Ruslar Geyve Ayvası yiyecek

Ruslar Geyve Ayvası yiyecek

Ruslar Geyve Ayvası yiyecek

rusyaya-geyve-ayvasi-10Geyve’de “sarı elmas” olarak adlandırılan ayvanın, siyasi krizin aşılmasının ardından Rusya’ya ihraç edilecek olması çiftçileri memnun etti.

Geyve ilçesinde ana geçim kaynakları arasında yer alan ayva, ihracat için hazır hale getiriliyor.

İç piyasanın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine satılan Geyve ayvasının, Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi krizin aşılmasının ardından bu ülkeye yeniden ihraç edilecek olması hem çiftçileri hem de ihracatçıların yüzünü güldürüyor.

Geyve Ziraat Odası Başkan Yardımcısı ve ayva yetiştiricisi Zekeriya Çoban, yaptığı açıklamada, ilçede 11 bin 500 dönüm ayva bahçesinin bulunduğunu belirtti.

– “Zonguldak’ta kara elmas, Geyve’de sarı elmas var”

Dönümden yaklaşık 5 ton ayva hasat edildiğini kaydeden Çoban, “Bu yıl rekolte düşük. Ayva ağaçlarında da elma ağacındaki hastalıklar başladı. Üzümlerde olan küf hastalığı da var. Biz elmalara veya üzümlere kullandığımız ilaçları kullanırsak ayvada ilaç kalıntısı oluyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden bu derdimize çare olmalarını bekliyoruz. Biz ekonomiye katkı sağlıyoruz. İşçiden, ilacına, mazotuna kadar herkes bundan para yiyor.” diye konuştu.

Çoban, 60 dönüm tarlaya sahip olduğunu ve her yıl 100 tonun üzerinde ayva hasadı yaptığını aktararak, “Geyve deyince ayva, ayva deyince Geyve, ayvanın başkenti Geyve.” ifadelerini kullandı.

“Biz bu sarı elmastan vazgeçmeyeceğiz, geçemeyiz.” diyen Çoban, şunları söyledi:

“Zonguldak’ta kara elmas, Geyve’de sarı elmas var. Malımızı Almanya, Fransa, İsrail gibi ülkelere gönderiyoruz. Rusya’ya ihracat yıl başından sonra tamamen açılacak. Geçen yıl uçak krizinden dolayı Rusya’ya mal gönderemedik. Giden mallarımız da geri geldi. Ama bu yıl Allah izin verirse ‘sarı elmas’ı Rusya’ya yediriyoruz. İhracat potansiyeli yüksek. Doğalgaz alıyoruz, biz de meyve veriyoruz. Bu ilişkiler bu iyi oldu, daha da güzel olacak, çiftçinin yüzü inşallah gülecek. Meyve üreticileri olarak bizim de yüzümü gülecek.”

– Darboğaz büyük ölçüde aşıldı

Ayva tüccarı Fırat Ertuğrul ise Geyve’den her yıl yaklaşık bin ton ayva satın aldıklarını, don lekesinden dolayı bu yıl ayva kalitesinin düşük olduğunu söyledi.

Genel olarak iç piyasaya çalıştıklarını dile getiren Ertuğrul, “Talebe göre, Rusya, İran, Irak, Lübnan, Ürdün gibi Ortadoğu ülkelerine ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine de gönderiyoruz. Bahçede 20 işçi çalıştırıyorum. Geyve’de yaklaşık 40 gün kalıyoruz. Toplanan ayvaları Bursa soğuk hava depolarında saklıyoruz. Oradan da pazarlara gönderiyoruz.” şeklinde konuştu.

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan da Rusya ile yaş sebze ve meyve konusundaki darboğazın büyük ölçüde aşıldığını kaydetti.

Sürecin biraz yavaş ilerlediğini, bakanlıklar nezdinde gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesinin beklendiğini aktaran Yazgan, “Ama yıl başına kadar birçok meyve özellikle öncelikle narenciye ile başladılar. Arkasından büyük olasılıkla diğer ürünlerde ayva da girecektir. Ama bir anda beklentilerinizi istediğiniz ölçeklerde bulamayabiliyorsunuz. Önümüzdeki yıl itibariyle geçmişteki düzenine rahatlıkla oturacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.(Medyabar)

Yayınlama: 06.11.2016
Düzenleme: 09.11.2016 18:24
2.810
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.