OKULLAR KAPANDI ARTIK,, SABAHLARI UYANMAMA İSTEĞİ YERİNİ [-SINAV KAYGI-] sına BIRAKTI!

1984 yılında Sakarya/ Geyve'de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Geyve'de tamamladım. Займы безработным без отказа на карту. Lisansımı Psikoloji üzerine KKTC Yakın Doğu Üniversitesi'nde tamamladım. Kısa bir süre Engelli Bireylerle çalışıp aynı zamanda da yüksek lisansımı ''Uygulamalı Klinik Psikoloji'' alanında Haliç Üniversitesinde tamamladım.Şu an Kocaeli'de özel bir hastanede danışan görmeye devam etmekteyim.

    OKULLAR KAPANDI ARTIK, SABAHLARI UYANMAMA İSTEĞİ YERİNİ [-SINAV KAYGI-] sına BIRAKTI!

    emre-aytekin-OKULLAR KAPANDI ARTIK, SABAHLARI UYANMAMA İSTEĞİ YERİNİ [-SINAV KAYGI-] sına BIRAKTI!OKULLAR KAPANDI ARTIK,

    SABAHLARI UYANMAMA İSTEĞİ YERİNİ [-SINAV KAYGI-] sına BIRAKTI!

    Sınavda asıl amaç KAYGI’yı yok etmek değil, onun kontrol altina almaya çalışmak olmali..

    2 gün Adapazarı’nda tanıdıgim bir abimle otururken; muhabbet, beklenmeyen şekilde okullarin kapanmasina ve sinava girecek cocuklar ve ailelerine geldi ve uzunca bir süre bu konu üzerinde muhabbet ettik.

    “Kizimi gectim biz ondan daha çok stres yapiyoruz, hanımın stresi cocuga da yansiyor” !!

    AMAN DİKKAT!!

    Sınavda sınav öncesi süreçte asıl amac kaygıyı yok etmek değil, kontrol altına almak olmalı. Gençler unutmasın ki sınavlarda sadece kendileri değil, herkes heyecanlı ve az ya da çok stres içinde. Yani bu zorluk ile karşı karşıya kalan sadece kendileri değil, bir diğer anlamda şartlar eşit. O nedenle içinde bulundukları kaygılı durumu kontrol altına almak için mutlaka mantıklarını kullanmalılar”

    Kaygının bilinmeyen ve belirsiz durumlara verilen bir tepki olduğunu ancak sınavda öğrencilerin karşısına çıkacak soruların ise yeterli ders çalışan gençler için esasında tanıdık uyaranlar olduğ unutulmamali!

    “OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ KAFALARINDAN ATMALILAR”

    “Keşke daha çok çalışsaydım”, “Başarısız olursam ne yaparım?” gibi düşüncelerin süreci zorlaştırmaktan başka bir işe yaramayacak bunu bilmelisiniz.

    “Öğrenciler bu düşünceleri kafalarından silsinler ve ‘Ben elimden gelenin en iyisini yapacağım. Bu sınava sanki bir deneme sınavıymış gibi gireceğim’ desinler. Görecekler ki o zaman içleri çok daha rahat olacaktır”

    Sınav zamanı AİLE lere de büyük görevler düşuyor TABİ…, ailelerin de rahat olmalarını istedi ve aksi durumda kendi içinde bulundukları stres çocuklara da yansiyacaktir.

    AİLE lerin çocuklarına, ‘Yeterince çalışmadın, ya sınavı kazanamazsan’ dememelerini ve asla başka birisi ile kıyaslama yapmamaları gerekiyor!! Bu birincil görevi AILE nin!! Bunu yapmamak o kadar da zor degil hani, sadece biraz EMPATİ biraz da İRADE… “Sınav sabahı heyecanına yenilerek ağlayan veliler, en sakin öğrenciyi bile kaygı atağına sürükleyebilirler” ve AİLE duygularini dışa vurmada AŞIRILIĞA kaçmamali.

    Emre AYTEKİN/Psikolog

    Yayınlama: 12.06.2015
    Düzenleme: 17.06.2015 00:08
    738
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.