Örnek Kardeşlik !

Geyveli Emekli İmam Sadettin Armağan
Aziz Dostlarım

İnsanoğlu bir ana ve bir babadan meydana gelmiştir. Anne ve babadan meydana gelen kız ve erkekler ise birbirinin kardeşidir. Kardeşliğin başlangıcı ise Habil ile Kabil ile kardeşliğimiz başlamıştır. Biz Habil ile Kabil’de kendi kardeşliğimizi gözden geçirmeliyiz. Kabil, karakter olarak kötü niyetli, hain düşünceli, ihtiras sahibi, haset ruhlu bir kişi. Habil ise tam aksine halim, selim biri. İçinde kötülük taşımayan, ihtirası olmayan Hakka ve halka kendini sevdiren, şahsiyetli, şerefli, muhlis ve iyi meziyetleri kendinde toplayan örnek şahsiyet sahibi. Kur’an-ı Kerim’de bu olayı yüce Rabbimiz şöyle anlatıyor. “Adem’in iki oğlu vardı. İkisi de birer kurban kesmişler, Habilin ki kabul oldu Kabilin ki ise kabul olmadı. Kabil yemin olsun seni öldüreceğim demişti. Habilde Allah cc ancak kendinden korkanlarınkini kabul eder dedi. Ben sana seni öldürmek için elimi uzatacak değilim dedi. Çünkü ben alemlerin Rabbi olan Allah cc den korkarım. Benim günahımı da kendi günahını da yüklenip Cehennemliklerden olasın” (maide suresi 27,28)

Böylece Kur’an geçmiş olayın hikmetini düşünmeyi bize bırakıyor. Ayeti kerimede görüldüğü gibi iradesini kötü yönde kullanan Kabil cezasını ebedi cehennemde çekecek, Habil ise rabbinin rızasını kazandığı için ölürken rabbinin şu rızasını alarak ruhunu teslim etti. “Ey canını, hayatını Allahın emrine uyarak geçiren kişi. Dön rabbine senden ondan memnun olarak gir. Salih kullarımın arasına ve gir cennetime”. Öyle bir kardeş olalım ki adımız ne olursa olsun yaşantımız, kardeşliğimiz Habil gibi olsun. Yerimiz ebedi kalacağımız Cennet olsun. Kabil gibi kardeş olmaktan rabbimiz bizi korusun.

Aziz Dostlarım

Kardeşlik çeşitlidir. Aynı babadan olma nesep kardeşliği, bir de inanç bağı ile bağlanan din kardeşliği. İster nesep isterse din kardeşi olalım fakat birbirimize samimi olalım. Yüz yüze nasılsak sırtımızı birbirimize döndüğümüzde samimi olalım. Şayet kardeşler arasında bir anlaşmazlık varsa Kur’an-a göre halledelim. Buyuruyor ki Rabbimiz : “ muhakkak inanlar kardeştir. Kardeşler arasında (bir tatsızlık varsa) aralarını düzeltin. Ümit ediniz ki, umulur ki (rabbinizden) merhamet bulursunuz. (sure-i Hucurat)

Aziz Dostlarım

Şimdi yukarıdaki anlattığımız hususları göz önünde tutarak bizlere örnek olacak bir kardeşlik olayı anlatacağım. Lütfen dikkatle okuyalım.

Ulu arif çelebi isimli bir gönül ehlinin anlattığı bir olay : vaktiyle birbirini çok seven iki kardeş vardı. Büyüğü Halil küçüğü İbrahim idi. Abi yaşında Halil evli idi. Kardeşi İbrahim ise bekardı. Bu iki kardeşin ortak bir tarlaları vardı. Beraber çalışıyorlardı. Ne mahsul çıkarsa aralarında kardeşçe pay ederlerdi. Herkes hakkına razı olurdu. Dünya malı için birbirlerine düşmanlık etmezlerdi. Çünkü ortak yönleri din ile iman kardeşliği idi. Dünya malının geçici olduğuna inanıyorlardı. Bu dünyadan giderken kimse dünya malı ile gitmez. Erkek üç parça, kadın beş parça kefen ile gider. Gerisi boş. Bunları Kur’an’dan öğrendikleri için kardeşliklerine dünya malı engel olmuyordu. Ekinlerini harmana getirir. Harman yaparlar. Meydana gelen buğdayı pay ederlerdi. Nasıl pay ederlerdi? İşte tam burada çok dikkatli olun. İbret alınacak pay işine şahit olacaksınız. Buğdayı ikiye böldüler. Bundan sonra iş taşımaya gelince Halil yani abi, bir teklif yaptı. İbrahim’e dedi ki: ben gideyim çuvalları getireyim sen buğdayı bekle. Ve Halil gitti. O gidince İbrahim düşündü. Abim evli çocuklu. Ona daha çok buğday lazım der. Kendi payından bir miktar abisinin payına atar. Az sonra Halil gelir ve İbrahim’e derki. Sen önce kendi payını taşı. İbrahim çuvalı doldurup gidince Halil kendi kendine derki, ben evliyim çok şükür düzenim kurulu. Kardeşim bekar ev kuracak ona para lazım. Kendi payından kardeşinin payına atar. Bu böyle sürer gider. Nihayet akşam olur. bakarlar ki buğday bitmiyor. Hatta eksilmiyor. Rabbim bu halden razı olduğu için buğdaya bereket karışır. Dolar, taşar ambarları. Bugün bereket deyince bu kardeşler akla gelir. Ne deriz. Allah cc Halil İbrahim bereketi versin.

İki kardeş tanırım. Anaları öldü. Cenazeyi kaldıracağız. Helallik aldıracağım. Kardeşlerden birisi gelmiyor. Yanımdaki kardeşine sordum. Neden gelmiyor. Akşam anamın cesedi başında mal yüzünden kavga ettik dedi. Ya Halil İbrahim gibi veya anasının cesedi başında kavga eden kardeşler gibi olacağız. Karar bize kalmış.

Selam ve sevgiyle kalınız.

Yayınlama: 01.08.2017
Düzenleme: 01.08.2017 22:29
940
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.