Murat Duman’ın Son Bosna Gezisinden İzlenimler

1973 yılında Geyve ilçesinde doğan Murat Duman, Kazımpaşa İlkokulu ve Temel Eğitim Ortaokulu’nun ardından Sakarya Fatih Teknik Lisesi’nden mezun oldu.Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Orta Asya ve Balkan ülkeleri ile Kudüs’te çeşitli araştırmalarda bulundu.Halen İstanbul’da bir eğitim müessesesinde tarih derslerine giren yazar, bir yandan da tarih ve kültür kitapları telif ediyor, ayrıca Sızıntı ve Yansıma dergilerinde yazıları yayınlanıyor.Şimdiye kadar yayımlanmış kitapları şunlardır: - Cumhuriyetimizin Önsözü Çanakkale - Çanakkale Gelibolu Yarımadası Gezi Rehberi - Üniversite Yolunda Başarı Öyküleri - İki Çağın Hükümdarı Fatih Sultan Mehmed - Osmanlı Kuruluş Devrinin Mimarları - Aşk Hasret ve İbadet Diyarı Hicaz - Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Bediüzzaman Said Nursi - Bosna Gezi Rehberi - Hakanın Hatırası - Bilinmeyenleriyle Sultan 2.Abdulhamit

    SON BOSNA GEZİMİZDEN İZLENİMLER

    Saraybosna'da savaşın izlerini taşıyan binalar

    Saraybosna’da savaşın izlerini taşıyan binalar

    Bir yıl aradan sonra geçtiğimiz günlerde yeniden gitmek nasip oldu Bosna’ya.

    Ülke her geçen yıl savaşın izlerini biraz daha üzerinden atıyor. Tabiat yine muhteşem güzellikleri ile bizleri karşılıyor. Sular ülkesi Bosna, bol yağışlı geçen bir kışın ardından ferahfeza bir bahara uyanıyor. Dünyanın her tarafından gelen turistler, Avrupa’nın ortasında Osmanlı-Doğu kültüründen izler taşıyan, farklı ırklara ve dinlere mensup milletleri hoşgörü atmosferinde bağrında saklayan bu ülkeyi ziyaret geliyor.

    Gönül ister ki Geyveli hemşerilerimizle de tarihi ve kültürel dokusu ile bize çok yakın olan bu güzel ülkeyi gezelim…

    1990’lı yıllara kadar pek çok insan için Bosna, okul yıllarındaki tarih derslerinden hatırladığı bir bölgenin adıydı. Ancak Balkan yarımadasının batı ucunda yer alan bu ülke, 1992’den itibaren hem dünyanın hem de Türkiye’nin gündeminde en üst sıralara yerleşti. Eski Yugoslavya’nın dağılma sürecinde Boşnak halkı, birliği oluşturan diğer cumhuriyetlerin halkları gibi bağımsızlık kararı alınca, kendini korkunç bir savaşın içinde buldu. Çok güçlü silâhlara sahip bir ordunun, savunmasız, silahsız, masum bir halkı katledişine şahit oldu dünya. Yugoslavya topraklarının tek ve mutlak sahibi olduklarını iddia eden Sırp güçleri Boşnaklara karşı sistemli bir soykırım tatbik edildi. Müslüman olmalarına ve bu coğrafyada İslâm kültürünü temsil etmelerine tahammül edilmedi. Üç buçuk yıl süren savaşta inanılmaz dramlar, acılar yaşandı; etnik temizlik Srebrenica gibi yerlerde zirveye çıktı.

    Birçok açıdan benzerlikler taşıyan Türkiye ile Bosna arasında çok köklü tarihî, dinî ve kültürel bağlar bulunmaktadır. Devlet-i Âliye’nin emaneti olan Bosna, Avrupa’nın ortasında Osmanlı havasını solumak; geçmişin ince ve zevkli sanat ruhunu yansıtan eserlerini görmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yerdir. Boşnakların, Türkiye’den gelen misafirlerini, “Osmanlı’nın Yetimi Bosna’ya Hoş Geldiniz” diyerek samimi hislerle karşılamaları iki halk arasındaki yakınlığı ortaya koymaktadır.

    “Şehitler diyarı Bosna”, bütün sıcaklığı, samimiyeti ve güzelliğiyle insanı kendine bağlıyor. Hüzün diyarının sakinleri geçmişte yaşadıkları acıları henüz unutmasalar da, yarınların daha aydınlık olması beklentisi içinde hâl diliyle manalı bir ders veriyorlar.

    Osmanlı’nın Yetimi Bosna’dan hepinize selamlar…

    İnşallah Geyvelilerle birlikte önümüzdeki günlerde bu güzel ülkeyi gezme temennisiyle…

    Murat Duman

    Araştırmacı-Yazar

    116 Müslümanın katledildiği Ahmiç köyü

    116 Müslümanın katledildiği Ahmiç köyü

    Bosna'nın meşhur kuzu çevirmesi

    Bosna’nın meşhur kuzu çevirmesi

    Fatih Sultan Mehmed Korosu Şefi Mehmed Bayrakteroviç Bey ile

    Fatih Sultan Mehmed Korosu Şefi Mehmed Bayrakteroviç Bey ile

    Fatih Sultan Mehmed Korosu

    Fatih Sultan Mehmed Korosu

    Mostar Köprüsü 2

    Mostar Köprüsü 2

    Mostar Köprüsü

    Mostar Köprüsü

    Saraybosna Moriçe Han

    Saraybosna Moriçe Han

    Saraybosna Şarkiyat Kütüphanesi

    Saraybosna Şarkiyat Kütüphanesi

    Saraybosna

    Saraybosna

    Saraybosna'da savaşın izlerini taşıyan binalar

    Saraybosna’da savaşın izlerini taşıyan binalar

    Savaşın izlerini taşıyan binalar

    Savaşın izlerini taşıyan binalar

    Yayınlama: 12.05.2015
    Düzenleme: 15.05.2015 15:02
    925
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.