Kurban İbadeti

Geyveli Emekli İmam Sadettin Armağan

Rabbimiz biz kullarına sayısız nimetler yaratmıştır. Allah’tan cc. gelen her bir nimet bizim için sonsuz sevinçtir. Nimet deyince hemen aklımıza yiyip, içme gelir. Fakat iş bununla sınırlı değildir. Çünkü Rabbimiz Kur’an’ında Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışmayın sayamazsınız buyuruyor. (sure-i Nahl  19) Her nimet bizim için bir sevinçtir, bayramdır. Bayramlar bize birer nimettir. Çünkü bayramlarda sayısız hikmetler vardır. Hacı Bayram-ı Veli bayramı bakın nasıl dile getiriyor.

Bayramım imdi

Bayram ederler

Yar ile şimdi

Hamd u senalar

Yar ile bayram

Etti bu gönlüm

Gönülde Allah (C.C) sevgisi olanın bayramı Allah cc ile olur. Bayramlarımızı saymak mümkün değil ama, şöyle sıralayacak olursak;

a)Ramazan Bayramı

b)Kurban Bayramı

c)Cuma Bayramı

d)Günahsız geçirilen her gün bayramdır.

Biz bu yazımızda kurban bayramını anlatacağız. Kurban kelimesi yaklaşmak- anlamına gelir. O halde kurban, hali vakti yerinde olan, her Müslümanın ibadet niyetiyle, belirli vakitle, belirli cinste Allah’a yaklaşmak için kestiği hayvanın adıdır. Damızlık hayvan vardır, bir de kurbanlık hayvan vardır. Kurban edilecek hayvanın adı kurbanlıktır. Rabbim elbette o hayvanların etleri, kanları Allah’a ulaşmaz, yaklaşmaz. Ancak O’na sizin takvanız ulaşır buyuruyor.(Hacc 37)

Ayet-i kerimeden de anlaşılacağı üzere bizim için her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde esas olan takvamızdır, samimiyetimizdir. Biz gösteriş için, et için kurban kesmeyiz. Türbelerde sözüm ona kutsal kabul edilen yerlerde iş olsun diye kurban kesmeyiz. Neden kesmeyiz? Çünkü bu şekilde kurbanı müşrikler keserdi. Biz Müslümanız, müşrik değiliz. Müşrikler putları için taptıkları taş ve ağaç gibi tapınakları için kurban keserlerdi. Rabbimiz onlara sordu: Siz Allah’a inanmıyor musunuz? Onlar inanıyoruz dediler. Peki neden putlara kurban kesiyorsunuz sorusuna cevapları şöyle oldu: Onlar bizi Allah’a yaklaştırıyor.

Eğer bir Müslüman bir adağını falan türbede, filan zatın yanında keseceğim der ve keserse Allah (cc) muhafaza şirke girer. Neden? Çünkü orayı kutsal bilip oranın ve ya orada yatanın yüzü suyu hürmetine kestiğim kurban kabul olur gibi düşünce yanlıştır.

Kurbanda yaptığımız yanlışlardan birisi de et meselesidir. Geçenlerde bir yerde yapılan sohbette bir kardeşimiz şöyle dedi: Geçen seneki kurbanımın kavurmasından hala kavurmam var. Olmadı… Kurban ibadeti kavurma biriktirme ibadeti değildir. Diyeceksiniz ki biriktirsem ne olur. Hiçbir şey olmaz, bol bol et yersin. Zaten sen her zaman et yiyebiliyorsun. Zenginsin ki sana kurban kesmek vacip oluyor. O halde, yemekten ziyade, dağıtmak sana ahirette faydalı olur.

Aziz dostlarım,

Size peygamberimizin (sav) hayatından yaşanan bir olayı anlatayım. Lütfen çok dikkatli okuyun.

