3 Maddede Dişler Neden Sararır?

3 Maddede Dişler Neden Sararır?

Diş rengi, DNA’mızın bir parçasıdır ve genetik yoluyla aktarılmaktadır. Dolayısıyla her insanın diş rengi birbirinden farklıdır. Dişin yapısı gereği bembeyaz renklere sahip olmak zordur. Ancak ağız ve diş bakımı gerçekleştirildiğinde, beyaz tonlara yakınlaşmaktadır.  Beyaz ve ilgi çekici dişlere sahip olmak insanların büyük bölümü için arzu edilen bir durum olsa da çeşitli faktörlerden dolayı diş lekeleri ve diş sararması gibi problemlerle karşılaşılabilmektedir. “Dişler neden sararır ve dişler nasıl beyazlatılır?” sorularının cevaplarını Beyazlat güvencesi ile vereceğiz.

Diş Sararması Nedenleri

Sarı tonların hakim olduğu dişler, göze hoş gelmeyen ve sağlıksız bir durumun işaretçisi olabilir. Diş sararması ve lekelenmelerden şikayetçi olan kişiler, estetik açıdan kaygı yaşadıkları için zor durumda kalabilir, kendilerini sosyal çevrelerinden soyutlayabilir ya da özgüvenlerini yitirebilir. Bembeyaz dişlere sahip olan kişilerde ise bu etkilerin neredeyse zıttı görülmektedir. Bu kişilerin özgüvenleri yükselmektedir. Peki diş sararması neden olur?

Diş minesinin zayıflaması

Diş minesi, dişlerin en üst katmanıdır yani görünen kısmıdır. Asitli gıdaların sık tüketimi, ağız bakımının yapılmaması ya da yaşlanma gibi faktörlerden dolayısı diş minesi zayıflayarak hasar görebilmektedir. Diş minesi zayıfladığında ise bir alt tabakada yer alan diş kemiği görünür olmaktadır. Diş kemiği daha koyu bir renge sahip olduğundan daha solgun bir görünüm ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Sarı diş problemi ile karşılaşmamak için diş minesi koruyacak ve güçlendirecek önlemler alınmalıdır.

  • Asitli yiyecek ve içecek tüketimini sınırlandırmak,
  • Ağız ve diş bakımını gerçekleştirmek için günde en az 2 defa dişleri fırçalamak,
  • Diş ipi kullanarak diş aralarında kalan yemek kırıntılarını temizlemek,
  • Ağız bakım suyu kullanarak gözle görülmeyen organizmaları temizlemek diş minesini korumanıza yardımcı olur.

Diş minesi aşındığında tüketilen yiyecek ve içecek parçaları, yüzey üzerindeki ufak yarıklara girmektedir. Her öğünden sonra dişler fırçalanmaz ise bu parçalar mineye zarar verirken daha fazla hasar yaşanmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle özellikle asit düzeyi yüksek yiyecek ve içecekleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Bunun için uygun bir ortam bulunmuyor ise dişlerinizi bol miktarda su ile yıkamanız da yeterli olacaktır.

Diş minesi hasarının ciddi boyutlara ulaşmaması için mutlaka uzman hekimlere başvurmalısınız.

Diş bakımının ihmal edilmesi

Diş sararması yol açan en önemli faktörlerden bir diğeri ağız ve diş bakımının yeteri kadar yapılmamasıdır. Ağız ve diş bakımı yapılmaz ise dişlerde plak birikebilir ve tartar oluşabilir. Bu problemler, diş renginin değişmesine ve lekelerin oluşmasına yol açabilir.

Ağız ve diş bakımı için mutlaka yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Günde en az 2 defa, 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Diş ipi kullanarak boşluklar arasında kalan bakterileri ve yiyecek artıklarını uzaklaştırmalısınız.
  • Ağız bakım suyu kullanmalısınız.

Tütün ürünleri kullanımı

Tütün ürünleri, içeriklerindeki katran ve nikotinden dolayı dişler için son derece zararlıdır. Tütün ürünleri kullanan kişilerin diş ve diş eti problemleri ile karşılaşma riski daha yüksektir. Sigara içildiğinde katran ve nikotin gibi zararlı maddeler diş minesinde küçük yarıklara yapışarak iç yüzeye nüfuz edebilmektedir. Bu durum renk değişimi, lekelenme ve diğer diş problemlerinin temel sebeplerindendir. Sigarayı bırakarak genel sağlığınız için önemli adım atabilir, diş sararmasına yol açan bu nedeni yok edebilirsiniz.

Diş Beyazlatma Yöntemleri

Yaşlanma ve genetik gibi bireylerin kendi tercihi dışında gelişen çeşitli faktörler diş sararmasına yol açabilir. Ancak diş sararması şikayeti yaşayan kişilerin büyük bölümünde temel problemler günlük yaşantılarındaki kendi tercihleridir. Bu tercihler “ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi, zararlı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, sigara kullanımı” olarak sıralanmaktadır. Sarı dişlerden kurtulmak istiyorsanız ilk olarak günlük hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekir.

Diş beyazlatma yöntemleri şu şekildedir:

  • Klinik ortamda diş beyazlatma: Klinik ortamda, diş hekimleri tarafından uygulanan bu yöntem, dişlerin kısa süre içerisinde beyazlamasını sağlaması ile dikkat çekmektedir. Tek seansta tamamlayan klinik ortamda diş beyazlatma yönteminde sararan dişlerin üzerine beyazlatma jeli sürülür. Ardından jel, lazer ışınları yardımıyla aktifleştirilir. Jelin etkisiyle diş rengi beyazlar.
  • Evde diş beyazlatma: Bu yöntem her ne kadar evde diş beyazlatma olarak adlandırılsa da süreç yine diş hekimleri tarafından yönetilmektedir. Evde diş beyazlatma yönteminde plaklar kullanılmaktadır. Diş hekimi, hastanın günlük hayatında kullanabileceği diş plakları için ağız ölçüsünü alır. Ardından plağın iç yüzeyine belirli miktarda beyazlatma jeli uygular. Kullanıma hazır olan plağın ortalama 10 gün boyunca, en az 4 saat kullanılması gerekir.

Sararan dişlerden kurtularak estetik gülüşlere sahip olmak istiyorsanız mutlaka uzman diş hekimlerine başvurmalısınız. Diş hekimi tarafından önerilmeyen uygulamalar, diş beyazlatma için yeterli olmazken birtakım riskler de barındırmaktadır.

Ağız ve diş problemlerinizden kurtularak estetik açıdan tamamlayıcı gülüşlere sahip olmak için vakit kaybetmeden Beyazlat.net’i ziyaret edin. İstek ve beklentileriniz doğrultusunda şekillendirilen özel tedavi planları sayesinde gülüşleriniz ile fark yaratın!

 

Yayınlama: 21.03.2023
326
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.