Süleyman Paşa Camii Restorasyonu Tamamlandı.

Süleyman Paşa Camii Restorasyonu Tamamlandı.

ECDAT YADİGARİ ESERLER GEYVE’YE DEĞER KATIYOR…

Geyve ilçesinde geçmişten günümüze gelen ata yadigari eserlerin restorasyon işlemleri bir bir tamamlanıyor.Geçtiğimiz günlerde restorasyonu tamamlanarak hizmete açılan Kepekli Camisinin ardından Namık Kemal Sokakta bulunan, ilçede ki tarihi camilerden biri olan ” Süleyman Paşa Camii ” restorasyonunda da sona gelindi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı gerçekleştirilen ve yöreyi Osmanlı beyliği sınırlarına katan Şehzade Süleyman Paşa tarafından ibadete kazandırılan caminin açılmasında sona yaklaşıldı.

Yapılan onarımda, Osmanlı Mimarisi izlerinin yaşatılmasına özen gösterildi. Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan restorasyon çalışmasında cami duvarı etrafında sıva kaldırılarak taş duvar meydana çıkarıldı. Çatısı ile minaresi orijinal hale getirilen ve iç bölümlerin halıları serilen Kepekli Camisinde gece için led aydınlatma yapıldı.

Geyvelilerin merak ettiği Elvanbey İmareti restorasyonunun da ihalesinin tamamlandığı ve yakın zamanda çalışmaların başlayacağı öğrenildi.

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya; “Tarihi Kepekli Camiimizin restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere. İlçemize hayırlı olsun. Ecdat yadigarı eserlerimize sahip çıkıyoruz.Yapılan restorasyon işlemleri sonunda bu eserler ilçemize ayrı bir değer kattı. Yakında Elvanbey imareti restorasyonu çalışmaları da başlayacak. Bu projelerde büyük emeği olan başta Ak Parti Sakarya milletvekilimiz değerli abim Sayın Şaban Dişli ve diğer milletvekillerimize, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, Vakıflar Bursa Eski Bölge Müdürü ve şimdi Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü olan Sayın Mürsel Sarı ’ya ilçem adına teşekkürlerimi sunuyorum, dedi.

” Gazi Süleyman Paşa ” kimdir?

Şehzade Süleyman, kesin olmamakla birlikte kaynaklarda yaygın bir tarihlendirmeyle miladi 1326 yılında Bilecik – Karacahisar da doğduğu rivayet edilir. Orhan Beyin en büyük oğludur.  Şehzade Süleyman’ın annesinin çoğu kaynaklarda Yarhisar Tekfurunun kızı Nilüfer Hatun olduğu belirtilmiş olsa da son araştırmalara göre amcası Gündüz Alp’in kızı Efdenze Hatun olduğu hatta kızlarından birisine bu adı verdiği ifade edilmektedir.

Osman Gazi’nin 1324 de vefatından sonra Orhan Beyin tahta geçmesiyle ailenin en büyük erkek evladı olan olarak veliaht ilan edilen Şehzade Süleyman 6 Nisan 1326 da Bursa’nın fethinde ve 1331 de İznik kuşatmasında bulunmuş.Fethinden sonra şehrin idaresi kendisine verilmiştir. Şehzade Süleyman kısa sürede egemenlik alanını İznik’ten itibaren Geyve, Taraklı, Göynük, Mudurnu taraflarını aldıktan sonra buraları ” Süleyman Paşa İli ” olarak kendisine tımar olarak verilmiştir.

Namık CİHAN-Geyvemedya.com

Yayınlama: 28.12.2017
Düzenleme: 31.12.2017 18:54
4.084
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.