelerin merkezine aldık. Kırsalda kalkınma olmadan Türkiye kalkınamaz. Kalkınma yerelden başlar ve yerel her şeyi bilir. Bugün burada çıkan raporun özetini okudum ve bu çalışmayı yapan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Maddeler çok hızlı şekilde yapılabilecek şeyleri barındırıyor ama yapamıyoruz. Sanırım bunda benimde sorumluluğum var” ifadelerine yer verdi.

ŞEHRE GÖÇÜ ÖNLEYECEĞİZ

Bakan Fakıbaba, şehre göçü önlemek için kırsalda iyi yaşamı sağlamak gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi; “Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttıracağız. Bu bağlamda eski bir belediyeci olarak bu yetkileri yerel yönetimlere vermiş olsak çok daha hızlı olarak sorunların çözüleceğini inanıyoruz. Yediğimiz her gıda bizim sağlığımızı en yakından ilgilendiriyor. Destekleme politikalarımızı dahi üreticileri esas alarak değiştirdik. Üretici kazanmazsa hiç kimse kazanamaz dedik.

Bu zamana kadar toplam 110 Milyar TL nakit hibe verdik. Bu yıl 14 buçuk milyar TL bütçemiz mevcut, önümüzdeki yıl bunun 19 buçuk milyar olması için gerekli çalışmaları başlattık. Son 15 yılda hayvancılığa yaklaşık 25 milyar TL destek verdik. Elimizde TİGEM’leri çok etkili şekilde kullanacağız. Organizasyonlarda bazı sıkıntılar olsa da bu sorunları çok hızlıca aşacağımıza inanıyoruz.

GELECEK TARIMDA

Geleceğin tarımda, tarımın geleceğinin ise özellikle gençlerimizde ve kadın çiftçilerimizde olduğunu biliyoruz. Bu potansiyelimizi yeteri kadar değerlendiremiyoruz. Bu bağlamda TZOB ile yapmış olduğumuz iş birliğini çok önemsiyoruz. Gençlerin tarımsal üretimde yer almasını teşvik etmek için çeşitli projeler yürütmekteyiz. Biz tarımda Avrupa birincisiyiz ama dünyada da ilk 3’e girmemiz gerekiyor.

ANAÇ HAYVAN PROJESİ

Özellikle et ithalatına baktığımızda görüyoruz ki en fazla besicilikle uğraşmışız. Ülkede 1 milyon düve eksiğimiz var ve düve üreten insanlara hayranlıkla bakıyorum. Et eksiğimizin ve et fiyatlarının yüksek olmasının sebebi olan düve eksiğimizi karşılamak için çalışan arkadaşlarımız geç para kazanıyor ama ülke için çok önemli bir yatırım yapıyor. Bakanlık olarak imzalanan 250 bin düve ve anaç hayvan projesinin sebebi de budur.

SÖZLEŞMELİ AİLE İŞLETMELERİ

Tarımda daha da başarılı olmalıyız. Bazı ürünler çiftçilerimizin elinde kalıyor, talep olmayan ürünleri üretmemeliyiz. Planlı ve programlı olmalıyız. Fındık iyi olduğu için seviniyorum ama fındık fiyatları nasıl olacak bunu merak ediyorum. Bizim mutlaka üretimimizi tüketime göre planlamamız lazım. Mutlaka sözleşmeli aile işletmeleri kurmalıyız. Türkiye’nin yurt dışına ihraç edilen ürünler ürütmeliyiz. Yapılan hizmetlerimiz oldukça iyi ama daha da iyisini yapmalıyız. Bunu hep beraber başaracağız.

GENÇ VE KADINLARIMIZ

Gençlerimiz ve kadınlarımız el attığı her yerde başarılıdır. Geleceğin çok parlak olduğunu görüyoruz. Gençlerimiz bu işe önem veriyor, eskiden bu çok talep edilen bir alan değildi ama artık bu çok talep edilen bir alan haline geldi. Gençlerimizin örnek ve önder çiftçi olma yolundaki adımları çok hoşumuza gidiyor. Bu amaçlar kapsamında 2013 yılından bu güne kadar projemizden 27 bin gencimiz faydalandı. Hibe destek uygulamalarımızla 30 Bin TL destek verdiğimiz projelerimizde eğitim aldığını ispatlayan gençlerimize ve kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık sağlıyoruz. Aslında haklarını veriyoruz. Bu konuda gelecek eğitim taleplerine de her zaman hazırız. Bu projelerimizin ülkemize ve tarım sektörüne hayırlı olmasını diliyorum. Yapılan çalışmada çok önemli başlıklar olduğunu görüyorum, bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve benzeri çalışmalara örnek olmasını diliyorum.”

Yayınlama: 29.03.2018
Düzenleme: 03.04.2018 09:14
797
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.