Araştırma Ekibi Güney-Setçe-Doğantepe Köyünde.

Araştırma Ekibi Güney-Setçe-Doğantepe Köyünde.

Araştırma Ekibi Çalışmalarına Devam Ediyor…

 

Geyve İlçesinde, Kültür bakanlığı tarafından görevlendirilen ekibin ‘Antik Dönem Yazıtlar Araştırması’ devam ediyor.

Dr. Hüseyin Sami Öztürk(ekip başı), Aynur Artar(bakanlık temsilcisi), Bülent Öztürk(doktora öğrencisi), Ceren Pilevleni(yüksek lisans öğrencisi) den oluşan ekip araştırmalarını; Güney Köyü, Setçe Köyü, Doğantepe Köyünde sürdürdü.

Güney Köyü girişindeki Kına Taşı mevkiinde yol kenarındaki taşı inceleyen ekip, taşın; SEKUNDA adlı kadının kocası DİYONÜSİYOS için yaptırdığı mezar taşı olduğunu saptadı.

Ekip Setçe Köyünde incelemelerine devam etti. Merkez mahallede Tevfik Özer’in ev inşaatında bulunan taşın incelenmesi sonucunda taşın; TİTA adında bir kadının kocası için yaptırdığı mezar taşı olduğu öğrenildi. Merkez Mahallede Zülfikar Aydın’ın eski evinin eşiğinde bulunan taşın; adı bilinemeyen  bir kişiye ait mezar taşının üst parçası olduğu anlaşıldı. Ekp köy içinde de araştırmalarına devam ederken ev bahçelerinde, çok eski dönemlerde ölü gömülmesinde kullanılan büyük küpler buldu. Bahçe duvarlarında ve ev duvarlarında süslü mezar stellerinin kullanıldığını saptadı.

Araştırma ekibi, Kirpiyan Yaylasında da çalışmalarını sürdürdü. Kızılca Pınar’da verilen moladan sonra ekip çalışmalarına Doğantepe Köyünde devam etti. Doğantepe Köyünde yaşayan Baki Doğan’ın eski evlerindeki merdiven taşlarını sökmesi ile bulunan eski dönem mezar taşlarını inceleyen ekip, mezar taşlarının çoğunun Ermenice, bir bölümünün Eski Yunanca olduğu bilgisine ulaştı.

Ekip Başkanı Dr. Öztürk kısa açıklamasında, çalışmaların bu bölgede bir iki yıl daha sürebileceğini ve daha önce gittikleri köyleri, alınan yeni bilgiler ışığında tekrar tekrar ziyaret edebileceklerini belirtti.

NamıkCİHAN-Geyvemedya.com

Yayınlama: 01.08.2011
Düzenleme: 20.10.2011 09:57
3.209
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Fatma Altok dedi ki:

    Eskiden kalma bu eserlere sahip çıkılması çok güzel bir şey bildiğim kadarı ile karacaören köy,ündede butür taşlar vardı köy halkına sorup araştırılmalı tarihimize sahip çıkalım.

  2. namık cihan dedi ki:

    Kültür Baakanlığının izni ile çalışan bu ekip, yöremizdeki köylerde bulunan üstünde eski yunanca yazılar olan taşları buluyor okuyor ve kimlik vererek olduğu yerde bırakıyor. Bu uygulama ile o değerli antik tarih eserleri tanınmış ve yeri öğrenilmiş oluyor ve artık kaçakçılar tarafından da ellenemiyor. Bizlere düşen görev; çevremizdeki böyle sütun, mezar taşı, lahit gibi antik eserleri görevlilere bildirerek korunmalarını sağlamaktır. Bu konuda en önemli görev yöneticilerimize düşüyor; ilçe merkezinde müsait bir alanın açık hava müzesi haline getirerek tarih ile iç içe olan değerli topraklarımızı tarih turizmine kazandırmaktır.Yöresinde bu tür eser olanlar lütfen, en kısa sürede tlf ile bildirirler ise bizlerde gerekli makamlardan yardım ve destek alırız. Saygılarımla efendim.