Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Fahrettin Keskin Kimdir ?1 Şubat 1970 Alıplar Köyü doğumlu olan Keskin, ilkokulu Alıplar köyünde,Ortaokul ve Liseyi Geyve İmam Hatip Lisesinde okudu. Instant cash loans same day.2 Çoçuk babası olan Keskin; İlahiyat önlisans bölümünden mezun olup, 1989 yılında vekaleten 1992 yılından beri kadrolu imam olup halen Düzakçaşehir Köyünde görev yapmaktadır.

    KURBAN BAYRAMI, KURBANLIK VE TEŞRÎK TEKBİRLERİ

    Fahrettin-Keskin2SEVGİLİ DOSTLAR;

    Elhamdülillah Müslüman bir memlekette yaşıyoruz.bir çok dini kuralı biliyoruz yada bildiğimizi zannediyoruz. Ama biz yine de bildiğimizi farzedip fazla detaya girmeden kurban bayramı ile ilgili bir şeyler anlatmaya çalışalım.

    Arefe Günü sabah namazından, Kurban Bayramı’nın dördüncü günü ikindi namazı sonuna kadar 23 vakitte, erkek ve kadın herkesin (Kadınlar yavaş söyler.) farz namazlardan sonra, selâm verir vermez; (Allahümme entesselâm…) demeden, Tekbîr-i teşrîki okuması vaciptir. Tekbîr-i teşrîk şöyledir:

    “Allahü ekber, Allahü ekber. Lâ ilâhe illallahuvallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd.”

    Farz namazlardan başka, Bayram, Bayram günlerine denk gelen Cuma namazlarından sonra da okunur. Câmiden çıktıktan sonra veya konuştuktan sonra okumak lâzım değildir.

    haber241020121356222222

    Arefe günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:

    1- Arefe günü sabah namazından, Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar, erkek kadın herkes, cemaatle kılsın, yalnız kılsın, 23 vakit farz namazda selam verir vermez, (Allahümme entesselam…) demeden önce, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini söylemeli yani, (Allahü ekber, Allahü ekber. Lâ ilâhe illallahüvallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir. Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebî)

    2- Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmak sevabdır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevabdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

    (Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sur’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevab yazılır.) [R. Nasıhin]

    (Arefe günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir.) [Taberani]

    (Arefe günü tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gâfilin]

    (Arefe günü [Besmeleyle] bin İhlâs okuyanın günahları affolup duası kabul olur.) [Ebu-ş-şeyh]

    (Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]

    (Şeytan, Arefe gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.) [İ. Malik]

    (Allahü teâlâ, Arefe günü kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder.) [Gunye]

    (Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye] (İbadet olarak, ilim öğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.)

    (Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılanıdır.) [Beyheki]

    (Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah’ın kıymet verdiği bir gündür.) [Deylemi]

    (Arefe günü, kulağına, gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberani]

    tesrik-tekbirini-unutmayin-18060Kulağına sahip olmak, gıybet, çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse, bize günah olmaz. Gözüne sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmaksa, yalan söylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi diliyle incitmemek demektir.

    Bunlara riayet eden Arefe gününü değerlendirmiş olur.

    Fahrettin KESKİN

    Yayınlama: 01.10.2014
    Düzenleme: 03.10.2014 22:30
    1.340
    A+
    A-
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.