Sakarya Nehri Tehdit Altında!

Sakarya Nehri Tehdit Altında!

Sakarya Orman ve Su İşleri Bakanlığı, çevresinde kurulu onlarca kum ocağı nedeniyle tehdit altında bulunan Sakarya Nehri’ni kurtarmak için proje hazırladı.

 TÜBİTAK tarafından kontrolleri yapılan projeye göre Sakarya Nehri’nin doğduğu Eskişehir’den, döküldüğü Sakarya’nın Karasu İlçesi’ne kadar olan yaklaşık 800 kilometrelik nehir güzergahında, kirlilik ve erozyon nedenleri masaya yatırılacak ve önlemler alınacak.

Türkiye’nin 3’üncü büyük nehri olan ve son yıllarda kıyısında bulunan kum ocakları nedeniyle kirlilik tehdidi altında olan Sakarya Nehri’ni kurtarmak için Orman ve Su işleri Bakanlığı’nca proje çalışması başlatıldı. İl Özel İdaresi kayıtlarına göre 17 ruhsatlı kum ocağının kıyısında birçok da kaçak kum çıkartma olayları yaşanıyor. Kepçelerle alınan kum, kamyonu 300 ile 400 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Sakarya Nehri’nde, İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından geçmiş yıllarda yapılan araştırmalarda ruhsatsız çalışan bu ocakların yanında, ruhsatlı olanların da belirlenen alanı aşarak kum çıkardığı tespit edilmişti

“Kum ocakları çevreye büyük zarar veriyor”

Sakarya İl Genel Meclisi tarafından oluşturulan inceleme komisyonunun hazırladığı raporlarda kum ocaklarının çevreye büyük zarar verdiği belirtilerek şu görüşlere yer verilmişti:

“Açılan ocaklardan kum ve benzeri malzemeler, Sakarya Nehri yatağını değiştirmekle kalmıyor, açılan çukurlar insanların boğulmalarına sebep oluyor. Kum ocaklarında açılan derin çukurlar nehrin taban suyu seviyesini düşürmekte, bununla tarım arazilerinin suyu çekilerek kurumasına neden olmaktadır. Sakarya Nehri dışındaki kum ocakları tahribat nedeni ile mera yokluğuna sebebiyet vermektedir. Ayrıca tarıma zarar veren malzemelerin ocaktan alınıp işleneceği bölgeye gidene kadar geçtiği yollarda tahribata neden olmaktadır.”

 

Sakarya Nehri tehdit altında!

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, Sakarya Nehri’nin büyük bir tehdit altında olduğunu söyledi. Gürpınar, konunun Kıyı Mühendisliği Çalıştayı’nda gündeme getirildiğini söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:

“Sakarya Nehri’nin kıyı kenar çizgisi olması gerekiyor. 3621 sayılı Kıyı Kenar Kanunu’na göre de bu şart gerekli. Ancak Sakarya Nehri’nde kum ocaklarından dolayı bir sıkıntı var. Kaç tane kum ocağı var, bunların kaçı ruhsatlı bilen yok. 5 dönüm üzerine ruhsat alınıyor ancak çalışma alanı 10 dönüme çıkıyor. Bize gelen duyumlara göre kum ocaklarındaki bu başı bozukluğu kamu da inkar etmiyor” dedi.

 

“Tarım alanları etkileniyor”

Gürpınar kum ocaklarından tarım alanlarının da etkilendiğini söyleyerek , “Doğadan bir ocak çıkarttığınız zaman bunu eski haline getirmeniz gerek. Ancak bu olmuyor. Öyle ki tarım alanları da bundan etkileniyor. Bununla ilgili bir araştırma yapılmadığı için rakam veremeyiz. Ancak büyük bir rant söz konusu. Rakam veremeyiz ama İstanbul’daki inşaatlarda kullanılan kumlar Sakarya Nehrinden taşındı. Çok ciddi bir rakam bunu kimse telaffuz edemez. Onu benim telaffuz etmem yanlış olur” diye konuştu.

Bu arada İl Özel İdare Müdürlüğü de nehirdeki erozyonun tespiti için bir komisyon kurdu. Bölgede inceleme yapan komisyonun raporu önümüzdeki günlerde açıklanacak.

 KAYNAK:www.sakaryarehberim.com

 

Yayınlama: 31.05.2012
Düzenleme: 31.05.2012 10:16
1.699
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.