Alifuat Cebesoy Törenle Anıldı…

Alifuat Cebesoy Törenle Anıldı…

GEYVE KOMUTANINI ANDI

Alifuat Cebesoy Törenle Anıldı…

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Komutanlarından Ali Fuat Cebesoy Paşa, ölümünün 50. yılında, Geyve İlçesi Alifuatpaşa mahallesinde düzenlenen bir törenle anıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Harp akademisinden sınıf arkadaşı olan Ali Fuat Cebesoy, Trablusgarp ve Balkan Savaşları başta olmak üzere pek çok muharebede yer almış Milli Mücadele komutanlarımızdan. Ali Fuat Cebesoy ölümünün 50.yılında Geyve’de çeşitli etkinliklerle anıldı.

İlk tören; adının verildiği Ali Fuat Paşa Ortaokulu çok amaçlı salonunda yapıldı. Programa; Geyve Kaymakam Vekili (Pamukova Kaymakamı ) Recai Karal, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, İlçe J. Komutanı Yzbş. Raşit Civek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Doğan, Sakarya CHP İl Başkanı Erdoğan Isır, Geyve İlçe AK Parti Başkanı Abdullah Özdemir, CHP İlçe Başkanı Recep Güner, İYİ Parti İlçe Başkanı Yusuf Baran, okul müdürleri, kurum yöneticileri, Muharip gaziler Derneği Üyeleri, Kıbrıs Gazileri Derneği Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ali Fuat Cebesoy için ilk tören adının verildiği ortaokulda yapıldı. Cebesoy’un hayatından önemli bölümlerin anlatıldığı programda, Okul öğrencilerinden; Sümeyye Çavdar “Ali Fuat Paşa ” şiirini, Buse Özer “Salacaklı Ali” şiirini, Zehra Besen “Sakarya Türküsü” şiirini sundu. Okul Öğrencilerinden oluşan koro “Ankara’nın Taşına Bak ” türküsünü seslendirdi. Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya ve Geyve Kaymakamlığına vekalet eden Pamukova Kaymakamı Recai Karal birer konuşma yaptı.

Diğer tören Merkez Cami bahçesinde ki A.F.Cebesoy’un kabri başında yapıldı. Törene katılanlar kabre karanfiller bıraktı ve birlikte dua yapıldı.

Birlikte, Kuvay-ı Milliye Müzesi ve Cebesoy Müzesi gezildi.

ALİFUAT CEBESOY KİMDİR ?

Ali Fuat Cebesoy 23 Eylül 1882 tarihinde İstanbul Salacak doğdu.

İlk öğrenimini Erzincan’da, orta öğrenimini İstanbul’da bulunan Saint Joseph Lisesi’nde tamamladı. Daha sonra babasının gönülsüzlüğüne rağmen Harp okuluna girdi. Burada Mustafa Kemal Atatürk ile aynı sınıfa düştü. Daha sonra 11 Ocak 1905’de akademiden 8. olarak mezun oldu. Beyrut’ta kıta hizmetinde bulundu.

Trablusgarp ve Balkan Muharebeleri’nde yer aldı. 1. Dünya Savaşı zamanında gerçekleşen Kanal Harekatı’nda büyük başarılar kazandı. Milli Mücadele döneminde Doğu Anadolu cephesinde 16. kolorduda 5. Tümen’in komutanlığı yaptı. Bunun yanında Batı Cephesi’nde Yunan kuvvetlerine karşı mücadele etti.

10 Mayıs 1921 tarihinde Ankara’ya dönerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde siyasi çalışmalar içerisine girdi. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin başkanlık görevini yürüttü. Ayrıca Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasında öncü oldu.

Öte yandan Bayındırlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı da yaptı. 1946 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa ederek Demokrat Parti’ye katıldı. 1950’de Eskişehir, 1954 ve 1957 seçimlerinde de İstanbul’dan milletvekili seçildi.

Ayrıca yaşamı boyunca birçok eser de yazan Ali Fuat Cebesoy 10 Ocak 1968 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenazesi Geyve Alifuatpaşa Mahallesi Merkez Camii’nin avlusunda toprağa verildi.

Namık CİHAN-Geyvemedya.com

 

Yayınlama: 11.01.2018
Düzenleme: 15.01.2018 22:15
2.502
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.