Sakarya’da Sağlık Sİl Baştan

Sakarya’da Sağlık Sİl Baştan

Sakarya’da Sağlık Sİl Baştan

“Araştırma Hastanesi Adapazarı Devlet oluyor. Vali Coş’un Adapostası Haber Müdürü Hüseyin Cumalı’ya yaptığı açıklamaya göre Sakarya Sağlığa sil baştan düzenleme geliyor.”

ust_sakaryada-saglik-sil-bastan-

İşte Hüseyin Cumalı’nın Vali Coş ile yaptığı röportajdan kesitler ;

Vali Coş ,” Yapılacak olan bin yataklı yeni hastane Eğitim ve Araştırma hastanesi olacak. Mevcut hastane ise ‘Adapazarı Devlet Hastanesi’ olarak hizmet verecek.

Cumalı: Sayın valim, Sakarya’da yapılan bir çok alandaki çalışmalarla ilgili doyurucu bilgiler veriyoruz. Şimdi konuyu sağlık alana getirmek istiyorum. Sağlık herkesin hassas olduğu bir nokta ve ‘Önce sağlık’ diyen herkesin merak ettiği ‘Biz sağlıkta hangi noktadayız’ sorusuna ne cevap verirsiniz?

Vali Coş: Sağlık konusunda da önemli kazanımlar elde edildi. Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi başta olmak üzere bir çok ilçemize değişik hastaneler yapıldı. Bu hastanelerin donatımı sağlandı. Hendek’teki hastanemizde bitme aşamasına geldi.
Cumalı: Hendek Devlet Hastanesi kaç yataklı olacak?
Vali Coş: Hendek 200 yataklı olacak. Bildiğiniz gibi Karasu ve Sapanca hizmete girdi. Böylece yatak kapasitemiz de arttı. Hekim ve doktor sayımız baktığımız zaman önceki döneme oranla büyük sayıda artış var. Malum yeni hekimlerimiz de geldi. Önümüzdeki dönemde sayı inşallah daha da artacak.
Cumalı: Fiziki anlamda iyiyiz, İlçelerde hizmete giren hastanelerle iyi yolda gidiyoruz. Hendek her anlamda güzel bir hastane oluyor. Hekim sayımızda da artış gözleniyor. Bunlar tamam ama herkesin merakla beklediği Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı bin yataklı hastane müjdesi var. O hastane nereye yapılacak?
Vali Coş: Sayın Başbakanımızın müjdesini verdiği 1000 yataklı hastane, herkes gibi biz de heyecanlandırdı. Bu hastanenin yapılabileceği arsa seçeneklerini belirledik. Bir kaç tane seçenek var. Bakalım, neresi uygunsa…
Cumalı: Peki doğumevi hastanesi ne aşamada ?
Vali Coş: Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ilk etapta 250 yatak planlandı ama sonradan, sonradan eklenen planlamayla inşallah 300 yatak olacak. Bildiğiniz gibi Kadın Doğum Çocuk Hastanesi ihalesi tamamdı. Yer teslimi müteahhide yapıldı ve müteahhit çalışmaya başladı. Burada en kısa sürede bitmesini takip edeceğiz. Burası bittikten sonra Eğitim Araştırma Hastanesiyle birlikte kullanılacak.
Cumalı: Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi bittiği takdirde Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki servisler buraya mı taşınacak ‘
Vali Coş: Eğitim Araştırma Hastanesi’nin kadın doğum ve çocuk servisleri başta olmak üzere gerekli servisleri diğer tarafa taşınacak. Böylece Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yer açılmış olacak. Böylece şu anda Kadın Doğum Çocuk Hastanesi’ndeki bir kaç yere bölünmüş vaziyetteki dağınık hizmetler de ortadan kaldırılacak.
Cumalı: Yoğun bakımlarda durum nedir sayın Valim ?
Vali Coş: Yoğun bakım sayılarında, ambulans sayılarında, personel sayılarında önemli oranlarda artışlar kaydedildi. İnşallah 1000 yataklı hastanemizde bu sayılar daha da artacak. Yapılacak olan 1000 yataklı hastanemiz Eğitim Araştırma Hastanesi olmasına, mevcut Eğitim Araştırma Hastanesi’nin de “Adapazarı Devlet Hastanesi” olarak dönüşmesi planlanıyor.
Cumalı: Şu andaki Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ‘Adapazarı Devlet Hastanesi’ olacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun müjdesini verdiği 1000 yataklı hastane ise ‘Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacak’, doğru mu anladım sayın valim !
Vali Coş: Evet, böyle planlıyoruz. Yapılacak olan bin yataklı hastane ‘Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’ olacak. Mevcut hastane bu binaya taşınacak ve bu suretiyle üniversitemizin tıp eğitiminde de daha büyük kolaylık sağlanması gerçekleştirilecek.
Cumalı: Bunun vatandaşa katkısı ne olacak?
Vali Coş: Mevcut Eğitim ve Araştırma Hastanesi merkezde olduğu için herkes geliyor. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ihtiyacı olmayan hastalar bile ayak altı olduğu için geliyor. Şu anda normal bir devlet hastanesinde yaptırabilecekleri işleri, alabilecek hizmetleri oradan alıyorlar.
Cumalı: Peki bunun sıkıntısı ne oluyor?
Vali Coş: Yersiz ve gereksiz bir yoğunluk sağlıyor. Yeni yapılacak olan bin yataklı hastane ‘Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ olmasıyla bu yoğunluğu da önleyeceğiz.
Cumalı: Günümüzde hizmet veren ‘Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ yapılacak olan bin yataklı hastanenin hizmete girmesiyle ‘Adapazarı Devlet Hastanesi’ne dönüşecek olması, gereksiz vakaların ‘Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitmesini bir anlamda önleyecek! Doğru mu sayın valim ?
Vali Coş: Doğru tabi, gereksiz vakaların Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitmesini engellemeliyiz. Yeni hastanenin Sakarya’ya değil, bölgeye hizmet eden bir hastane olmasını planlıyoruz. İstanbul ve Ankara arasında özel vakaların tedavi edilebildiği bir merkez olmasına önem vereceğiz. Bu nedenle biz buranın bu şekilde yapılanmasına önemli ilgiyi veriyoruz. Ayrıca Eğitim ve Araştırma Hastanemizin hizmet imkanlarını arttırmak için de çalışmalarımız devam ediyor.
Cumalı: Sağlık anlamında önemli mesajlar veriyorsunuz sayım valim, peki başka gelişmeler de var mı ?
Vali Coş: Organ nakli için gerekli izinleri aldık. İnşallah şuan da karaciğer nakili yapabilecek durumdayız ki bu Ankara ve İstanbul arasında ilk defa Sakarya’da gerçekleştiriliyor. Bu başka illerde olmayan imkan ve kabiliyet. Hocalarımız, ekiplerimiz, ameliyathanelerimiz hazır. İhtiyaç olursa operasyona başlayabilecek durumdayız. Robotik cerrahi konusunda da Türkiye’deki sayılı illerden bir tanesiyiz.
Yarın: Bakan o talimatı da verdi…

Yayınlama: 01.07.2015
Düzenleme: 04.07.2015 21:16
590
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.