Hz.Aişe anamız bir gün peygamberimize (sav) dedi ki: Ya Rasullallah ben Allah (cc) rızası için bir koç ve ya kurbanlık bir hayvan kesmek istiyorum. Peygamberimiz(sav) de kes ya Aişe dedi. Aişe anamız kurbanı kestikten sonra peygamberimiz(sav) in yanına geldi. Ya Rasullallah kurbanı kestim etinin hepsi başkasına gitti. Bir pişirimlik et de bize kaldı deyince bakınız peygamber (sav) ne cevap verdi: Bize kaldı dediğin eti yiyeceğiz, belirli bir zaman sonra dışarı atacağız kaybolup gidecek. Başkasına gitti dediğin ise bize kaldı. Amel defterine yazıldı. Yarın mahşerde karşımıza çıkacak. Anlaşıldığı üzere kurban etinden kendine az fakire çok ayır ki amel defterin nurlansın. Kurban ibadetinde yapılan en büyük yanlış ise üzerine vacip olmadığı halde kurban kesmektir. Diyeceksiniz ki kessek ne olur. Olmaz kardeşim. İbadet ciddiyet ister. Emirle yapılır. Kurban kesmek vaciptir. Zengin olan kesmezse cezası vardır. Allah (cc) emridir. Fakire vacip değildir. Duyduğumuza göre veresiye, kredi parası ile kurban kesenler varmış. Yapma be kardeşim.. böyle Müslümanlık olmaz.

Ben bir kavgaya şahit oldum. Size anlatayım. Adamın biri birisinin yakasına yapışmış şöyle diyordu: utanmaz adam madem ödemeyeceksin neden veresiye kurban kestin. Gördünüz mü emirsiz kendine göre hareket etmenin rezilliğini. Hali vakti yerinde olmayıp ta, kurban kesmenin kendine vacip olmadığı halde kişi, neden kurban kesiyor diye bir araştırma yaptık. Çok tehlikeli bir durum meydana çıktı. Sorduk. Sana kurban kesmek vacip olmadığı halde neden bütün rezilliği göze alarak kurban kestin. Cevaba dikkat edin. Bana kimse kurban kesemedi diye bakmasın, utanıyorum, gururum rencide oluyor. Küçük düşüyorum. Hemen bir hadisi şerif aklıma geldi. Peygamber efendimiz Sav buyuruyor ki : kibirli fakir cennete giremez. Gördünüz mü tehlikeyi o halde akıllı olalım. İslam’a göre amel yapalım. Bilelim ki ne zenginlik şımarmak, kibirlenmek demektir. Ne de fakirlik utanılacak bir şeydir. Her ikisinde de rabbimizin hikmetleri vardır. İmtihan olunduğumuzu unutmayalım. Zengin kesecek, fakire verecek, sevap alacak, fakirde zengine dua edecek, haline şükredecek zenginin sevabına vesile olduğu için o da sevaba ortak olacak. Hz. Peygamber (sav) efendimiz hicretin ikinci yılından itibaren vefat edinceye kadar kurban kesmişlerdir. Ve buyurdular ki kesilen hayvanın kanı yere düşmeden kişi Allah cc katında yüce bir makama ulaşır.

Son olarak şöyle diyelim. Allah’ın (cc) emrine uyarak kesmiş olduğumuz kurbanlar bize, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in Allaha (cc) teslimiyetlerini, itaat konusunda zorlu imtihanı nasıl geçtiklerini hatırlama imkânı verirken, diğer taraftan da fakirlere yardımda bulunma zevkini kazandırır. Onun için tekrar ediyorum. Üzerine vacip olsun kessin, fakir de kesenin kurban etini alsın. Ne kesen kestim diye şımarsın, böbürlensin, ne de fakir kesemedi demesinler, küçüklüğüne düşmesin. Aşağıdaki dini ilmihali, tarife uyan kurban kesecek, uymayan kesmeyecek. Dikkatle okuyalım. Kimlere kurban kesmek vaciptir.

1 Kişinin oturacak bir evi evinin yeter derecede eşyası olacak.

2 Binecek bir vasıtası olacak

3 Üç kat giyeceği elbisesi olacak

4 Ailesinin bir yıllık yiyeceği olacak

5 Borcundan başka seksen gram altın veya karşılığı para olacak

Bu sayılanlara sahip olanlara kurban vaciptir. Kesmezse cehennem azabı vardır. Bunları olmayanın kesmesi vacip değildir.

Selam ve sevgi ile kalınız. İyi bayramlar.

Yayınlama: 15.08.2017
798
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.